Hazar Forumu 5 Mart'ta Brüksel'de Düzenleniyor - Son Dakika
Güncel

Hazar Forumu 5 Mart'ta Brüksel'de Düzenleniyor

Hazar Forumu 5 Mart\'ta Brüksel\'de Düzenleniyor

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), “Hazar Forumu”nun dördüncüsünü, 5 Mart 2014 tarihinde Belçika’nın Brüksel kentinde düzenliyor.

03.03.2014 14:07

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), "Hazar Forumu"nun dördüncüsünü, 5 Mart 2014 tarihinde Belçika'nın Brüksel kentinde düzenliyor.

Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleşecek foruma, Azerbaycan'ın Belçika, Lüksemburg ve AB Büyükelçisi Fuad Isgandarov, BP Güney Gaz Koridoru Başkan Yardımcısı John Baldwin, Avrupa Parlamentosu Üyesi Niki Tzavela, Yunanistan'ın AB Daimi Temsilciliği Enerji Ataşesi Theodoros Christopoulos, Botaş Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Said Arınç, Avrupa Parlamentosu Üyesi Vittorio Prodi, İtalya AB Daimi Temsilciliği Enerji Ataşesi Marco Landolfi, SOCAR Belçika Direktörü ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Norica Nicolai konuşmacı olarak katılacak.

İki oturum halinde gerçekleşecek forumun ana teması "Güney Gaz Koridoru: Fırsatlar ve Sorunlar" olarak belirlendi. Panellerde Güney Gaz Koridoru'nun en önemli halkası olan ve 2011 yılında imzalanan anlaşmayla çalışmaları başlatılan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Şahdeniz gazını Türkiye sınırından alarak Avrupa'ya taşıyacak Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı (TAP) başta olmak üzere, koridoru oluşturacak projeler ve Avrupa'nın enerji güvenliği ile alternatif kaynak ihtiyacı masaya yatırılacak.

Hazar Forumu Brüksel'i değerlendiren Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreteri Haldun Yavaş, enstitü olarak bunun düzenledikleri dördüncü forum olduğunu hatırlattı. Daha önce İstanbul'da iki ve ABD'nin New York kentinde 8 dışişleri bakanının katıldığı bir forum düzenlediklerini belirten Yavaş, Hazar Forumu Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'ndan parti temsilcilerini ağırlayacaklarını ifade etti.

Yavaş, "Hazar Forumu Hazar Bölgesi'ne ait en önemli konuları bölge ve dünya karar vericilerine sunan devlet adamı, iş dünyasından temsilciler, düşünce kuruluşları ve akademisyenlerin katıldığı bir platform. Forumun ev sahipliğini Avrupa Parlamentosu'nda yer alan Liberal Demokrat Parti, Sosyal Demokrat Sosyalist Parti ve Avrupa Demokrasi Grupları üstleniyor" dedi.

Güney Gaz Koridoru'nun AB enerji güvenliği açısından önemli olduğunu ifade eden Yavaş, "AB, şu anda mevcut haliyle 500 milyar metreküp doğalgaz kullanıyor ve dünya gaz rezervlerinin yüzde 17'sini tüketen en büyük alıcı konumunda. AB ekonomisinde şu an belli oranlarda durgunluk olsa da gaz ihtiyacının 2030 itibariyle 800 milyar metreküpleri bulabileceğini öngörüyoruz. Avrupa'nın enerji güvenliği açısından Güney Gaz Koridoru hayati öneme sahip" dedi.

İlk etapta Trans Anadolu Gaz Boru Hattı (TANAP) ile Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı (TAP) üzerinden 10 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ulaşacağını belirten Yavaş, "Mevcut ihtiyaca göre bu rakam düşük gibi gözükse bile bu hattın açılması ileride Irak, Türkmen ve Doğu Akdeniz gazının da dahil olabileceği düşünüldüğü zaman, toplamda 100 milyar metreküpü bulabilecek bir hat oluşmuş olacak" ifadelerini kullandı.

Güney Gaz koridorunun bir barış projesi olduğunu vurgulayan Yavaş, "Bunu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu New York forumumuz sırasında dile getirmişti. Hazar ve Kafkasya rezervleri bu projeyle Türkiye üzerinden Avrupa'ya, Avrupa'da da gaz ihtiyacı en fazla artan bölge olan Balkanlar'a ulaşıyor olacak" şeklinde konuştu.

Hazar Forumu'nun dünyanın etkin başkentlerinde Hazar Bölgesi'ne ait en önemli konuları dünya gündemine sunmaya devam edeceğini ifade eden HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, Brüksel'in ardından Tiflis, Moskova ,Astana, New York ve Washington DC'de forumlar düzenlemeyi planladıkları kaydetti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hazar Forumu 5 Mart'ta Brüksel'de Düzenleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement