Adıyaman'ın Besni ilçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) idaresi tarafından desteklenen "Güneş Enerjisiyle Göçebe Hayatı İyileşiyor" projesiyle, bağcılık ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, karanlık günlerini geride bıraktı.
Besni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçedeki çiftçilerin hayat şartlarını iyileştirmeye yönelik hazırladığı projelerle çiftçilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.
GAP idaresinin, güneş enerjisinden elektrik üretilmesi konusunda çiftçileri bilinçlendirmek amacıyla pilot bölge olarak seçtiği ve yüzde 70'ini desteklediği "Güneş Enerjisiyle Göçebe Hayatı İyileşiyor" projesi kapsamında Besnili 15 çiftçinin hayatı iyileşti.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Kösekul, proje kapsamında 15 çiftçinin aydınlatma ihtiyaçlarını karşılamalarından dolayı memnun olduklarını söyledi.
Projenin amacının dağ başındaki, kırsal alandaki çiftçilerin hayat standartlarını biraz daha yükseltmek olduğunu dile getiren Kösekul, "Elektrik günümüzde herkese lazım olan bir şey. Küçük bir buzdolabı, cep telefonun şarj edilmesi gibi, çiftçilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için proje hazırladık. GAP idaresi, projenin yüzde 70'ini destekledi, yüzde 30'unu çiftçinin katkısıyla yaptık. Proje kapsamında çiftçilerimiz buradan elektriklerini karşılayacaklar. Buzdolabı, televizyon ve şarj cihazlarını kullanabilecekler. Herhangi bir elektrik faturası, abonelik sıkıntısı da yok. Ayrıca zaten bu dağlara elektrik gelmesi de biraz zor." dedi.
"Geceler aydınlanıyor"
Oyratlı köyünde hayvancılıkla uğraşan Halil Yücel ise aldıkları panellerden dolayı çok memnun kaldığını ifade etti.
Daha önceleri aynı yerde Heyik Dağı mevkisinde 20 yıldır karanlıkta hayvanlarına baktığını, aldığı panellerle artık aydınlık geceler yaşadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Biz bu dağda 20 yıldır hayvan besliyoruz. Karanlıkta gelip bir yemek yapamıyorduk ama şimdi elektriğimizi yakıyoruz, yemeğimizi yapıyoruz, televizyonumuzu izliyoruz, telefonumuzun şarjlarını doldurabiliyoruz. Evimiz köyde, bazen ben, bazen de çocuklarım hayvanların başında duruyoruz. Yıl boyunca muhakkak birimiz burada kalıyoruz. Proje için iki yıl önce başvurduk. İki yıla yakındır elektriğimiz var. Bu durumdan çok memnunuz, Allah devletimizden razı olsun."
Baba mesleği olan bağcılığı sürdürdüğünü ifade eden Cafer Ulakçı ise proje kapsamında aldıkları panellerden dolayı bir bağ evini aydınlattığını ve memnun kalarak diğer bağ evine de panel alıp aynı oranda aydınlatmasını sağladığını söyledi.
Yaklaşık 60 dönüm arazisinin olduğunu, Besni üzümü ürettiklerini dile getiren Ulakçı, şunları kaydetti:
"Yanımızda işçilerimiz kalıyor, yaz ayında sergen sererken su lazım oluyor.
İster istemez burada kaldığımızda aydınlatma konusunda sıkıntılarımız oluyordu. Aydınlatmada kullanmak için bize güzel bir proje oldu. Şu anda buzdolabından soğuk suyumuzu içebiliyoruz. Geceleri aydınlatmamızı da sağlıyoruz. Memnunuz bu projeden. Böyle bir proje daha olsa başka bağlarımız ve çiftçilerimiz var. Panel almak istiyorlar ama güçleri yetmediği için ve şu anda öyle bir proje olmadığı için alamıyorlar."
Son Dakika › Güncel › Güneş Enerjisiyle Göçebe Hayatı İyileşiyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?