İlem Uluslararası Yaz Okulu Başladı - Son Dakika
Güncel

İlem Uluslararası Yaz Okulu Başladı

"21. Yüzyılda İslam Dünyasında Değişim" ana temasıyla düzenlenen etkinliğe 20 ülkeden 45 akademisyen katılıyor İLEM Uluslararası Yaz Okulu Koordinatörü Mercan: "İslam dünyasında çok farklı ve sıcak çatışmaların yaşandığı bugünlerde önemli meseleleri masaya yatıracağız"

24.08.2013 12:30

İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından "21. Yüzyılda İslam Dünyasında Değişim" ana temasıyla düzenlenen İLEM Uluslararası Yaz Okulu, 20 ülkeden 45 akademisyenin katılımıyla başladı.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Konferans Salonu'nda 30 Ağustos'a kadar sürecek programla, farklı düşünce ve tecrübeleri ortak bir zeminde masaya yatırma ve tartışma imkanı amaçlanıyor.

AA muhabirine açıklama yapan Yaz Okulu Koordinatörü, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü Araştırma Görevlisi Muhammed Hüseyin Mercan, İslam dünyasındaki önemli meseleleri tartışmak için toplandıklarını söyledi.

İslam ülkelerinin farklı coğrafyalarından lisansüstü ve doktora çalışmaları yapan öğrencilerin katılımıyla bir araya geldiklerini belirten Mercan, bir hafta boyunca atölye, konferans ve derslerle farklı düşünce ve tecrübeleri ortak bir zeminde masaya yatırma ve tartışmayı amaçladıklarını kaydetti.

Pakistan, Amerika ve Yemen gibi 20 farklı ülkeden 200'ün üzerindeki çalışmayı değerlendirmeye aldıklarını ve etkinliğe 45 çalışma sahibini davet ettiklerini anlatan Mercan, "İslam dünyasında çok farklı ve sıcak çatışmaların yaşandığı bugünlerde önemli meseleleri masaya yatıracağız. Yaz Okulu'nun bu ilk yılı. Bundan sonraki yıllarda da devam ettirmeye planlıyoruz. İnşallah farklı ülkelerde de buna benzer programları devam ettirebiliriz. İslam dünyasındaki genç akademislenlerin bir araya gelmesini istiyoruz. Ortak çalışmalara adım atabilmeleri için ortam sağlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

"Çözüm ortaklaşa sağlanabilir"

İLEM Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Güder de derneğin 2002'de idealist gençler tarafından kurulduğunu hatırlattı.

Dünyanın içinde bulunduğu fikri bunalımı açmak için kurulduklarını anlatan Güder, lisasüstü öğrencilere çeşitli dersler ve konferanslar verdiklerini dile getirdi.

Güder, sorunların İslam dünyasının ortak sorunu olduğunu ve çözümün de ortaklaşa sağlanabileceğini söyledi.

Tartışılacak konular

Başbakanlık Başmüşaviri Dr. Savaş Barkçin'in verdiği "İslam Dünyası: Bugünü ve Yarın" başlıklı açılış dersiyle başlayan programda " AK Parti'nin İktidar Sürecinde Türk Siyasi Kültürünün Dönüşümü", " Arap Baharı'nın Orta Asya'ya Etkisi", "Mısır Devrimi: Bir Kuşak Çatışması", "Uluslararası İslami Uyanış ve Bir Azınlık Olarak Sri Lanka Müslümanları", "Yönetim Krizi ve Arap Baharı'nda Örnek Olay: Bahreyn", "İslam- Demokrasi Söylemi: 11 Eylül'den Arap Baharı Sonrası Döneme", " Bangladeş'te Sekülarizm ve Paradoksları", "İslam Şehirlerinin Görünümlerinde Dini İnançların Yansımaları", "İslami Finans Etiği", "Nesefi Akaidinde Bilgi Kaynağı: Modern Bilimin Epistemolojik Problemiyle Karşılaşmak" gibi pek çok farklı başlık tartışılacak.

Ayrıca Dr. Bobby Salman Sayyid ve Dr. Abdülvahap El Efendi'ninde birer tebliğ sunacağı programın metinleri daha sonra kitap olarak yayınlanacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İlem Uluslararası Yaz Okulu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement