Görmez: Üniversite ve Mabet Birbirinden Ayrılmazlar - Son Dakika
Güncel

Görmez: Üniversite ve Mabet Birbirinden Ayrılmazlar

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Cami dışı Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in karşılanması Kur'an-ı Kerim okunması SDÜ Rektörü İlker Hüseyin Çarıkçı'nın konuşması Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in konuşması Cami açılışı ve cami içinden etay görüntüler.

15.02.2016 20:42

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Cami dışı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in karşılanması

Kur'an-ı Kerim okunması

SDÜ Rektörü İlker Hüseyin Çarıkçı'nın konuşması

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in konuşması

Cami açılışı ve cami içinden etay görüntüler. - "Üniversitenin içerisinde, 'cami olur mu olmaz mı, mabet olur mu olmaz mı, öğrenciler, bilim adamları namaz kılar mı kılmaz mı?' gibi tartışmaları artık bu ülkenin tarihine birer acı hatıra olarak gömmeliyiz ve asla tartışmamalıyız"

"Mabet ve üniversitenin iç içe olması, aynı zamanda akılla kalbin ayrılmayacağı anlamına gelir. Üniversite ile mabedin birlikte olması, din ile bilim arasında hiç çelişki olmayacağı anlamına gelir"

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Üniversitenin içerisinde, 'cami olur mu olmaz mı, mabet olur mu olmaz mı, öğrenciler, bilim adamları namaz kılar mı kılmaz mı?' gibi tartışmaları artık bu ülkenin tarihine birer acı hatıra olarak gömmeliyiz ve asla tartışmamalıyız" dedi.

Görmez, Süleyman Demirel Üniversitesi içerisinde yapımı tamamlaman İlahiyat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Camisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, üniversite ile mabedin birbirine çok yakışan iki kavram olduğunu belirterek, tarih boyuna mabet ve üniversitenin birlikte olduğunu belirtti.

Tüm medeniyetlerde, üniversitelerin mabetlerden çıktığını ifade eden Görmez, "Onun için mabet ve üniversitenin iç içe olması, aynı zamanda akılla kalbin ayrılmayacağı anlamına gelir. Üniversite ile mabedin birlikte olması, din ile bilim arasında hiç çelişki olmayacağı anlamına gelir" diye konuştu.

Görmez, cami inşa etmenin yetmediğini ifade ederek, mühim olanın gönül dünyalarını, insanları imar etmek olduğunu kaydetti.

"Birer acı hatıra olarak gömmeliyiz"

İnsanlar camileri imar ederken, camilerin de insanları imar ettiğini anlatan Görmez, caminin sadece günde beş vakit ezan okunup müminlerin içine girip de secde edip terk ettikleri mekanlar olmadığını belirtti.

Görmez, "üniversitede cami olur mu olmaz mı" tartışmalarının artık geride bırakılması gerektiğine vurgu yaparak, "Üniversitenin içerisinde, 'cami olur mu olmaz mı, mabet olur mu olmaz mı, öğrenciler, bilim adamları namaz kılar mı kılmaz mı?' gibi tartışmaları artık bu ülkenin tarihine birer acı hatıra olarak gömmeliyiz ve asla tartışmamalıyız" dedi.

Müslümanların tarihinde "bilim-din" çatışmasının olmadığını ve Ortaçağ'ı yaşamadıklarını belirten Görmez, hiçbir zaman da "dini bilimler" ve "dini olmayan bilimler" şeklinde bilimi ayırmadıklarını vurguladı.

"Akıl olmadan Kur'an-ı Kerim'i anlayamayız"

Görmez, bugün coğrafyamızda olan bitenlere bakıldığında, Müslümanların kitaba ve sünnete olduğu kadar, onları kitaba ve sünnete götürecek akıl ve bilime ihtiyaçlarının olduğunu anlattı.

"Akıl olmadan biz Kur'an-ı Kerim'i anlayamayız" diyen Görmez, "Yüce kitabımız önce bize aklımızı doğru kullanmamızı emreder. Rasyonalizme kaymadan, aklı putlaştırmadan, aklın bütün potansiyellerini sonuna kadar kullanarak Kur'an-ı Kerim'in kendisi bize emretmiştir" ifadelerini kullandı.

"ODTÜ'de namaz kılmak problem"

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da 25 yıl önce ODTÜ'de öğrenci olduğunu hatırlatarak, orada namaz kılmanın ne kadar problem olduğunu bizzat bildiğini söyledi.

Çarıkçı, 25 yıl sonra rektörü olduğu üniversitede cami açmanın kendisi için ayrı bir gurur olduğunu belirterek, "Ülkemizdeki üniversitelerde bunların tartışılmaması gerekiyor. Çok şükür bugün tartışmıyoruz. Bugün, herkes istediği yerde ibadet edebiliyor. Üniversitelerimizde cami açılışı yapabiliyoruz. Rektörler cami açılışında konuşabiliyor. Bence bu, Türkiye'nin geldiği durumu da gösteriyor. Bizzat bunu yaşadım" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Isparta Valisi Vahdetti Özcan ve protokol üyeleri, konuşmaların ardından İlahiyat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Camisi'nin açılışını yaptı.

İkindi namazının kılındığı caminin açılışında Kur'an-ı Kerim okundu.

Görmez: Üniversite ve Mabet Birbirinden Ayrılmazlar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Görmez: Üniversite ve Mabet Birbirinden Ayrılmazlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement