Hamas Askeri El-Caberi Hayatını Kaybetti - Son Dakika
Güncel

Hamas Askeri El-Caberi Hayatını Kaybetti

Hamas Askeri El-Caberi Hayatını Kaybetti

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında, Hamas'ın askeri lideri Ahmet el-Caberi hayatını kaybetti.

14.11.2012 22:29  Güncelleme: 09:36

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında, Hamas'ın askeri lideri Ahmet el-Caberi hayatını kaybetti.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları Komutanı Ahmet el-Caberi, İsrail'in Gazze'de iki araca düzenlediği hava saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.

Hamas Hareketi Genelkurmay Başkanı olarak da bilinen Caberi, İsrail'in en çok arananlar listesinde yer alıyordu. Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, İsrail'in Gazze'ye düzenleyeceği saldırılara sessiz kalmayacaklarını ve böyle bir saldırıya mahal vermeyeceklerini söyledi.

-İsrail'den hava ve denizden saldırdı-

İsrail ordusu, Hamas'ın askeri lideri Ahmet el-Caberi'nin öldürülmesinin Gazze'ye yönelik operasyonların başlangıcı olduğunu bildirdi.

İsrail Ordusu Sözcüsü Yarbay Avital Leiboviç, "Saldırı, geniş çaplı operasyonun başlangıcı" dedi. Leiboviç Hamas'ın askeri liderlerine yönelik operasyonun, İsrailli üst düzey yetkililer tarafından onaylandığını vurguladı.

İsrail'in, Gazze'de aralarında hükümet binası ve güvenlik güçlerine ait binaların da bulunduğu çeşitli bölgelere 25'ten fazla hava saldırı düzenlediği bildirildi.

İsrail Ordusu'na ait F-16 savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçlarının katıldığı saldırılarda kentte şiddetli patlamalar meydana geldi.

İsrail, Gazze'de Hamas ve diğer gruplara ait silah mahzenlerini ve uzun menzilli füzelerin atıldığı mevkileri bombaladığını iddia etti.

İsrail Donanması'na ait hücum botlarının, Gazze sahilleri ve birçok farklı bölgesine belli aralıklarla yoğun top atışları yaptığı bildirildi.

İsrail Ordusu'nun Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında, aralarında Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın lideri Ahmed el-Caberi'nin de bulunduğu 9 kişi öldü. Yaşamını yitirenler arasında 3 çocuk, 1 bebek, 1 kadın ve 1 de yaşlı bulunuyor. Saldırıda, 45 kişi yaralandı.

Öte yandan, İsrail tanklarının Gazze'ye doğru ilerlediği iddia ediliyor.

-Filistin, füzeyle karşılık verdi-

İsrail'in Gazze'ye saldırısının ardından Filistin, füze saldırılarıyla karşılık verdi.

Gazze'deki Filistin direniş grupları, İsrail'in Gazze'ye sınır bölgelerinde bulunan kasaba ve yerleşim birimlerine düzenlediği füze saldırısında 6 İsrailli yaralandı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ve İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Saraya Kudüs, Gazze'ye sınır olan İsrail hedeflerine füzelerin atıldığını duyurdu.

Hamas Hareketi'nin silahlı kanadı Kassam Tugayları, Ahmed el-Caberi'nin İsrail saldırısı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından bütün birimlerini alarma geçirdi.

Kassam Tugayları, yaptığı açıklamada bütün kadro ve birimlerine "İsrail tarafından yapılan suikast ve saldırılara karşılık vermek için hazır olun" talimatı verdi.

-Saldırıya tepkiler-

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, yaptığı yazılı açıklamada

"Ortadoğu'nun zorlu bir dönemden geçtiği sırada İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının, bölgede büyük tehlikeye yol açacağı" uyarısında bulundu.

Amr, İsrail Ordusu'nun Gazze'ye yönelik saldırılarını "derhal durdurması" çağrısında bulunarak, gerilimi artıracak adımlardan uzak durmasını istedi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'den, İsrail'in Mısır Büyükelçisi'ni ülkeden çıkarması çağrısında bulundu.

Arap Birliği üyesi Muhammed Sabbah, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları, "Filistin'in 29 Kasım'da BM Genel Kurulu'na sunacağı 'üye olmayan gözlemci devlet' talebini engellemek için yaptığı" şeklinde yorumladı.

Muhammed Sabbah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in, Filistin'i BM'ye yaptığı başvuruda geri adım attıramayacağını belirterek, uluslararası topluma da sorumluluklarını yerine getirmesi yönünde çağrıda bulundu.

