İkinci Ergenekon' Davası'nda Tolon'un Sorgusu Yarın Devam Edecek - Son Dakika
Güncel

İkinci Ergenekon' Davası'nda Tolon'un Sorgusu Yarın Devam Edecek

İkinci Ergenekon\' Davası\'nda Tolon\'un Sorgusu Yarın Devam Edecek

İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde 145'inci duruşması görülen İkinci Ergenekon Davası'nda çapraz sorgusuna başlanan tutuksuz sanık emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in, emekli Korgeneral Hasan Kundakçı'yı tanıyıp tanımadığını ve Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği'nde (VKGBHD) görüp görmediğini sordu.

05.01.2012 18:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 145'inci duruşması görülen İkinci Ergenekon Davası'nda çapraz sorgusuna başlanan tutuksuz sanık emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in, emekli Korgeneral Hasan Kundakçı'yı tanıyıp tanımadığını ve Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği'nde (VKGBHD) görüp görmediğini sordu. Tolon, dernek ile hiçbir irtibatının bulunmadığını belirterek "Hasan Kundakçı benden 5-6 dönem kıdemli ve şu an emekli Korgeneral olan bir kişi. Dernekle alakalı bir irtibatımız olmadı. Ama biraraya geldiğimizde fikir alışverişi yapardık" dedi. Pekgüzel, VKGBHD yöneticisi Taner Ünal'ı tanıyıp tanımadığını sorunca Tolon'un, tanımadığını ve hiçbir şekilde irtibatları olmadığını söylemesi üzerine, Pekgüzel, Ergenekon sanığı İhsan Göktaş'ta ele geçirilen bir CD'de VKGBHD'de yapılan bir toplantıya ilişkin görüntüler ele geçirildiğini söyledi. Görüntüyü duruşma salonunda izlettiren Pekgüzel, bu görüntülerde 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon tarafından gönderilen bir çelenk olduğunu gösterince, Tolon, Selimiye Kışlası'na hergün en az on adet dernek ya da benzeri kurum, kuruluş davetinin geldiğini söyledi ve "Madem bizi davet etmişler, bir çiçek gönderin demiş olabilirim. Ancak olayı tam olarak hatırlamıyorum" diye konuştu.

"KENT OTEL TOPLANTILARININ KAPISI SÜREKİ AÇIKTI"

Gizli tanık 17'nin ifadeleri hatırlatılan Tolon, gizli tanık ifadelerinin tamamen söylentiden ibaret ve hukuken geçerli olmayan ifadeler olduğunu dile getirdi. Ankara'daki Kent Otel toplantılarının sorulması üzerine de Tolon, söz konusu toplantıya milletvekilleri, yüksek yargı mensupları eski bakanlar, valiler, yerel yöneticilerin katıldığını anlatarak, kapısının sürekli açık olduğu bu toplantılar sırasında garsonların da çalıştığını söyledi. Pekgüzel'in bu toplantılarda zaman ve mekanı kimin belirlediği ve organizasyonun kim tarafından yapıldığını soruması üzerine Tolon, toplantılarda önceden belirlenen bir gündem olmadığını kaydederek, toplantılara dava sanıklarından ise Mustafa Balbay, emekli Tümgeneral Erdal Şenel'in katıldığını belirtti.

Tutuksuz sanık Sinan Aygün'ün, başkanlığını yürüttüğü Ankara Ticaret Odası'nın toplantılarına kendisini davet ettiği yönündeki ifadesi hatırlatılan Tolon, "Sinan Aygün ile Ankara'da sivil toplum örgütlerinin toplantılarına sık katılmam nedeniyle tanıştım. Beni de bir plaket sunumu için çağırmışlardı. Türkiye'nin jeopolitik durumu ya da terörle mücadele konusunda konuşmuşumdur. Çünkü bu konularda konuşma yapardım" diye konuştu.

"1970'TE YAKALANMASINA ÇALIŞTIĞIM PERİNÇEK'LE 2007'DE PANELİSTTİK"

Ergenekon ana davası sanığı Doğu Perinçek ile nasıl tanıştığı şeklindeki soruya ise Tolon, "1970 yılında Teğmen rütbesiyle karakol komutanlığı yaparken Refahiye Erzincan arasında Doğu Perinçek'in yakalanması için kontrol noktaları oluşturduk. Ancak o zaman kendisini tanımıyordum ve görmedim. Seneler sonra 2007 yılında Ankara'dan Antalya'ya uçak yolculuğu yaparken yan yana denk geldik. Hatta kendisine de 'Bakın sizi 1970 yılında arayan birliğin komutanıydım' dedim. Antalya'da nereye gittiğimi söylemedim. Ona da nereye gittiğini sormadım. Konferansa davetliyim diye gittim. Ancak panelist olduğumu söylediler. Oraya vardığımda Doğu Perinçek'in de aynı panele katıldığını gördüm. Bilmiyordum. Panele ayrıca Agah Oktay Güner ve Turan Çömez de katıldılar" diye konuştu. Pekgüzel'in, "Her davet edildiğiniz yere gider misiniz?" diye sorması üzerine "Üniversiteler çağırıyorsa, devletin resmi bir kuruluşudur ve giderim" dedi.

"İŞÇİ PARTİSİ'NİN BAŞINA GEÇİN TEKLİFİ"

Savcı Pekgüzel'in, Tolon'un savcılık ifadesinde Birinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Doğu Perinçek'in kendisine İşçi Partisi (İP) Genel Başkanlığı teklifini hatırlatarak, "Bunu açar mısınız?" demesi üzerine Tolon, "Açık zaten" dedi. Savcı'nın bir kere daha sorması üzerine Tolon, Perinçek'in "Önemli bir konuda sizinle görüşmek istiyorum" diyerek kendini aradığını aktardı. Bu konuşma üzerine Perinçek ile görüştüğünü anlatan Tolon, Perinçek'in İP'den aday olması için kendisine teklif getirdiğini söyledi. Tolon, Perinçek ile olan diyaloğunu şöyle anlattı:

"Siz şimdi buraya beni davet ettiniz. Ben siyasetten anlamam. Yüzde 0.1 ile yüzde 1 arasında değişen bir oy potansiyeliniz var. Beni veya başkasını da koysanız oy potansiyelinizi yüzde 10'a mı çıkarmayı düşünüyorsunuz, dedim. İşçi Partisi ifadesinin halkın genelinin zihninde ne oluşturduğunu biliyorsunuz, dedim. O da, alınganlık gösterip, 'E o zaman siz gelin partinin başına, ismini de değiştirin' dedi."

Tolon'un çapraz sorgusuna aran veren mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi. - İstanbul/ Silivri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İkinci Ergenekon' Davası'nda Tolon'un Sorgusu Yarın Devam Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement