Günay'dan Tataristan'a Teşvik - Son Dakika
Güncel

Günay'dan Tataristan'a Teşvik

Günay\'dan Tataristan\'a Teşvik

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tataristan'ın tarihi ve kültürel mekanlarında da incelemelerde bulundu.

09.07.2012 10:25  Güncelleme: 10:34

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen hafta Avrasya Şehirleri Forumu ile Türkiye-Rusya Turizm İşbirliği Konferansına katılmak üzere gittiği Tataristan'ın tarihi ve kültürel mekanlarında da incelemelerde bulundu. Günay, Tatar yetkililere, kültür varlıklarının dünya kültür mirasına alınması konusunda girişimde bulunmaları çağrısı yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ekonomi, siyaset, kültür ve turizm gibi pek çok alanda güçlü ilişkilerin kurulduğu ve Türk turizminde büyük paya sahip olan Rusya Federasyonu hükümeti ile Rusya turizmi için bir araya geldi. Türkiye'den turist akışının arttırılmasına yönelik olarak düzenlenen "Türk Turistlerine Yönelik Pazarlama ve Reklam Amaçlı Destinasyonlar" adlı yuvarlak masa toplantısına katılan Bakan Günay, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve Tataristan Cumhuriyeti ilk Cumhurbaşkanı olan Mintimer Şaymiyev ile görüştü

Bakan Günay'a bu ziyaretinde İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, TURSAB Başkan Danışmanı Alper Maçka ve beraberindeki resmi heyet de eşlik etti. Kazan Konsolosluğu'nun katkılarıyla düzenlenen "Türklerin Gözüyle Kazan ve Tataristan" amatör fotoğraf sergisini de ziyaret eden Bakan Günay, amatör olmasına rağmen, serginin Kazan ve Tataristan'ın sevgi ve güzelliğini yansıttığını ifade etti. Bakan Günay Tataristan ziyaretinin ikinci ve son gününde önce helikopterle bölgedeki ilk Rus Ortodoks kiliselerinin bulunduğu Siviyajsk Adası'na gitti. Günay, burada halen yürütülmekte olan restorasyon çalışmaları ve adadaki kiliselerin tarihi hakkında bilgiler aldı.

Tatarların ataları olan Volga (İdil) Bulgarlarının İslamiyet'i 2 1 Mayıs 922 tarihinde resmi din olarak kabul ettikleri tarihi Bolgar şehrine giderek incelemelerde bulunan Bakan Günay, Bolgar şehrindeki müzeleri gezdi, yapımı yeni biten Akmescit'te ve tarihi İslami dini mekanların kalıntılarında incelemelerde bulundu. Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi alan Günay, dünyanın en büyük basılı Kuranı Kerimi olarak Guinness rekorlar kitabına giren Kuran'ı inceledi. Bolgar'ı ziyareti sırasında Tatar mevkidaşı Ayrat Sibgatullin'e Tatarların ulusal kimliğini bulduğu, tarihi olduğu kadar sembolik anlamı da olan şehrin mutlaka UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde olması gerektiğini belirten Günay, gerekli hazırlıkları yapmaları halinde Türkiye olarak Tataristan'a her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Türkiye'deki kültür varlıklarının Dünya Kültür Mirası listesine alınması için son dönemde büyük çaba gösteren Bakan Günay, Türkiye'deki örneklerinden sonra dost ve kardeş topraklardaki kültür mirasının korunarak gelecek kuşaklara aktarılması konusundaki hassasiyetini de ortaya koydu.

Türkiye dünyada en fazla kültürel mirasa sahip ülkelerden birisi olmasına rağmen 2007 yılına kadar Dünya Kültür Mirası Listesinde ve Geçici Listede hak ettiği kadar alanı kayıt ettirememişti. Dünya Miras Listesinin ülkelerin kültürel mirasa verdikleri önemin bir simgesi olarak son yıllarda daha da önem kazandığı gerçeğinden hareketle 2007 yılından sonra UNESCO Dünya Miras Alanları ile ilgili çalışmalara daha çok önem verilmeye başlandı. Bu çalışmalara hız verilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün bünyesinde 2010 yılında sadece Dünya Miras Alanları ile ilgili çalışmaları yürütmek üzere Müdürlük oluşturuldu. Bunun devamında listeye yeni alanların dahil edilmesine yönelik adaylık dosyalarının hazırlanması için yoğun çalışma başlatıldı. Alanya, Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi ile Çatalhöyük Neolitik Kenti'nin adaylık dosyaları UNESCO'ya iletildi. Bu çalışmalar sonucunda 13 yıl aradan sonra geçen yıl Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi Dünya Miras Listesine girdi. Bu sene de 1 Temmuz tarihinde St. Petersburg'da yapılan toplantıda Çatalhöyük Neolitik Kenti de listeye dahil edildi. Böylelikle 13 yıl sonra arka arkaya iki yılda iki alan dünya miras listesine girmiş oldu ve Türkiye'nin Dünya Miras Listesindeki varlık sayısı 11'e yükseltildi. 13 sene önce, 1998 yılında son olarak Truva Antik Kenti Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmişti. Önümüzdeki yıl Geçici Listede yer alan ve adaylık dosyası Dünya Miras Komitesinin 37. Dönem toplantısında değerlendirilecek olan Alanya'nın, Türkiye'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesindeki 12. kültür varlığı olması bekleniyor. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Günay'dan Tataristan'a Teşvik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement