"İlk 500 Bilişim Şirketi" Ödül Töreni - Son Dakika
Güncel

"İlk 500 Bilişim Şirketi" Ödül Töreni

Türkiye'nin ilk dört bilişim şirketi Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Avea oldu 2012 yılında Türkiye bilişim pazarı yüzde 13,5 büyüyerek 56 milyar liraya ulaştı

24.06.2013 22:54

Türkiye'de bilişim alanındaki ilk 500 firmanın yer aldığı "Bilişim 500"ün ilk dört şirketi Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Avea olarak sıralandı.

İnterpromedya'nın, Türkiye bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaların 2012 yılı net satış gelirlerine göre hazırlanan  "İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması" sonuçları törenle açıklandı.  İlk 4 şirket sıralamasında Türk Telekom birinci, Turkcell ikinci, Vodafone üçüncü, Avea da dördüncü olurken diğer ilk ondaki diğer firmalar TTNEt, Genpa, Teknosa, KVK  Teknoloji, İndeks Bilgisayar ve Hewlett-Packard oldu.

Törende 2012 yılı net satış gelirlerine göre ilk 10'a giren şirketlerin yanı sıra donanım, yazılım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altındaki 68 kategorinin birincilerine plaket verildi.

Kategori birincileri ise şöyle sıralandı:

"Türkiye merkezli üretici kategorisi; Karel, Uluslararası Türkiye dışı merkezli üreticinin Türkiye temsilcisi/satıcısı kategorisi; Alcatel-Lucent, Sistem entegratörü kategorisi; Ericsson, Hizmet sağlayıcı; TTnet, Telekom şirketi; Türk Telekom, Dağıtıcı kategorisi; Genpa, Bayi; Prota, perakende zinciri; Teknosa, E-ticaret şirketi;Hızlıal.com."

-Türk Telekom 12,7 milyar lira ciro ile birinci

İlk 10 şirket sıralamasında Türk Telekom 12 milyar 706 milyon 142 bin lira ciroyla birinci,  Turkcell 10 milyar 507 milyon 29 bin lira ciroyla ikinci, Vodafone 5 milyar 530 milyon lira ciroyla üçüncü sırada Avea 3 milyar 475 milyon lira ciroyla dördüncü sırada yer aldı.

TTNET 3 milyar 129 milyon 303 bin lira ciroyla beşinci, Genpa 2 milyar 738 milyon 640 bin lira ciroyla altıncı, Teknosa 2 milyar 143 milyon 842 bin lira ciroyla yedinci, KVK Teknoloji 2 milyar 111 milyon 631 bin lira ciroyla sekizinci, İndeks Bilgisayar 1 milyar 412 milyon 201 bin lira ciroyla dokuzuncu, Hewlett-Packkard ise 1 milyar 150 milyon lira ciroyla onuncu oldu.

- İletişim teknolojileri pazarının 42,2 milyar lira olacağı öngörülüyor

Araştırmanın Türkiye bilişim pazarına ilişkin ortaya koyduğu verilere göre 2012 yılında Türkiye bilişim pazarı yüzde 13,5  büyüyerek 56 milyar  liraya çıktı. Toplam pazarda telekom hizmetlerinin payı yüzde 57, BT donanımı ve Telekom donanımı pazarlarının payı yüzde 27, yazılım ve BT hizmetleri pazarının payı yüzde 16 oldu.

2012 yılı taşınabilir bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların satışları arttı. Veri merkezi ve bulut hizmetleri yavaş büyürken, mobil telefon hizmetlerinde ise rekabet devam etti. 2013 yılında bilgi teknolojileri pazarının 19,5 milyar lira, iletişim teknolojileri pazarının ise 42,2 milyar lira olacağı öngörülüyor. Pazarın 2012 yılına göre yüzde 10 büyümesi bekleniyor.

