Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son çıkarılan yönetmeliğin genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) bulaşmasına yönelik mevzuatta bulunan tereddütleri gidermeye yönelik olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de GDO'lu hiçbir gıda ürününün üretimine ve satışına izin verilmediğini bildirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada "Bugün bazı basın yayın organlarında "Bakanlık GDO'ya izin verdi" şeklinde haberler yer aldığı vurgulanarak, Bakanlığın son çıkardığı yönetmeliğin, GDO'nun bulaşmasına yönelik mevzuatta bulunan tereddütleri gidermeye yönelik bir düzenleme olduğu bildirildi. Türkiye'de GDO'lu hiçbir gıda ürününün üretimine ve satışına izin verilmediğini vurgulayan Bakanlık, şunları kaydetti:
"Dünyada birçok ülkede ve Avrupa Birliğinde onaylanmış GDO ve ürünlerinin insan gıdası olarak tüketilmesi serbest olmasına rağmen, ülkemizde GDO içeren gıda üretimine ve ithalatına izin verilmemiştir. Dolayısıyla, Türkiye'de GDO ve ürünlerinin gıda amaçlı olarak kullanılması ve GDO'lu üretim yapılması da tamamen yasaktır. Ülkemizde GDO ile ilgili işlemler, Biyogüvenlik Kanunu ve bu Kanun kapsamında oluşturulan Biyogüvenlik Kurulu'nun almış olduğu kararlar çerçevesinde yürütülmektedir. Söz konusu Yönetmelik değişikliği, Biyogüvenlik Kurulu'nun önerisiyle, Üniversiteler, Bakanlıklar ve ilgili meslek kuruluşlarından alınan görüş ve öneriler doğrultusunda hazırlanmıştır."
-"YENİ DÜZENLEME HUKUKİ SORUNLARI BERTARAF ETMEK İÇİN HAZIRLANDI"-
Bakanlık yaptığı açıklamada, yönetmelikte yapılan değişikliklerin nedenleri hakkında da bilgi verdi. Biyogüvenlik Kurulu'nun geçtiğimiz yıllarda, "sadece yem amaçlı alarak kullanılmak üzere" 3 soya ve 14 mısır geninin ithalatına izin verdiğine dikkat çeken Bakanlık, ancak, sadece yem amaçlı ithal edilen bazı ürünlerde, mer'i mevzuatta bulaşma ve bulaşma miktarının ne olduğu hususunun yer almadığından, GDO'lu olmadığı halde, bulaşmadan kaynaklanan mağduriyetler yaşandığına işaret etti. Yapılan bu değişiklik ile, "bulaşma" kavramına açıklık getirilerek bu tereddütün, eksiklik ve mağduriyetlerin giderilmesi amaçlandığını savunan Bakanlık, "Bu yeni düzenleme, hukuki sorunları bertaraf etmek ve tereddütleri gidermek amacıyla hazırlanmış olup, GDO'nun gıdada kullanımına izin vermeğe yönelik değildir" ifadelerine kullandı.
Son Dakika › Güncel › Gıda Bakanlığı: Yönetmelik, 'Gdo Bulaşması'Na Yönelik Mevzuaattaki Tereddütleri Gidermeyi Amaçlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?