İçişleri Bakanı Efkan Ala, DAEŞ terör örgütü ile mücadeleye ilişkin, bugüne kadar 33 bin 746 kişiye Türkiye'ye giriş yasağı konduğunu bildirdi.
AA Editör Masası'na konuk olan Ala, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Musul'un Başika bölgesinde bulunan eğitim üssüne terör örgütü DAEŞ'in düzenlediği saldırının hatırlatılarak, "4 askerimiz yaralandı. DAEŞ terörü örgütü Türkiye'de de bombalı saldırılarda bulundu, en son Ankara saldırısında 104 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlara ilişkin bir bilgi alabilir miyiz?" sorusu üzerine Ala, bunu başından beri bir konsept olarak ele aldıklarını söyledi.
Suriye ve Irak'taki istikrarsızlığın hem Türkiye'yi hem de dünyanın diğer ülkelerini olumsuz etkileyeceğini öngörerek çeşitli tedbirler aldıklarını, bunun yanı sıra diğer gelişmiş ülkeleri de uyardıklarını aktaran Ala, "Çeşitli toplantılarda teröre karşı, terörist faaliyetlere karşı ve istikrarsızlığa karşı hep uyarı dili kullandık. Çünkü bir ülkede istikrarsızlık ortaya çıkarsa işte Suriye'de, Irak'ta olduğu gibi, orada bir bataklık meydana geliyor ve çeşitli terör örgütlerinin arayıp da bulamadığı ortamlar oluşuyor" dedi.
İki ülkede de bu durumun oluştuğuna vurgu yapan Ala, şöyle devam etti:
"Özellikle Suriye'de çok çeşitli terörist gruplar bir araya geldi. Orada kendilerine alan açtılar ve faaliyetlerde bulundular. Biz bunun hem Türkiye'ye yansımaması, hem başka ülkelere yansımaması için ve orada da o yangının söndürülmesi için çeşitli uluslararası girişimlerde, çağrılarda ve faaliyetlerde bulunduk. Tabii bunun asıl temel çözümü, Suriye'de istikrarlı bir yönetimin iş başına gelmesine ve milletin iktidar olmasına katkı sağlamaktır. Bunu bizim Dışişleri Bakanlığımız, devlet yetkililerimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız her platformda dile getirdi, bizler de getiriyoruz. Spesifik olarak bu örgüte ilişkin, bakın biz 33 bin 746 kişiye bugüne kadar Türkiye'ye giriş yasağı koymuşuz. Bu şu demek; 123 ülkeden 33 bin 746 kişiye giriş yasağı koymuşuz. Ülkelerle bizler istihbarat görüş alışverişinde bulunuyoruz ve gidip de Suriye'de terörist faaliyetlere katılabileceklerin isimleri bildiriliyor. Biz onlara bildiriyoruz, onlar bize bildiriyor. Karşılıklı işbirliği içerisinde böyle listeler geliyor, işte o isimler Türkiye'ye geldiğinde giremiyorlar. Burada ciddi bir işbirliğine ihtiyaç var.
Zaman zaman Fransa ile İngiltere ile Avrupa'da çeşitli ülkelerle biliyorsunuz bazı hadiseler oldu. Yani biz geri iade ettik, onlar bildiremediler. Böyle gündeme oturmuştu, bu o çerçevede alınan bir tedbir, karşılıklı işbirliği içerisinde yaptığımız, geliştirdiğimiz tedbir. Onlar da o ülkelerde koyuyor bazı giriş yasakları. Ama bazı ülkelerde AB ülkeleri ve başka bazı gelişmiş ülkeler biraz geç kaldılar bu konuda. Ama biz ciddi bir mesai içerisinde olduk."
Bakan Ala, Türkiye'de yakalanıp, sınır dışı edilenler olduğunu da bildirerek, "Bugüne kadar 89 ülkeden 2 bin 783 kişi Türkiye'de yakalanmış ve sınır dışı edilmiş kendi ülkesine. 'Gidip de Suriye'de bu terörist faaliyetlere katılmasın' diye. Türkiye'nin aldığı büyük tedbirin rakamları bunlar" diye konuştu.
Türkiye'nin 2,5 milyonu Suriye'den olmak üzere Irak ve Suriye'den toplam 2,7 milyon insanı misafir ettiğini hatırlatan Ala, bunun çok büyük bir rakam hatta bazı ülkelerin nüfusundan fazla olduğuna dikkati çekti.
Bazı Avrupa ülkelerinden "500 kişiyi, bin kişiyi alabiliriz" diye açıklamalar yapıldığını da belirten Ala, kendilerinin ise 3 milyona yakın insandan bahsettiğini aktardı.
- "Orada bir ülke yanıyor, siz dumanı bize gelmesin diyorsunuz..."
Türkiye'nin, ülkeye gelenlere bugüne kadar 9 milyar dolara yakın harcama yaptığını ve yapmaya devam ettiğini dile getiren Ala, diğer ülkelerden Türkiye'ye 5 yıldır yapılan yardımların ise 500 milyon dolara ulaşmadığını söyledi.
Kendisinin daha önceki bakanlığı döneminde Paris'te, AB ülkeleri İçişleri Bakanları, Kanada İçişleri Bakanı, ABD Adalet Bakanı'nın da yer aldığı bir toplantı yapıldığını bildiren Ala, "Burada İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya İçişleri Bakanı hepsi vardı. Sonuçta konsept 'orada bir büyük problem var, en az nasıl etkileniriz.' Gündemi aşağı yukarı böyle oluşturup, tartışıyorlardı" açıklamasında bulundu.
Söz alarak, "Orada bir ülke yanıyor, siz dumanı bize gelmesin diyorsunuz. Bu doğru bir yaklaşım değil. Dumanı gelir, engelleyemeyiz. O zaman el birliği yapalım ve yangını söndürelim. Orada insanlar heder oluyor. Bir ülke yanıyor" dediğini aktaran Ala, "Bu yörede yaşayan, tarihi birikimi olan, bu insanlara karşı tarihi sorumluluğu olan ama bugün için de herhangi bir yayılmacı politikası olmayan, kendi ülkesinin ve öbür ülkede yaşayan insanların refahı ve huzurunun dışında bir hedefi olmayan bir ülke olarak, AB'ye de imza atmış, bu prosesi yürütmeye çalışan, yürüten, demokrasisini geliştiren, bu istikrarsızlık ortamı içerisinde istikrar adası olarak yoluna devam eden ve gelişen, güçlü olma yolunda adımları emin olarak atan bir ülkenin söylediklerine kulak kesilin. Politikalarına dikkat edin" diye konuştu.
Bu söylediklerine, sonraki görüşmelerinde bakanların hak verdiklerini dile getiren Ala, gelecek dönemde de hem Almanya hem Fransa İçişleri Bakanı'nın Türkiye'ye geleceğini, kendilerinin de bu ülkelere giderek sorunun çözümüne yönelik çalışmaları sürdüreceklerini bildirdi.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › İçişleri Bakanı Ala, Editör Masası'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?