Araştırma kapsamında ayrıca ilk 500'deki 446 bilişim şirketinin CEO'larının katılımıyla bir anket gerçekleştirildi. CEO'ların yüzde 60'ı 2013 büyüme hedeflerini artırdıklarını belirtirken hedeflenen sektörler arasından yüzde 52,6 ile kamu, yüzde 45,2 ile Telekom ve yüzde 44,5 ile finans ilk üçte yer aldı.

Anket sonuçlarına göre şirketlerin yüzde 57'sinin Ar-Ge yatırımı yaptığı tespit edildi. CEO'lar en önemli sorunlarının başında yüzde 67,8'lik oran ile nitelikli insan kaynağı sıkıntısını belirtiyor. Markalaşma ve Pazarlama ise CEO'ların gündeminde yer tutan en önemli konu olarak dikkati çekiyor.

Türkiye'de 21 milyonu aşkın geniş bant abonesi var

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, törende yaptığı konuşmada,  2013 yılı 2.çeyrek verilerine göre şu anda Türkiye'de 21 milyon 70 bin adet geniş bant abonesi olduğunu,  bunun yaklaşık 9 milyonunun sabit, 12 küsur milyonun da mobil geniş bant abonesi olduğunu bildirdi.

Sabit geniş bant abone sayısının durağan, mobil geniş bant abone sayısının da çok hızla arttığına işaret eden Acarer, "Sektör gerçekten çok hızlı bir şekilde değişiyor" dedi.

Bazı verilerde de çok ilginç sonuçlar olduğunu anlatan Acarer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Örneğin kullanılan terminallerde hızla smart ekipmanlara doğru bir geçiş var. Geçen yıl 16 milyondan fazla cep telefonu ithal edildi. Bunların  yüzde 42'si smart telefondu. Dünyada tablet bilgisayar kullanımı çok hızlı bir şekilde artıyor. Şu anda 760 milyon civarında tablet bilgisayar var deniliyor. Ancak smart telefondaki artış tabletten daha fazla olacak. Smart telefonlara doğru bir eğilim var."

Akıllı telefon ve bilgisayarlarla her türlü bilgiye ulaşmanın mümkün olduğunu anımsatan Acarer, "Bu süreç alışkanlıklarımızı da değiştirmeye başladı. Elimizdeki terminalleri konuşmadan ziyade resim, video, televizyon ve internet aracı olarak kullanıyoruz. 12-25 yaş arası genç kuşak dediğimiz kuşak ise; onlar arasında konuşmuyorlar, radyo da dinlemiyor, televizyon da izlemiyorlar. Onlar interneti bile sosyal medya aracı olarak kullanıyorlar. Bunlar realite. Bundan sonraki süreçte hep bununla karşılaşacağız" şeklinde konuştu.

Dünyada internet kullanım oranının arttığına da değinen Acarer, dünya internet kullanım ortalamasının 24 saat olduğunu, bu oranın Avrupa'da 27 saat, Türkiye de ise 32 saat olduğunu söyledi. Acarer, Türkiye'nin İngiltere'den sonra interneti Avrupa'da en çok kullanan ülke olduğunu dile getirdi. Acarer, bunun ise şebekelerde dolaşan data miktarını her yıl bir öncekinden daha hızlı arttırdığını kaydetti.

Bu gelişmeler sonucunda ihtiyaçların da değiştiğini anlatan Acarer, şöyle devam etti:

" Türkiye'nin koyduğu 2023 vizyonunda her ev için 100 megabit geniş bant edinilmesi hedefleniyor. Şimdi 10 yıl sonra 100 megabit ne kadar yeterli kalacak 2023 yılında onu düşünmeye başladık. inanıyorum ki yakın süreçte yakınsamanın da etkisiyle sabit mobil sistemler terminaller işletmeler hatta BTK, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gibi düzenleyici kurumlar birbirine yakınsayacak. Ben bu gelişmeler doğrultusunda ülkemizin kaynaklarının en iyi değerlendirilmesinin zorunlu olduğunu düşünüyorum." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'İlk 500 Bilişim Şirketi' Ödül Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement