İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, referandumda ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması yönünde sonuç çıkması durumunda vergi artışlarını da içeren bir dizi acil durum tedbiri alınacağını açıkladı.
BBC'ye açıklamalarda bulunan Osborne, AB'den ayrılmanın mali istikrarsızlığa yol açacak geri dönülmez bir adım olacağı uyarısında bulunarak, hükümetin böyle bir durumda acil müdahalede bulunması gerekeceğini söyledi.
Osborne, "Bu kara deliği doldurmak için vergilerde artış ve kamu harcamalarında kesintiler olmak zorunda. İngiltere AB'nin dışında kalarak kamu hizmetlerini bugünkü boyutuyla sürdüremeyecek. Ayağını yorganına göre uzatması gerekecek." diye konuştu.
Gelecek hafta yapılacak referandumdan İngiltere'nin AB'den ayrılması yönünde sonuç çıkması durumunda acil mali önlemleri içeren yeni bir bütçenin parlamentoya gelmesi gerekebileceğini dile getiren Osborne, İngiliz sterlininde son günlerde yaşanan düşüşün, AB'den çıkılması halinde ekonomide yaşanabileceklerin işareti olduğunu vurguladı.
Osborne'a karşı bildiri
Osborne'un vergi artışı ve kamu hizmetlerinde kesinti yapılacağı açıklamalarına tepki gösteren 57 Muhafazakar Parti milletvekili ise ortak bir bildiri yayımladı.
Osborne'un açıklamalarının AB'ye hayır diyecek seçmenleri korkutmaya yönelik "tehdit" olduğu belirtilen bildiride, parlamentonun bu tedbirlere onay vermeyeceği kaydedildi.
"Eğer Maliye Bakanı bu konuda ciddi ise kendisine izin vermemiz mümkün değil." ifadesi kullanılan bildiride, parlamentonun karşısına böyle bir bütçe ile gelmesi halinde Osborne'un makamında kalamayacağı ima edildi.
Milletvekillerinin bildirisiyle ilgili açıklama yapan Osborne da "Hiçbir muhafazakar vergi artırmak istemez, bunu en son isteyecek kişi de benim. Ancak ne Muhafazakar Partili ne de İşçi Partili milletvekilleri kamu maliyesinde bir kaos olmasını ister. AB'den çıkmamız durumda bütçede oluşacak kara deliği bir şekilde kapatmamız gerekecek." diye konuştu.
-Muhafazakar Parti'de çatlak
Osborne'a karşı 57 milletvekilinin imzasıyla yayımlanan bildiri iktidardaki Muhafazakar Parti içinde AB referandumu nedeniyle baş gösteren çatlağın iyice büyüdüğünü gösterdi.
İngiltere Başbakanı David Cameron, referandum sürecinde hükümet politikasını AB'de kalmaktan yana olarak ilan ederken, partisini ve bakanlar kurulunu kişisel görüş açıklamakta ve kampanya yürütmekte serbest bırakmıştı.
Referandumda AB'den ayrılınması için kampanya yürüten grupların başını Adalet Bakanı Micheal Gove ve Muhafazakar Parti'nin potansiyel genel başkanı olarak gösterilen Londra eski belediye başkanı Boris Johnson çekiyor.
Siyasi gözlemciler, referandumdan İngiltere'nin AB'den ayrılması sonucunun çıkması halinde Başbakan Cameron'ın koltuğunu korumasının zor olduğunu öngörüyor. Cameron görevinin başında olacağını açıklasa da, hükümetin bir güven oylamasıyla karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor.
Times gazetesinin YouGov adlı araştırma şirketine yaptırdığı ankette AB'den ayrılma yanlılarının oranı daha fazla çıktı. Ankete göre, katılımcıların yüzde 46'sı "Birlikten çıkalım", yüzde 39'u ise "Birlikte kalalım" dedi. 7 puanlık farkın, AB referandumunun tarihinin açıklandığı şubat ayından bu yana yapılan anketlerdeki en yüksek fark olması dikkati çekti.
İngiliz halkı, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlamak üzere 23 Haziran'da sandık başına gidecek. Referandumda, 18 yaş üzeri Birleşik Krallık, İrlanda ve Milletler Topluluğu vatandaşları oy kullanabilecek.
Son Dakika › Güncel › İngiltere'de Yaklaşan AB Referandumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?