Uluslararası Su Enerji Birliği (International Hydropower Assosciation- IHA) tarafından gerçekleştirilen Sürdürülebilir Hidroelektrik Enerji Geliştirmesi Dünya Kongresi, Antalya'da başladı.
Tayla Oteli Kongre Merkezi'nde başlayan kongreye yerli ve yabancı 30'dan fazla uluslararası kuruluşun temsilcileri, Norveç, Avusturya, Hindistan ve Uganda'nın Enerji Bakanları, çok sayıda enerji otoritesi ve uzman katılıyor.
DSİ ve TÜRSEB tarafından desteklenen büyük katılımın gerçekleştiği kongrenin ilk gününde su, enerji ve iklim değişiklikleri ele alındı. Dünyanın en önemli sorunu haline gelen ve son günlerde sıkça tartışılan iklim değişikliği her yönüyle masaya yatırıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Devlet Su İşleri Genel Müdür Vekili Haydar Koçaker, suyun doğal ancak sınırlı bir kaynak olduğunu belirterek "Küresel ısınmanın özellikle iklime yönelik olumsuz etki sebebiyle dünyanın birçok ülkesi gelecekte bu sınırlı kaynakla ilgili sıkıntılar yaşayacaktır. Bundan dolayı suyun havza bazında planlanması, sürdürülebilir yönetimi ve muhafazası mutlaka gereklidir" dedi.
Dünyanın artık yenilenebilir enerji kaynaklarına döneceğini ifade eden Koçaker, yenilenebilir enerji kaynaklarını bir anlamda artık enerji treninin lokomotifi olmak zorunda olduğunu söyledi. Koçaker, Türkiye'nin küresel ısınmanın potansiyel etkileri bakımından risk grubu ülkeler arasında olduğunu anlattı. Türkiye'nin her 6 yılda bir orta şiddette kuraklık, her 16 veya 18 yılda bir ise şiddetli bir kuraklık yaşadığına dikkat çeken Koçaker, "Şu an yaşanan kuraklığın iklim değişikliğinden kaynaklanan bir
kuraklık mı yoksa 1956, 1973, 1989 yıllarında yaşanan olağan kuraklık dizilerinden biri mi olduğunu söylemek için erken" diye konuştu.
ENERJİ KAYNAKLARI ARASINDA EN ÖNEMLİSİ HİDROELEKTRİK ENERJİDİR
Uluslararası Su Enerji Birliği Başkanı ve TÜRSEB Başkanı Prof.Dr. Doğan Altınbilek de, Türkiye'de hidroelektrik enerjinin önem taşıdığını ifade ederek, yenilenebilir enerji kaynaklarının arasında en önemlisinin hidroelektrik enerji olduğunu belirtti. Altınbilek, hidroelektrik enerjiyi geçmiş dönemden çok daha hızlı bir şekilde devreye sokmak için özel teşebbüsün ciddi bir şekilde elini taşın altına koyduğunu belirtti. Kamu sektörünün bu gelişmenin bir an önce olmasını desteklediğini anlatan Altınbilek,
şöyle konuştu: "Fakat bu gelişmenin hem finansal hem çevresel hem de sosyal darboğazları ve sorumlulukları var. Bu projelerin ileride hepimize gurur verecek bir şekilde problemsiz olmasını istiyorsak, ciddi bir ilgi göstermemiz gerekli. Kongrede, hidroelektrik konusu teknik yönlerinden çok finansman ve sürdürülebilirlik ile sosyal ve çevresel yönleriyle ele alınacak ve bu konular geniş ölçüde tartışılacak. Türkiye sahip olduğu enerjisinin ancak yüzde 35'ini kullanabiliyor. Son 50 yılda bu alanda
yapılan yatırımların önümüzdeki 3-4 yılda yapılması için önümüzde bulunan sorunların nasıl ve ne şekilde çözümü konusunda bu kongreye ışık tutacaktır. Dünyada artık kötü projeler yapma zamanı bitti. Artık devir, çok iyi projelerin yapılması devri. Yeni bir milenyumdayız ve bu yeni milenyumun gerçeklerini projelerimize yansıtmamız lazım."
DEMİREL'E ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ VERİLECEK
Hidroelektrik projeyi geliştirmesi konusunda hizmetleri nedeniyle dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e de "üstün hizmet ödülü" verilecek.
Kongrenin ikinci gününde ise dünya üzerindeki profesyonel derneklerin üst düzey temsilcilerinin katılımıyla yenilenebilir enerjiler ile jeotermal enerji ele alınacak ve bu potansiyelin gelecekteki rolü ile nasıl gelişeceği tartışılacak. Oturumlar Afrika, Hindistan, Norveç, Uganda, Avusturya Enerji Bakanları ile AB Enerji Başkanı'nın katılımıyla gerçekleştirilecek. Türkiye'den de DSİ adına bir bildiri sunulacak. Dünyada hidroelektriğin gelişmesine mani olan sosyal ve çevresel performanslar ile yeniden
yerleşim konuları konusunda analizlerin sunulacağı oturumlarda dünya üzerindeki dört büyük hidroelektrik santrali örnek olarak masaya yatırılarak irdelenecek ve ardından düzenlenecek panelle dünyanın muhtelif yerlerinde karşılaşılan problemler ile bu problemlere nasıl çare bulunduğu konuları tartışılacak.
Kongrenin son gününde Avrupa Kalkınma Bankası yönetiminde yapılacak oturumlarda, su enerjisinin geliştirilmesine ilişkin ortak yaklaşımlar ele alınarak finansman açısından kamu ve özel sektörün rolleri tartışılacak. Ayrıca, hidroelektrik enerjisi geliştirilirken topluma karşı sosyal sorumlulukların neler olduğu konusu incelenecek ve yolsuzluklar ile kötü uygulamaların nasıl önlenebileceği konuları ele alınacak.
Kongre öncesinde Sürdürülebilir Hidroelektrik Enerjinin değerlendirilmesine yönelik eğitim kursu verilecek ve Manavgat nehir havzası ile Oymapınar Barajı'na teknik bir gezi yapılacak.
ULUSLARARASI SU ENERJİ BİRLİĞİ
1995 yılında UNESCON'un yardımlarıyla kurulan Uluslararası Su Enerji Birliği'ne (International Hydropower Assosciation -IHA), Prof. Dr. Doğan Altınbilek başkanlık ediyor. Merkezi İngiltere'de bulunan IHA, sürdürülebilir su gücünü anlama ve geliştirme konuları üzerinde çalışmaktadır. Su, rüzgar, güneş ve jeotermal kaynakları çatısı altında tutan Uluslararası Yenilenebilir Enerji Birliği ile ortak çalışma yürüten IHA, hidroelektrik ve diğer yenilenebilir enerji konularının dünyaya duyurulması ve
bilinçlendirme çalışmaları da yapıyor.
(AT-HO-Y)
Son Dakika › Güncel › Hidroelektriğin Kalbi Antalya'da Atıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.