Güven, Sınırda Bekletilen Cenazeleri Sordu - Son Dakika
Güncel

Güven, Sınırda Bekletilen Cenazeleri Sordu

Güven, Sınırda Bekletilen Cenazeleri Sordu

HDP Urfa Milletvekili Leyla Güven, Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda 23 gündür bekletilen cenazelerin akıbetini sordu.

11.08.2015 12:57

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Leyla Güven, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle sunduğu önergesinde "IŞİD terör örgütüyle girdikleri çatışmada hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı toplam 23 insanımıza ait cenazeler, Kobane'ye açılan Mürşitpınar Sınır Kapısında 13 gündür bekletilmektedir" dedi.

Önergede şu sorular yer aldı:

1- Suruç Katliamı ile birlikte terör örgütü IŞİD'e karşı savaş açtığını ilan eden geçici hükümetiniz, IŞİD terör örgütüne karşı insanlık savunmasında yaşamını yitiren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 23 yurttaşının cenazesine neden sahip çıkmamaktadır?

2-Geçtiğimiz günlerde Habur Sınır Kapısında uzun süre bekletilen 13 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının daha sonra geçişlerine izin vermesini öngören kararınız, Mürşitpınar Sınır Kapısında bekletilen cenazelerin geçişi için neden uygulanamıyor? Her iki durum için farklı uygulamalarda bulunup ve farklı kararlar almanıza yol açan sebepler nelerdir?

3-Mürşitpınar Sınır Kapısında bekletilen cenazelerin geçişine izin verilmemesi yönünde Bakanlar Kurulunuza ait yeni tarihli bir kararınız var mıdır? Böyle bir karar alınmışsa bu kararın gerekçesi nedir?

4-Hükümetinizin ve ilgili Bakanlığınızın özellikle Mürşitpınar Sınır Kapısından cenazelerin yurtiçine girişlerine engel olunması yönünde bir talimatı var mıdır? Böyle bir talimat yoksa bu keyfi uygulamalarda sorumluluğu bulunan ilgili kurum ve yetkililer hakkında idari soruşturma başlatacak mısınız?

5-Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarında, kendi ülke vatandaşlarının cenazelerinin yurt içine girişlerine izin vermemesini öngören yasal düzenlemeler nelerdir? Böyle bir yasal düzenleme yoksa bu cenazelerin ülkeye girişinin engellenmesinin sebepleri nelerdir?

6-Bakanlar Kurulunun, Rojava'da yaşamını yitiren Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının cenazelerini Habur Sınır Kapısında bekletme kararı ne tür bir Bakanlar Kurulu kararı, yönetmelik, genelge ya da idari kararla kalkmış ve cenazelerin geçişine izin verilmiştir? Aynı prosedürü Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda bekletilen cenazeler için de uygulamayı düşünüyor musunuz?

7-Habur Sınır Kapısında uzun süre bekletilen ve uzun süren çabalar sonucu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 13 kişinin cenazelerinin geçişine izin verilmesi, Mürşitpınar Sınır Kapısında bekletilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 23 kişinin cenazesinin kendi ülkesine geçişi için izin verilmesine emsal teşkil etmiyor mu?

8-Türkiye'nin Kapıkule Sınır Kapısı gibi başka sınır kapılarında da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının cenazeleri günlerce bekletilmiş midir?

9-Ailelere, mevcut durum hakkında gerekçeleri ile birlikte bir açıklama yapacak mısınız?

10-Ailelerin, çocuklarının cenazelerinin kendilerine teslim edilmeyerek cezalandırılmalarının sebepleri nelerdir?

11-13 gündür çocuklarının cenazelerini almak için sınırda bekletilen ailelerin yaşadığı mağduriyeti gidermek hususunda ne tür adımlar atacaksınız?
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Güven, Sınırda Bekletilen Cenazeleri Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement