İsedak 33. Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İsedak 33. Toplantısı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf Bin Ahmed El Useymim, teşkilatın alt yapısını güçlendirmek, bölgesel bütünlüğü sağlayabilmek için çalışmalarına devam ettiğini belirterek, "Şüphesiz bizim ortak amacımız iş birliğinin sürekliliğini sağlamak, üye ülkelerin ulaştırma,...

22.11.2017 12:56

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf Bin Ahmed El Useymim, teşkilatın alt yapısını güçlendirmek, bölgesel bütünlüğü sağlayabilmek için çalışmalarına devam ettiğini belirterek, "Şüphesiz bizim ortak amacımız iş birliğinin sürekliliğini sağlamak, üye ülkelerin ulaştırma, enerji, tarım ve iletişim alanında birbirlerinin deneyimlerinden faydalanmasını, katılımının artırılmasını sağlamaktır. Bu bağlamda temel faaliyetlerimizi İSEDAK altında gerçekleştirmeye başladık." dedi.

Useymim, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 33. toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıl itibarıyla genel sekreterliğe, ekonomik ve ticari planlamanın 10 yıl boyunca 2025 yılını kapsayacak şekilde bir öneride bulunduğunu ve İstanbul'da yapılan toplantıda kabul edildiğini söyledi.

Üye ülkeler içinde bunun birtakım olumlu sonuçlarını da gördüklerini anlatan Useymim, üye ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin, tercihli ticaret sistemiyle daha iyi noktalara ulaşacağına inandıklarını, bu bağlamda sonuçlarını da almaya başladıklarını ifade etti.

Useymim, son dönem içinde teşkilattaki büyümenin 2016 yılında yüzde 3,2'den 2017 itibarıyla yüzde 4'e çıktığını aktararak, 22 üyenin yüzde 20 oranında sadece kendi aralarında dünya ticaretinin yüzde 20'sini yaptığını söyledi.

Bu bağlamda üye ülkelerin kapasitelerini geliştirmek için de çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Useymim, şunları kaydetti:

"İSEDAK bağlamında bizler Dışişleri Bakanlarının aldığı kararlara azami hassasiyet gösterdik. İİT'nin tüm organlarıyla İSEDAK'ın kararlarının uygulanması için çaba gösterdik. Geçen yıl itibarıyla özellikle ticaretin finansmanı konusundaki girdilerin artabilmesi için çalışmalar yapıldı. Daha çok üye ülkelerde KOBİ faaliyetleri üzerinde durduk. Bu bağlamda 2016 yılı itibarıyla 22 ülkede 58 operasyon İslam Bankası tarafından yapıldı. Bunların önemli bir bölümü az gelişmiş ülkelere yönelikti. 4,8 milyar dolar ve 4,4 milyar dolarlık ticaret işlemleri gerçekleşti. Yine yatırımı gerçekleştirmek ve ithalatın da artırılması için çaba harcadık. Bu bağlamda 4,06 milyar dolarlık 2015 yılındaki yatırımı 2016 yılında biraz daha artırmayı başardık."

"İİT, bölgesel bütünlüğü sağlamak için çalışmalara devam ediyor"

Aynı şekilde alt yapıları da arttırmaya çalıştıklarını anlatan Useymim, sektörel anlamda desteklerin sürdüğünü belirtti.

İİT'nin alt yapısını güçlendirmek, bölgesel bütünlüğü sağlayabilmek için çalışmalarına devam ettiğini belirten Useymim, şöyle devam etti:

"Şüphesiz bizim ortak amacımız iş birliğinin sürekliliğini sağlamak, üye ülkelerin ulaştırma, enerji, tarım ve iletişim alanında birbirlerinin deneyimlerinden faydalanmasını, katılımının artırılmasını sağlamaktır. Bu bağlamda temel faaliyetlerimizi İSEDAK altında gerçekleştirmeye başladık. Büyük bir rekabet piyasası içinde arzulanan payı hep iyi düzeyde almak ve üye ülkeler arasındaki ticareti geliştirmek için planlarımızı hızlı bir şekilde hayata geçirmeye başladık. Burada özellikle yarın itibarıyla yapılacak görüş alış verişinde ulaştırma ve transfer konusu ele alınacaktır. Şubat ayında yapılacak toplantıda özellikle de ulaştırma konusu özel olarak ele alınacaktır."

Tarım sektörünün de İİT bağlamında önemli bir konu olduğuna değinen Useymim, gelecek 5 yılı kapsayan kalkınma planında tarım sektörünün de yer aldığını hatırlattı.

Useymim, gıda güvenliğini sağlamayı amaçladıklarını, üye ülkelerin hasat sonrasında yaşadığı zararların azaltılması konusunu da ele aldıklarını kaydetti.

İki finansman anlaşmasına imza atıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile İslam Kalkınma Bankası arasında iki finansman anlaşması imzalandı.

Hazine Müsteşarlığı ile İslam Kalkınma Bankası arasında imzalanan finansman anlaşması ile temin edilen 312 milyon avro tutarında kredi; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "106 Adet Yüksek Hızlı Tren Seti Temini Projesi" kapsamında 10 hızlı tren setinin temini için kullanılacak. Kredi, beş yılı geri ödemesiz olmak üzere 20 yıl vadeli olacak.

Hazine Geri Ödeme Garantisi altında Türkiye Kalkınma Bankası AŞ ile İslam Kalkınma Bankası arasında imzalanan finansman anlaşması ile temin edilen 200 milyon ABD doları tutarındaki kredi; enerji, enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji projeleri için kullandırılacak. Kredi, beş yılı geri ödemesiz olmak üzere 20 yıl vadeli olacak.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına finansman anlaşmasını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası adına Başkan Bandar Hajjar attı.

Toplantıya, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsedak 33. Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement