Hastanelerde Lyme Klinikleri Açılsın - Son Dakika
Güncel

Hastanelerde Lyme Klinikleri Açılsın

Hastanelerde Lyme Klinikleri Açılsın

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, 'borrelia burgdorferi' bakterisinin yol açtığı LYME hastalığının hızla yayıldığına dikkat çekerek, konusunda uzman hekimlerin görev yapacağı LYME kliniklerinin açılmasını istedi.

01.05.2015 09:49

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, 'borrelia burgdorferi' bakterisinin yol açtığı LYME hastalığının hızla yayıldığına dikkat çekerek, konusunda uzman hekimlerin görev yapacağı LYME kliniklerinin açılmasını istedi.

LYME hastalığının yüzyılın gizli salgını olduğunu söyleyen Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, DHA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye'de 10 milyon kişinin, vücutlarında bu bakteri ile yaşadığını ifade etti. Acilen LYME doktorlarının görev yapabileceği LYME kliniklerinin açılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Çetin, "LYME ile zamanında mücadele etmemenin sonuçları gelecekte çok büyük acılara neden olacak. LYME yüzyılın gizli salgını, dünyamızı olduğu gibi ülkemizi de tehdit ediyor" diye konuştu.

LYME'ın neden olduğu rahatsızlıkların yaklaşık 20 ülkede kliniklerin açılmasına neden olduğunu söyleyen Prof.Dr. Çetin, ABD'de her yıl 300 bin kişinin hastalığa yakalandığını açıkladı. Prof.Dr. Çetin şöyle konuştu:

" Almanya'da her yıl 1 milyon yeni LYME hastası resmi kayıtlara geçiyor. Avustralya çok ciddi önlemler almaya başladı. Konu çok ciddi. Amerikan Temsilciler Meclisi geçen yıl acil koduyla konuyu görüştü. Yeni bir LYME tasarısı 2015 Şubat ayında imzaya açıldı. Ayrıca 2015 yılının ilk aylarındaki veriler Amerika'da LYME'ın AIDS'i 12'ye katladığını ortaya koydu."

LYME VAKALARI ARTIYOR

LYME'ın sadece kenelerden değil, sivrisinek, bit, pire gibi kan emen her canlıdan bulaştığının kanıtlandığını belirten Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, "LYME hastalığı ülkemizde çok fazla önemsenmedi. Öldürücü olması sebebiyle 2000 yılından itibaren Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı adıyla ön plana çıktı. Oysa küresel ölçekte baktığımızda Dünya Sağlık Örgütü 117 ülkede LYME hastalığının bulunduğu, içinde Türkiye'nin de olduğu 61 ülkede bu hastalığın endemik olduğunu açıkladı. Son yıllarda az da olsa farkındalık sağlandı, ülkenin dört bir yanında LYME vakaları bildirilmeye başlandı. Yapılan taramalar ülkemizde de durumun çok ciddi olduğunu ortaya koydu. Çok acil olarak yeni araştırmaların ve tedavi yaklaşımlarının ortaya konması gerekiyor. Acilen LYME doktorlarının görev yapabileceği LYME klinikleri açılmalı. Aksi halde LYME ile zamanında mücadele etmemenin sonuçları gelecekte çok büyük acılara neden olacak. Yıllardır yaptığım araştırmalar ve son yıllarda Türkiye'de yapılan seropozitiflik çalışmaları neticesinde, ülkemizde en az 10 milyon kişinin vücutlarında bu bakteri ile yaşadığını düşünüyorum ve endişeleniyorum" diye konuştu.

ALS VE MS HASTALIKLARI BUNA BAĞLI OLABİLİR

Prof. Dr. Çetin, LYME bakterisinin MS ve ALS gibi hastalıklara neden olduğuna dikkat çekti, "LYME bakterisi, ultra süper bir bakteri. Milyonlarca insanın ve hayvanın vücudunda bu bakteri hızla yayılıyor. Yapılan tüm bilimsel çalışmalar bunu doğruluyor. Anneden karnındaki bebeğe geçiyor, ender olarak cinsel yolla da geçiyor. Bu bakteri MS, ALS gibi 300'den fazla hastalığı taklit ediyor" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hastanelerde Lyme Klinikleri Açılsın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement