İsrail'in ambargosu altındaki Gazze'de yaşayan Filistinliler, ramazan ayına ekonomik krizle giriyor.
İsrail'in 2006 yılından beri uyguladığı ambargo, Gazze'yi "açık hapishaneye" dönüştürürken, sınır kapılarının kapatılması, Mısır ile aralarındaki tünellerin yıkılması, işsizlik ve maaşların ödenmemesi, halkı ciddi sıkıntılara sokuyor.
Gazze Ambargosunu Kırma Komitesi'nin verilerine göre 1 milyon 800 bin nüfuslu Gazze'de, bir milyon kişi insani yardımlarla hayata tutunmaya çalışıyor.
AA muhabirine konuşan Filistinli Ranye Afane, "İsrail'in uyguladığı ambargo, Filistinlilerin maddi gücünü ortadan kaldırıyor. Ambargoyla gelen ekonomik kriz, gün geçtikçe artıyor. Özellikle inşaat malzemesi girişinin yasaklanmasından dolayı inşaat işçileri, akaryakıt krizinden dolayı da şoförler zor durumda" dedi.
Eşinin inşaat işçisi olduğunu söyleyen Afane, "İsrail'in inşaat malzemesi girişine izin vermemesi, Mısır'ın Gazze ile arasındaki tünelleri yıkması nedeniyle eşim işsiz, bir gün çalışsa, bir ay işsiz kalıyor. Gelirimiz olmadan ramazanda ne yapacağız bilmiyorum" diye konuştu.
İşsiz olduğunu söyleyen bir başka Filistinli Menal et-Tavil, ramazan ayında gıda ürünlerine zam gelmesinden endişe ettiğini belirtti.
Tavil, en basit ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandıklarını, ramazanın gelişine sevinmelerine rağmen ekonomik kriz nedeniyle endişeli olduklarını ifade etti.
Okul Müdürü Cevad Şenyure, memurların maaşlarının gecikmesi nedeniyle zor durumda olduğunu belirterek, ramazan ayı için gerekli ihtiyaçları alamadıklarını dile getirdi.
Bakkal Muhammed ed-Daye de ekonomik krizle bağlantılı olarak alım gücünün azalması nedeniyle dükkanda uygun fiyatlı ürünler satmaya çalıştığını vurguladı.
İsrail, 2006 yılında Hamas'ın seçimleri kazanmasının ardından Gazze'ye ambargo uygulamaya başlamış, bu bölgeye açılan 6 sınır kapısını kapatmıştı. Bu kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için zaman zaman açılsa da kısa sürede tekrar kapanıyor.
Mısır da 3 Temmuz 2013 gerçekleşen askeri darbenin ardından Refah Sınır Kapısı da sık sık kapatılırken, Gazzelilerin birçok ihtiyacını karşıladığı "can damarı" konumundaki tüneller de yıkılmıştı.
Tüm bunlara bir de memurların maaaşlarının gecikmesi eklenince, halk ekonomik krizle boğuşmak zorunda kaldı.
Filistin'de, Hamas ve Fetih arasında milli mutabakatla kurulan uzlaşı hükümetinde, Başbakan Rami el-Hamdallah, Gazze Şeridi'ndeki eski Hamas hükümeti memurlarının maaş ödemelerinin bu ay yetişmeyeceğini belirtmiş ve maaşlar ödenmemişti. - Gazze
Son Dakika › Güncel › Gazze, Ramazana Ekonomik Krizle Giriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?