SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinden "gece körlüğü" olarak bilinen "retinitis pigmentosa" hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybeden ikiz kardeşler Abdurrahman Selim ve Mehmet Fatih Çin, hayallerinin peşinden birlikte gidiyor.
İkizler 26 yaşındaki Abdurrahman Selim ve Mehmet Fatin Çin kardeşlerin hikayesi, 2 yaşında çöp kutusuna çarpmalarıyla başladı. Çocuklarının sürekli bir yere çarpmasından endişelenen Mesut ve Ayşe Çin çifti, muayene için evlatlarını hastaneye götürdü. Çocuklara hastanede "gece körlüğü" olarak bilinen "retinitis pigmentosa" hastalığı teşhisi konuldu.
Önceleri sadece geceleri göremeyen ikizler, yaşları ilerledikçe gündüzleri de görme yetisini kaybetti. ODTÜ'de öğrenim gören ağabeyleri gibi matematik eğitimi almanın hayalini kuran Çin kardeşler, hedefleri doğrultusunda tüm olumsuzluklara rağmen birlikte ilerledi.
Hayallerini duyanlar, "Görenler bile matematiği yapamıyor, siz nasıl yapacaksınız" deseler de onlar ideallerinden hiç vazgeçmedi. İkizler, girdikleri üniversite sınavından iyi bir puan alarak Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümü'ne yerleşti. Aynı sırada eğitimlerini sürdüren ikizlerin tek hayali, görme yetisi olmayanların hayatlarına ışık olabilmek.
İkizlerden Abdurrahman Selim Çin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalıkları nedeniyle eğitim hayatlarında sıkıntı yaşasalar da hiçbir zaman pes etmediklerini söyledi.
Yaşları ilerledikçe tahtayı, defteri göremez hale geldiklerini aktaran Çin, eğitimlerinin ilk yıllarında her yerde ışık aradıklarını, içeriye ışık girmesi için perdeleri sürekli açık tuttuklarını dile getirdi.
Bazı arkadaşlarının "Tahta parlıyor" diyerek perdeleri kapattırdığını ifade eden Çin, ışık olmayınca bu sefer de kendilerinin hiç göremediklerini anlattı. Abdurahman Selim Çin, "Hayalimiz matematik öğretmeni olarak görme engelli arkadaşlara ders çalıştırmak. Engelli arkadaşlarımız 'Görenler bile matematiği yapamıyor, biz nasıl yapalım' gibi yanlış düşüncelere kapılmasınlar. İnanırlarsa, başarmak isterlerse yapabilirler." diye konuştu.
İkiziyle aralarında büyük bir sevgi bağı olduğunu vurgulayan Çin, birbirlerini her zaman başaracakları yönünde motive ettiklerini aktardı.
Üniversiteyle hayallerini gerçekleştirmek için en önemli adımı attıklarını ifade eden Abdurrahman Selim Çin, "Hayatımız adeta karanlıktan aydınlığa çıktı. Burada herkes bize yardımcı oluyor. Arkadaşlarımız bazen anlamadığımız yerleri bize tekrar anlatıyor. Ses kaydı alıp tekrar dinliyoruz. Başarının yolu inanmak, çalışmak ve azmetmekten geçiyor." dedi.
"Arkadaşlarımız nasıl yapıyorsa biz de yapabiliriz" dediler ve başardılar
Mehmet Fatih Çin de üniversite eğitiminin kendilerine "Yapamıyorum, görmüyorum." gibi çeşitli gerekçelerle bir köşeye çekilip oturmamayı öğrettiğini söyledi.
Kendilerini sürekli "Arkadaşlarımız nasıl yapıyorsa biz de yapabiliriz." gibi cümlelerle motive ettiklerini belirten Çin, şunları kaydetti:
"En büyük destekçim ikizimdi. Soruları beraber çözüyoruz. Geometri sorularında garip yöntemlerimiz vardı. Şekilleri birbirimizin sırtına çizerek, soruları çözüyorduk. O şekilde anlıyorduk. Matematik bölümünü kazandığımızı, burada eğitimimize devam ettiğimizi duyan herkes şaşırıyor. Herkes 'Zorlanmıyor musunuz?' diye soruyor. Matematiği seviyoruz. Biraz azim, gayret ve çalışma bütün başarıları getiriyor. Kardeşimle hiç ayrılmadan üniversiteyi bitirip yine aynı işi yapmak istiyorum. Öğretmenlik ya da akademisyenlik hayal ediyoruz."
Son Dakika › Güncel › Görme Engelli İkizlerin Dayanışması Hayallerine Kapı Araladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?