Sabbah, "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in saldırılarından vazgeçmesi yönünde yabancı ülkelerin girişimlerini teşvik etmek ve İsrail saldırıları karşısında net bir tavır alınması için Arap liderlerle görüşme halinde" dedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Yardımcısı Ahmed bin Hali ise Arap Birliği'nin İsrail'in Gazze'deki saldırıları karşısında bir tavır alınması için Mahmud Abbas ve tüm Arap liderlerle irtibat halinde olduğunu belirtti.

Hamas'ın Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Usame Hamdan, "Mısır, İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılar karşısında,25 Ocak Mısır devrimine uygun bir tavır takınması gerektiğini" belirtti.

Usame Hamdan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'ın topraklarında yaşadığı 25 Ocak Devrimi'ne işaret ederek, İsrail'in Gazze'deki saldırıları karşısında, Mısır devriminden aldığı güce uygun bir tavır takınması gerektiğini dile getirdi.

Gazze'deki direniş gruplarının İsrail'in bölgedeki saldırılarına uygun şekilde cevap vereceğini ifade eden Hamdan, "İsrail, bölgede yaşanan Arap devrimlerinden sonra, artık Filistinlileri hedef alamayacak" dedi.

Filistin Hükümeti Sözcüsü Tahir en-Nunu, AA muhabirine yaptığı açıklamada

"İşlediği suçların doğuracağı sonuçlardan tamamen işgalci İsrail sorumludur" dedi.

Nunu, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın komutanı Ahmed el-Caberi suikastının büyük bir suç olduğunu söyledi.

-Olağanüstü toplantı çağrıları-

Gazze'deki Filistin yönetimi Başbakanı İsmail Heniye, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi "İsrail'in vahşi saldırılarını dizginlemeye ve Arap liderlerini Gazze için olağanüstü toplanmaya" çağırdı.

Başbakan Heniye, basın açıklamasında, özellikle Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'ye seslendiğini vurgulayarak, "Tüm kardeşlerime özellikle de Mısır'a sesleniyorum: Devrimci ruhunuzu bu kez Gazze için harekete geçirin. Mısır Cumhurbaşkanlığı'nı İsrail'in 'barbarca ve vahşice' saldırılarını dizginlemeye ve Gazze halkına destek olmaya çağırıyorum" dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugayı komutanlarından Ahmmed el-Caberi'ye Allah'tan rahmet dileyen Heniye, "Caberi, bu yola, sonunu bilerek baş koydu. Yolun sonu ya zafer ya da şehadetti" şeklinde konuştu.

İsrail'in saldırılarından Gazze halkının korkmadığını vurgulayan Heniye, Gazzelileri saldırılar karşısında birlik olmaya çağırdı.

Filistin'in Mısır Büyükelçisi ve Arap Birliği Daimi Üyesi Bereket el-Fera, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın talimatları üzerine, İsrail'in Gazze saldırısını görüşmek üzere olağanüstü toplantı yapılması için Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile görüştüğünü ancak toplantı için henüz bir tarih belirlenmediğini ifade etti.

-Mısır, İsrail Büyükelçisi'ni çekti-

Mısır Cumhurbaşkanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık olarak İsrail'deki Büyükelçisi'ni geri çağırdı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Yasir Ali, yaptığı açıklamada Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık İsrail'deki Mısır Büyükelçisi'ni geri çağırdığını söyledi.

Ali, Cumhurbaşkanı Mursi'nin, Dışişleri Bakanlığı'na Kahire'deki İsrail Büyükelçisi'ni bakanlık binasına çağırıp "nota vermesi" talimatı olduğunu belirtti.

Muhammed Mursi'nin ayrıca, Mısır'daki Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisine, İsrail'in Gazze saldırısını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplanması çağrısında bulundu.

-Saldırıya "Bulut Sütunu" ismi verdi-

İsrail Ordusu, Gazze'ye yönelik başlattığı saldırıya "Bulut Sütunu" ismini verdi. Bulut sütunu, Tevrat'ta İsrailoğulları'na yardımı simgeliyor.

"Bulut Sütunu" tabiri, Tevrat, İncil ve Zebur'u içeren Kitab-ı Mukaddes'in

'Çıkış' bölümünde geçiyor. Yahudiler, "Tanrının, Yahudileri bir bulut sütunuyla düşmanlarına karşı koruduğuna" inanıyor.

Kitapta şu ifadeler yer alıyor:

"Gece gündüz ilerlemeleri için Rab, gündüz bir bulut sütunu içinde yol göstererek, geceleyin bir ateş sütunu içinde ışık vererek onlara öncülük ediyordu. Gündüz bulut sütunu, gece ateş sütunu halkın önünden eksik olmadı."

İsrail, Gazze'ye düzenlediği saldırılara verdiği isimlerde özellikle dini terim ve kavramları referans alarak vurgu yapıyor.

Muhabir: Ekip

Yayıncı: Eyüphan Kılıç - KUDÜS

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hamas Askeri El-Caberi Hayatını Kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement