İlhan ve Turhan Selçuk Kardeşler Hacıbektaş'ta Anıldı - Son Dakika
Güncel

İlhan ve Turhan Selçuk Kardeşler Hacıbektaş'ta Anıldı

İlhan ve Turhan Selçuk Kardeşler Hacıbektaş\'ta Anıldı

Cumhuriyet Gazetesi eski imtiyaz sahibi ve gazeteci-yazar İlhan Selçuk ile Cumhuriyet gazetesi çizerlerinden Turhan Selçuk, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen iki ayrı törenle anıldı.

23.06.2013 18:19

Cumhuriyet Gazetesi eski imtiyaz sahibi ve gazeteci-yazar İlhan Selçuk ile Cumhuriyet gazetesi çizerlerinden Turhan Selçuk, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen iki ayrı törenle anıldı.

Hacıbektaş ilçesinin Çilehane mevkiindeki Ozanlar Yolu üzerindeki 'İz Bırakan Aydınlar Gömütlüğü'nde düzenlenen anma etkinliğinin açılışında konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, yaşamları boyunca Atatürk ilke ve devrimlerinin ve onun aydınlanmacılığının yılmaz savunuculuğunu yapan ve 3 yıl önce vefat eden İlhan-Turhan Selçuk kardeşlerin, her türlü baskı ve dayatmalara karşı dik duruşları ile örnek oluşturduklarını belirtti. İlhan ;Turhan Selçuk kardeşlerin defnedilmek için Hacıbektaş'ı tercih etmelerinin de bilge kişiliklerinin anlamlı bir örneği olduğunu vurgulayan Selmanpakoğlu, şunları söyledi:

"12'nci yüzyılda Avrupa'nın Karanlık Çağı yaşadığı dönemde, Anadolu'da aydınlanma meşalesini yakan Hacıbektaş Veli'nin yaşadığı bu topraklarda, Atatürk aydınlanmacılığının bilge insanlarının Hacıbektaş ilçesini tercih etmeleri tesadüf değildir. İnanıyorum ki onlar, Atatürk'ün aydınlanmacılığının sürekliliğinin sağlanması için seslerinin buradan duyurulmasını istiyorlardı. Bu iki kahraman, yürekli, vatanperver bilge insanları, bu topraklarda misafir etmek büyük bir onur,bu onurda tüm aydınlanmacılara aittir."

11 Mart 2010'da vefat eden Turhan Selçuk'un kızı Aslı Selçuk'da her geçen gün derin bir özlemle andıkları babası Turhan ve 21 Haziran 2010'da vefat eden amcası İlhan Selçuk'un yazı, çizgi ve kitaplarıyla yaşamayı sürdürdüklerini belirtti. Aslı Selçuk, "Yaşamak ile ölmek arasındaki kapının eşiğinden geçtiniz. Şimdi kimbilir nerede, zamanların ve mekanların birbirine karıştığı sonsuzluk denen o yerdesiniz. Eserleriniz her zaman tüm canlılığı ile yaşayacaktır" dedi.

Anma töreninde konuşan Turhan Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk da Turhan ve İlhan Selçuk'un belleklerde silinmeyen izler bıraktıklarını dile getirerek "Hepimizin dertlerine ortak oldular.Toplumsal sorunları hep ön planda tuttular, güldürdüler, düşündürdüler ve gittiler" diye konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç de Atatürk ilke ve devrimlerinin ödünsüz savunucularından biri olan Selçuk kardeşlerin, yaşamları boyunca yazı ve çizgileri ile bunu ortaya koyduklarını aktardı. Erinç, "İçinde bulunduğumuz durumun değerlendirilmesi için İlhan Selçuk'un yazısı ve Turhan Selçuk'un çizgisine bakmak yeterli olacaktır. Bir zamanlar 'Tehlikenin farkında mısınız' diyordu. Geldiğimiz bu günde ne denli haklı olduğu belgelendi. Atatürk ilke ve devrimlerinin korunmasında gerekli savaşımı göstermek, Selçuk kardeşlere verilen sözü yere getirmektir" dedi.

Daha sonra törene katılanlar İlhan ve Turhan Selçuk'un gömütüne karanfil bırakarak saygı geçişinde bulundu. Törene katılan vatandaşlara lokma dağıtıldı. - Nevşehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İlhan ve Turhan Selçuk Kardeşler Hacıbektaş'ta Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement