Muğla'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı Söğüt Köyü'nde, büyük ve küçükbaş hayvanların orman ile hazineye ait arazilerde otlatılması yasaklandı. 10 bin hayvan ile geçimlerini bunlardan sağlayan onlarca köylü mağdur olduklarını belirterek duruma tepki gösterdi.
İlçe merkezine 50 kilometre uzaklıkta, bir tarafı deniz, üç tarafı ise makilik ve fundalık alanla çevrili Söğüt'teki otlama yasağına ilişkin gelişmeler, geçen Ağustos ayında başladı. Köy muhtarlığı, ihaleye çıkarak, aralarında Hazine ve Orman Genel Müdürlüğü'ne ait arazilerin de bulunduğu meraları köylüye kiraya verdi. Muhtar Kemal Karaca'ya muhalif oldukları belirtilen bazı köylüler, kamu arazilerinin, muhtarlıkça ihaleye çıkarılamayacağını gerekçe göstererek, Orman Bölge Müdürlüğü'ne şikayet, savcılığa da suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine arazilerinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunulamayacağını kaydeden Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, geçen Aralık ayında muhtarlığa gönderdiği yazıyla ihalenin iptal edilmesini, hayvan otlatılmasının durdurulması istedi. Müdürlük, aksi takdirde yasal yollara başvurulacağını, hayvan otlatanlara da Kabahatler Kanunu uyarınca ceza kesileceği belirtti. Muhtarlık ihaleyi iptal etti, köylüye de otlatma yasağını duyurdu.
Köylüler de İl Genel Meclisi'ne dilekçeyle başvurarak yardım istedi. Meclis'in 'Tarım ve Hayvancılık', 'Köy Hizmetleri' ile 'Plan ve Bütçe' komisyonlarının üyelerinden oluşan heyet, Söğüt'e giderek yerinde incelemelerde bulundu. Muhtar Kemal Karaca, köylüler ve çobanları dinleyen heyet, yasağın kaldırılması ya da yumuşatılması, köylülerin eski haklarına kavuşmasını sağlamak için gerekli girişimleri yapacaklarının sözünü verdi. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Muhammet Şaşmaz, "Burada köylü, kamu arazisi üzerine bir şey inşa etmemiş. Köy tüzel kişiliğine ait araziler yeterli olmayınca hayvanlarını, şimdi yasaklanan bölgelerde otlatmak zorunda. İlgili makamlara konuyu aktararak, otlatma haklarının iadesini isteyeceğiz" dedi.
1950'DEN BERİ YAPILAN İHALE
Muhtar Kemal Karaca da yasağın biran önce kaldırılmasını istediklerini söyledi. Köyde, çoğunluğu keçi 8 bin kadar küçük, 2 bin kadar da büyük başa sahip yüzlerce kişinin geçimini hayvancılıkla sağladığını belirten Karaca, "Hayvanlarımız, yüzyıllardır aynı yerlerde otluyorlar. 1950'den bu yana da her yıl otlatma alanları ihaleyle körlülere kiraya veriliyor. Kaldı ki 2006'da yapılan tapu kadastro düzenlemesine kadar, şimdi orman ve hazine arazisi görünen arsaların yüzde 80'i köylülerin zilliyetindeydi. Bana muhalif oldukları bilinen üç kişinin şikayeti yüzünden köylümüzün mağdur edilmesine anlam veremiyorum" diye konuştu.
YASAĞI DİNLEMEYEN KADIN ÇOBAN
Yasağı dinlemeyen çoban 60 yaşındaki Sabahat Dursun ise keçilerini koyacak ahırları olmadığını dile getirdi. Dursun, "Biz onları dışarıda besler dışarıda barındırırız. Bu yasak keçileri de bizi de aç bırakır. Aç kalmamak için yasağı dinlemiyorum. Gençliğimizde çalıştık çabaladık, toprak aldık. Devlet toprağımızı aldı. 3- 5 keçimiz var bunları da kaybedersek hiçbir imkanımız yok. Devlet bize aylık bağlayıp bakımımızı üstlenecekse çobanlığı bırakalım" dedi.
MERA ISLAHI
Öte yandan, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü personelinin de köyde incelemelerde bulunduğu gözlendi. Müdürlüğün, talepte bulunulması halinde 'mera ıslahı' çalışması yaptırdıktan sonra arazilerinin bir bölümünü köylünün hizmetine verme hazırlıkları içinde oldukları öğrenildi.
DEB(İÖ/BT) - Muğla/ Marmaris
Son Dakika › Güncel › Hayvan Otlatma Yasağına Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?