Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine düzenlenen silahlı saldırının masaya yatırıldığı toplantıda Rus Analist Prof. Dr. Vitaly Naumkin Vyaçeslavoviç yükselen İslamofobinin yanı sıra Avrupa'nın da Eurofobi sorunuyla karşı karşıya olduğunu ifade etti. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise Türkiye'nin sahiplendiği islami söylemin uluslararası arenada tehlike yaratacağının altını çizdi.
Uluslararası Antalya Üniversitesi tarafından Uluslararası Bilimsel Gelişim ve İşbirliği Enstitüsü ve Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen '3. Türk-Rus Entelektüeller Buluşması' 40 akademisyen ve siyasetçinin katılımıyla Antalya'da gerçekleştiriliyor. Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine düzenlenen silahlı saldırının masaya yatırıldığı toplantıda Rus Analist Prof. Dr. Vitaly Naumkin Vyaçeslavoviç yükselen İslamofobinin yanı sıra Avrupa'nın da Eurofobi sorunuyla karşı karşıya olduğunu ifade etti. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise Türkiye'nin sahiplendiği islami söylemin uluslararası arenada tehlike yaratacağının altını çizdi.
Yoğun bir fikir alışverişi ve görüş bildirimi ile geçen etkinliğin açılış konuşmasında söz alan Rus Bilimler Akademisi'nin Doğu Etüdleri Enstitüsü Başkanı ve Moskova Devlet Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Vitaly Naumkin Vyaçeslavoviç, Fransa'da yaşanan olaydan dolayı derin bir üzüntü içinde olduklarını belirtirken öte yandan bu gibi terör olaylarının Orta Doğu'da neredeyse her gün yaşandığını; ancak Batı'nın oradaki olaylara aynı hassasiyetle yaklaşmadığını dile getirdi. Naumkin Vyaçeslavoviç, "Son yıllarda Rusya, özellikle Putin yönetimiyle birlikte uluslararası arenada kendini çok daha etkin ifade edebiliyor. Rusya da tıpkı Türkiye gibi polietnik bir toplum ve bu tarz kültürel ve etnik çatışmaların hedefi olabilecek konumda. Dinlerin ve kökenlerin barış içinde yaşadığı Rusya'da İslamofobinin yaşanmadığını söyleyebilirim. Buna rağmen Ukrayna'daki olaylar bize buradaki cihatçıların da maalesef radikal İslam örgütlerinden bir farkı olmadığını gösterdi. Batı'da da dinin önemli rol oynadığı toplumlar manipülasyona açık ve tehlike altında. Avrupa da bu anlamda kendi tarihini ve dinini manipüle ederek kendi nefret söylemini yaratmaya başladı diyebiliriz" dedi.
Dini Modernleştirmemiz Gerekli
Rusya'da yapılan araştırmayla Ortodoksların sadece yüzde 3'ünün gerekliliklerini yerine getirdiğinin ortaya konulduğunu söyleyen Prof. Dr. Vyaçeslavoviç, dini modernize etme ihtiyacının gittikçe arttığını belirtti. Naumkin Vyaçeslavoviç, "Rusya'da da ateizm eğilimleri artıyor. Dini modernize etmemiz gerektiği açık. Bu anlamda dini modernize etmek ve yeni nesillere ulaşmak büyük önem taşıyor. Aksi halde konumunu ve önemini gittikçe kaybedecek" dedi. Rusya'da İslam dinine karşı herhangi bir korku olmadığını, olumlu bir politika izlendiğini anlatan Naumkin Vyaçeslavoviç, ülkede İslam'ın resmi olarak kabul edilen, korunan dinlerden olduğunu söyledi. Geçen yıl Rusya'da kabul edilen bir kanun ile herhangi bir dine karşı aşağılayıcı, hakaret edici ifadeler kullanılmasının suç sayıldığını vurgulayan Naumkin Vyaçeslavoviç, "Özgürlük, her şeyi yapacaksınız anlamına gelmez. Saygı, terbiye sınırlarını korumanız lazım. Fransa laikliğin en yoğun yaşandığı ülke, basın orada aşırı şekilde kendisini özgür hissedip, bazı konuları ihlal etmiş gözüküyor, bu olay da bunu bize gösteriyor. Rusya'da böyle bir olayın yaşanması mümkün değil" diye konuştu.
Genç Nüfus Arasında Ateist Sayısı Artacak
İki gün sürecek etkinliğinin ilk gününde konuşan ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Rusya ve Türkiye'nin hakim oldukları kültürel, siyasi ve coğrafi özellikler bakımından Avrupa'nın dışında bırakılamayacak etkili iki ülke olduğunun altını çizdi. İslam dünyasında bir Rönesans yaşandığını dile getiren Bağcı, buna karşın Rusya'dan farklı olarak Türkiye'nin sahiplendiği dini söylemlerin uluslararası alanda tehlike katsayısını artıracağını ifade etti. Bağcı, "Bugün geldiğimiz noktada seçilmiş islamcıların mı yoksa seküler diktatörlerin mi daha kabul edilebilir olduğunu tartışmaya başladık. Yakın zamanda Rusya da dahil olmak üzere Çin ve AB ülkeleri radikal islamcılardan desteğini çekecek. İslamcıların demokrasiyi ortadan kaldırmayı hedefleyen bir anlayışa sahip olmaları bu ülkelerin tolerans sınırlarını aşmaya başlamıştır. Bu noktada Türkiye hala tercihini yapmamış olmakla birlikte açıkça görülen dini söylemlerdeki artış gidişatımız konusunda kaygılara sebep olmaktadır. Öte yandan Türkiye'de tıpkı Bosna Hersek ve Azerbaycan'da bir dönem olduğu gibi karşıt görüşlü iki nesil yetişiyor. Toplumda da çözülmelere yol açacak aşırı dini söylemler ve toplum değerlerinin değiştirilme çabası sebebiyle genç nüfus arasında ateist sayısının artacağı öngörüyorum" dedi.
Ortak Akıl ile Hareket Etmeliyiz
Batı dünyasının kuşatılmışlık hissi içinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, olayların büyümesinden duyduğu endişeyi paylaştı. Bağcı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Batı dünyası radikal islami örgütlerin kalkıştığı Batı'yı Müslümanlaştırma hareketinden korkuyor. Bu hareketin artık çok daha ciddiye alınması ve haklarını engellemeye yönelik olduğu görüşünde hemfikirler. Bu da ne yazık ki olayların büyüyeceğine işaret ediyor. Uluslararası ilişkilere yön verecek ve şekillendirecek en önemli şey Avrupa'daki, Rusya'daki ve Türkiye'deki yeni nesillerin dine, demokrasiye ve özgürlüklere bakış açısı olacaktır. Başka bir ülkenin hatta kendi ülkeniz içindeki tüm insanların inançlarını istediğiniz gibi değiştirebilmenin mümkün olmayacağı kabullenilmeli ortak akıl ile hareket edilmeli. Ülkeler, hangi ortak anlayış, eğitim sistemi ve akıl ile hareket edeceklerini belirlemek zorundadır. Türkiye bu konuda pozitif bir izlenim yaratarak arabulucu bir örnek olabilecekken şu an aldığı tepkiler ve söylemleri sebebiyle bu rolü üstlenememektedir"
Son Dakika › Güncel › İslamofobiye Karşı Eurofobi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?