Giresun - Aydınlar, Fındık İşçileri İçin Biraraya Gelecek - Son Dakika
Güncel

Giresun - Aydınlar, Fındık İşçileri İçin Biraraya Gelecek

Giresun - Aydınlar, Fındık İşçileri İçin Biraraya Gelecek

Karadeniz Bölgesi'nde Kısa Süre Sonra Başlayacak Fındık Hasadı Öncesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Gelecek Fındık İşçilerine Yönelik Bazı Açıklamalara Tepki Amacıyla, Giresun ve Ordu'da 'karadeniz'in Aydınlık Yüzleri Konuşuyor' Adı Altında Eylem Yapılacak.

16.07.2010 18:48

Karadeniz Bölgesi'nde kısa süre sonra başlayacak fındık hasadı öncesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelecek fındık işçilerine yönelik bazı açıklamalara tepki amacıyla, Giresun ve Ordu'da 'Karadeniz'in Aydınlık Yüzleri Konuşuyor' adı altında eylem yapılacak.

20 Temmuz Salı günü Debboy Mevkii'nden Atapark'a yürüyüşle başlayacak olan etkinliğe, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Mehmet Bekaroğlu, Fuat Saka, Şevval Sam, Yaşar Kurt, Ayla Yılmaz, İsmail Hakkı Değirmencioğlu, Ayşenur Kolivar, Mehmet Gümüş, Nejat Yavaşoğulları, Özcan Alper, Şakir Sağlam ve Toprak Sağlam katılacak.

Etkinlikte, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan bölgeye gelecek fındık işçilerine karşı alınan tavırlara tepkinin dile getirileceğini belirterek bilgi veren Dilek Dindar, "Son aylarda Karadeniz'de yaşanan ve kamuoyuna yansıyan haberlerden dolayı kaygılıyız. Mevsimlik tarım işçisi olarak yıllardır bölgemize gelen işçilere, kimliklerinden dolayı ambargo uygulanması iddiaları Karadenizliler'i kaygılandırıyor. Gerekçesi ne olursa olsun, insanların çalışma hakkı ve seyahat özgürlüğünün engellenmesi, insanlık onurunu aşağılayan uygulamalara tabi tutulmaları hukuksuzdur ve insan haklarına aykırıdır" dedi.

Dindar, "Yaratılmaya çalışılan bu düşmanlık havası Karadeniz'in kardeşlik ruhuna aykırıdır. Karadeniz coğrafyası farklı kültürleri ve kimlikleriyle bir kültürler mozaiğidir. Kürt, Türk, Laz her kim olursa olsun, ya da hangi dil ve dinden olursa olsun; insanların onuru, emeği ve ekmeğiyle oynanmasını asla kabul edemeyiz. Geçim derdiyle kilometrelerce yol katederek bölgemize gelen Kürt emekçileriyle emeğimizi de, ekmeğimizi de bölüşmeye her daim hazırız. Fındık bahçelerimiz de yüreklerimiz de açıktır. Toprağımız bereketlidir, her şeyi yetiştirmek ve herkesi kucaklamak mümkündür. Bu topraklarda sadece düşmanlık tohumları kök salamaz" ifadelerini kullandı.

'İŞÇİLERE PKK'LI DEMEK ÇOK YANLIŞ'

Öte yandan Giresun Belediye Başkanı CHP'li Kerim Aksu da salı günü Giresun'da Doğulu fındık işçilerine destek amaçlı olarak düzenlenecek olan 'Karadeniz'in Aydınlık Yüzleri' etkinliğine kendisinin de katılacağını ve destek sunacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Fındık toplamak için gelen işçilerin PKK'lı olarak algılanması çok yanlış. Bugün Türkiye'de birçok Kürt yurttaşımız var. Bunları PKK'lı olarak algılamak bence Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılan en büyük kötülüklerden birisi olur. Biz Türkiye'yi Kürt, Çerkez, Laz hep birlikte kurduk. O günkü koşullarda kimsenin diline dinine ırkına bakılmadı. Biz Türkiye'de bir bütünüz, bütün olmaya devam etmeliyiz. Üniter yapıya zarar verecek bir hadiseye ise asla ödün vermemeliyiz."

İnsanlar arasında ayrımcılık yapmanın Türkiye'ye faydasının olmadığını kaydeden Aksu, "Böyle bir olay bütünlüğümüze verilecek en büyük zararlardan biridir. Ayrıca Rize Belediye Başkanı Bakırcı'nın söylediği çok nahoş bir söz de var. Ben kendisini ayıplıyorum. Bir yönetici olarak böyle bir sözü söylemesi, Diyarbakır Baro Başkanı'nın açıklamaları olayı germekten öte bir şey değildir. Bunları ülkede kardeşliği bozacak konuşmalardır. Bu ülkede hepimizin askerde, okulda birçok arkadaşı oldu. Hepsi de ülkesini seven insanlardı. PKK terör olayına bulaşmış insanları bu kefeye koyarsak hem PKK'nın ekmeğine yağ sürmüş, hem de ülkedeki insanların birlikteliğini bozmuş oluruz" diye konuştu.

Yapılan açıklamalara ve ayrımcılığa katılmadığını söyleyen Aksu, şöyle devam etti:

"Bu açıklamalar bazı kendini bilmez 3- 5 kişinin tavrı diye düşünüyorum. Bölge halkına mal edilemez. Bu açıklamalar barışı bozmamalı. Bu Giresun'un ve Karadeniz'in aydınlık yüzünü asla karartmayacaktır. Bizim barışa kardeşliğe, paylaşmaya, sevgiye ve büyümeye ihtiyacımız var. Böyle bir dönemden geçiyoruz. Bu ülkede çok acılar yaşandı, bu acıların tekrar yaşanmaması için o insanlarla kucaklaşmalıyız."

Aksu, Giresunlu olarak tüm insanlara eşit mesafede olduğunu ifade ederek "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki insanlarla aynı kimliği taşıyoruz. Başkentimiz, bayrağımız, meclisimiz, paramı, her şeyimiz aynı. Ama bölücüleri onaylamamız mümkün değil. Bunların da ekmeğine yağ sürmememiz için onlara sıkı sıkı sarılmayız" diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Giresun - Aydınlar, Fındık İşçileri İçin Biraraya Gelecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement