Başkent Tahran'da Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da katledilmelerinin 1377. yıl dönümü nedeniyle Aşura töreni düzenlendi.
Hicri takvime göre Muharrem ayının 10'uncu gününde öldürülen Hz. Hüseyin'in yasını tutmak için İran'ın çeşitli kentlerinde eş zamanlı anma törenleri düzenlendi.
Tahran'daki törenlerin en büyüklerinden biri, kentin güneyindeki Tahran Büyük Pazarı'nın bulunduğu Gelubendek Kavşağı'nda düzenlendi.
Tören alanını, "Ya Hüseyin" feryatları ve mersiyeler (ilahiler) okuyarak, ellerini göğsüne (sine zeni) vurarak gelen İranlılar doldurdu.
Binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen törende Kerbela hadisesi temsili oyunla canlandırıldı. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da kıldığı son namaz olarak bilinen öğle namazı eda edildi.
İranlıların "Taziye Gösterisi" adı verdikleri orta oyununda, Hz. Hüseyin'in çadırını temsilen tören alanına kurulan çadır, gösteride Hz. Hüseyin'in düşmanlarını temsil eden oyuncular tarafından ateşe verildi.
Çoğunluğunu Iraklıların oluşturduğu Kerbelahiya Mescidi'nde toplanan erkeklerin, okunan mersiyelerle çıplak göğüslerine şiddetle vurmaları dikkati çekti.
Tören alanında merasime katılanlara, gece saatlerinden sabaha kadar dövülerek pişirilen buğday ve et karışımından yapılan güne özel Halim çorbası (bir tür Keşkek yemeği), süt, kek ve çeşitli yiyecek ve içecekler ikram edildi.
Kerbela olayı nedir ?
Tarihe Kerbela Vakıası şeklinde geçen olay ilk Emevi sultanı Muaviye bin Ebu Süfyan'ın yerine oğlu Yezid'i veliaht tayin etmesi üzerine Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin bin Ali, bu karara İslam'da saltanatın olmadığı gerekçesiyle karşı çıktı.
10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61), bugünkü Irak sınırları içinde bulunan Kerbela şehrinde, Hz. Hüseyin'in ve 72 arkadaşı ile Emevi halifesi Yezid'in ordusu arasında cereyan eden çarpışma sonrası Hz. Hüseyin ve arkadaşları katledildi. Yezid ordusuna esir düşen Hz. Hüseyin'in kız kardeşi Hz. Zeyneb ise Emevilerin başkenti Şam'a götürülerek zorunlu ikamete tabi tutuldu.
İslam tarihinin önemli ve acı olaylardan biri olan Kerbela olayı, hicri takvime göre her sene tüm Müslümanlar tarafından Aşura Günü'nde anılıyor. Şiiler anma etkinliklerini yas, ağıt ve mersiyelerle yaparken, Sünniler arasında ise Kerbela şehitleri için Kur'an ve mevlit okuma etkinlikleri düzenleniyor.
Son Dakika › Güncel › İran'da Aşura Etkinlikleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?