Hrant Dink Davası Yargıtay Kararı Sonrası Yeniden Görülmeye Başlandı - Son Dakika
Güncel

Hrant Dink Davası Yargıtay Kararı Sonrası Yeniden Görülmeye Başlandı

Hrant Dink Davası Yargıtay Kararı Sonrası Yeniden Görülmeye Başlandı

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler ve diğer sanıkların yargılandığı davanın Yargıtay'ın bozma kararı sonrası yeniden görülmesine başlandı. Duruşmada sanıkların savunmaları alındı ve mahkeme Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasına karar verdi. Davanın geleceğiyle ilgili kararlar ise ileriki tarihlerde verilecek.

01.11.2023 15:07  Güncelleme: 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GAYE ŞEYMA CAN

Hrant Dink'in öldürülmesi ile ilgili olarak FETÖ mensubu eski kamu görevlilerinin yargılandığı davaya, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin bazı sanıklar yönünden verdiği bozma kararının ardından İstanbul'da yeniden başlandı. Yargıtay'ın bozma kararına uyan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı avukatının davaya katılma istemini de kabul etti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülmesine ilişkin FETÖ mensubu eski kamu görevlilerinin yargılandığı davada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi bazı sanıklar yönünden bozma kararı vermişti. Bozma kararının ardından15 kişinin yeniden yargılandığı davanın ilk duruşması 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapıldı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç gelirken, 12 sanık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ile katıldı.

Tutuklu sanık Yavuz Karakaya, "Savcının mütalaasına katılmıyorum iftira ile günah keçisi haline getirildim. Suça iştirakimi ortaya koyan tek bir kanıt yoktur. Ben tutuksuz yargılanıyorken en yüksek cezayı alarak tutuklandım. Yıllar sonra suçlu ilan edildim sonra geriye dönük deliller arandı bulunamadı, dosyanın içeriğine bakılsın" dedi.

AVUKAT BAHRİ BELEN: "BİZ DE YARGITAY'IN BU KARARINA İLİŞKİN HİÇBİR ŞEY DEMİYORUZ"

Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, "Usul ve esasa ilişkin 131 sayfalık delil klasörü var. Ama Yargıtay 3. Ceza Dairesi bunları görmemiş, bizi müdahil olarak yok saymış, taleplerimizle ilgili hiçbir şey dememiş. Biz de Yargıtay'ın bu kararına ilişkin hiçbir şey demiyoruz" dedi.

MAHKEME, YARGITAY'IN BOZMA KARARINA UYDU

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına uydu. Heyet, sanıklar Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Osman Gülbel, Veysal Şahin ve Yavuz Karakaya'nın tutukluluk hallerinin de devamına hükmetti. Mahkeme heyeti, taraflara dosya ayırma talepleriyle ilgili beyanda bulunmaları için bir aylık süre verilmesine, süre dolduğundaysa celse arasında değerlendirme yapılarak bu taleplerin yargılamaya bir katkı sağlamayacağının anlaşılması durumunda dosyanın, mütalaa hazırlanması amacıyla duruşma savcısına gönderilmesine karar verdi.

CUMHURBAŞKANI AVUKATININ KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ

Heyet, 'anayasayı ihlal' suçu yönünden Cumhurbaşkanlığı'nın zarar görme ihtimalini de dikkate alarak bu suç yönünden katılma talebinin kabulüne de hükmederek eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

17 YILA YAKLAŞAN DAVANIN GEÇMİŞİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, meslekten çıkarılan eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 76 sanığın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dava 26 Mart 2021'de karara bağlamıştı. Mahkeme, aralarında dönemin emniyet müdürleri tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 26 sanığı 3 yıl 4 ay ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı. Aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da bulunduğu 39 sanık hakkında düşme ve beraat ile ret kararı vermişti. Mahkeme heyeti ayrıca, haklarında yakalama kararı bulunan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, Ekrem Dumanlı ve Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu 13 firari sanığın dosyasını da ayırmıştı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek hakkındaki "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapisleri onadı. Ayrıca diğer sanıklar hakkında "tasarlayarak kasten öldürme", "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım", "silahlı terör örgütüne üye olma", "silahlı terör örgütüne yardım" suçlarından verilen mahkumiyet kararlarının bazılarını onarken, bazı sanıklara verilen cezaları ise az bularak bozmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hrant Dink Davası Yargıtay Kararı Sonrası Yeniden Görülmeye Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement