MARIANNE Gazze'ye yönelik ablukayı kırmak için İsveç'ten yola çıkan "Marianne" adlı balıkçı teknesinde bulunan aktivistler Gazze'ye yönelik İsrail ablukasının kaldırılması için mücadele etmede kararlı olduklarını söyledi.
İsveç'in ayrıldıktan sonra Fransa'nın Brest limanına uğrayıp Atlas Okyanusuna açılarak yoluna devam eden teknede bulunan aktivistler AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Daha önce Mavi Marmara gemisinde de bulunan 58 yaşındaki Kanadalı aktivist Kevin Knish, "Buraya bitirilmemiş bir iş için geldiğim söylenebilir. Henüz iş bitmedi. Aktivist arkadaşlarımdan 10 kişiyi vurarak bizi durdurmayı başarmış olabilirler. Ancak kararlılığımı öldüremediler. Bugün burada bunu yeniden denemek için buradayım" diye konuştu.
"Mavi Marmara İsrail'in maskesini düşürdü"
Mavi Marmara gemisine yapılanların İsrail'le ilgili gerçeklerin ortaya konması için önemli bir gösterge olduğunu belirten Knish, "Mavi Marmara İsraillilerin maskesini düşürdü ve ne kadar insanlık dışı bir işgal gerçekleştirdiklerini gösterdi" ifadelerini kullandı.
Mavi Marmara'da yaşadığı tecrübenin Filistin'de yaşananların anlaşılması açısından fikir verdiğini söyleyen Knish, "Eğer bize böyle davrandılarsa, Filistinliler'e, Gazze'deki insanlara ne yaptılar düşünemiyorum" şeklinde konuştu.
Gazze'ye yardım için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyleyen Knish şöyle devam etti. "Hedefimi gerçekleştirene kadar bunu tekrar edeceğim. Gazze'ye ulaşana kadar kapılarını çalmaya devam edeceğiz"
Knish Filistinlerin gösterdikleri mücadelenin ve "sarsılmaz" iradelerinin bütün dünya için ilham kaynağı oluşturduğunun altını çizdi.
"Filistin halkı büyük bir hapishanede yaşıyor"
Teknedeki en genç aktivist olan 21 yaşındaki İsveçli öğrenci Kerstin Eklund ise 13 yaşından beri İsrail'in "insanlık dışı işgalinden" haberdar olduğunu belirterek, "Herşey öğretmenimle Berlin duvarı üzerine tartıştığım zaman başladı. Bir Avrupa ülkesinde bu kadar yakın bir zamanda böyle bir olayın meydana gelmesi beni şaşırtmıştı. Ancak asıl beni şoke eden öğretmenimin İsrail'in Filistin'de ayrım duvarı inşa ettiğini söylemesiydi. Bu benim hayatımda dönüm noktası oldu" diye konuştu.
Eklund, Filistinde yaşananları bizzat görmek için 2014 yılında bölgeyi ilk kez ziyaret ettiğini kaydetti. Eklund, Filistin'i ilk gördüğünde çok şaşırdığını belirterek, "Karşılaştığım herkes mutluydu ve mutlu olmaya çalışıyordu. Fakat hepsinin anlatacak bir hikayesi vardı" dedi.
Marianne teknesinde Filistin halkının mücadelesine destek olmak için bulunduğunu belirten Eklund, "Ben uçakla da kolay bir şekilde seyahat edebilirdim. Filistin halkının benimle aynı haklara sahip olması için bu yolu tercih ettim. Onların da özgürlüğe sahip olma hakkı var. Şu anda sanki büyük bir hapishanedeler" ifadelerini kullandı.
İsveç'in Göteborg şehrinden 11 Mayıs'ta demir alan ve içinde Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan "Marianne" teknesi, Fransa'nın Brest kentinden sonra İspanya ve Portekiz'e uğrayacak. Teknenin haziran ayı sonunda Gazze'ye varması planlanıyor.
İsrail'in 2006 yılından bu yana abluka altında tuttuğu Gazze'deki 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Gazze'deki 4 ticari sınır kapısı, Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar ile hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise zaman zaman bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor.
İsrail birlikleri, Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda 31 Mayıs 2010 tarihinde saldırmış, saldırı sonucunda 10 kişi şehit olmuştu.
Son Dakika › Güncel › Gazze'ye Gitmek İçin İsveç'den Yola Çıkan Gemi Marianne - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?