İstanbul'daki 3. "KCK" Davası - Son Dakika
Güncel

İstanbul'daki 3. "KCK" Davası

İstanbul\'daki 3. "KCK" Davası

KCK'ya ilişkin, 46 sanığın yargılandığı davada mahkeme, avukatların ''yargılamanın durdurulması'' talebini reddetti.

13.01.2014 12:46  Güncelleme: 12:54

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin aralarında gazetecilerin de bulunduğu, 19'u tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada mahkeme, avukatların "yargılamanın durdurulması" talebini reddetti.

Aralarında gazetecilerin de bulunduğu davanın 30. duruşması başladı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi dışında oluşturulan büyük salonda görülen duruşmaya, 19 tutuklu ile 4 tutuksuz sanık katıldı.

Adalet Komisyonu listesinden seçilen bir Kürtçe tercümanı da duruşma salonunda hazır bulundu.

CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Veli Ağbaba ile BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Mahkeme Başkanı Kazım Kahyaoğlu, haklarında yakalama kararı bulunan 2 sanığın yakalanmalarının gerçekleşmediğini belirtti.

Duruşmada söz alan tüm sanıkların avukatı Ercan Kanar, ülkenin fetret devrinde bulunduğunu, siyasal alanda yaşanan depremin hukuk alanında da yaşanmaya başladığını ifade ederek, "Siyasi rehin konumundaki müvekkillerimizin tahliyelerine karar verilerek, özel yetkili mahkemeleri kaldıran geçici 2. maddenin yeniden düzenlemesinin tamamlanması beklenerek, yargılamanın durdurulmasını talep ediyoruz" dedi.

KCK soruşturmalarının ilk gününden beri bu tür davaların siyasi davalar olduğunu ifade ettiğini belirten Kanar, masumiyet karinesinin bu davalarla ihlal edildiğini, yeni yasal düzenleme yapılmasının beklenmesini istediklerini söyledi.

Söz alan tüm sanıkların avukatı Sinan Zincir de bu ülkede yargılama yapan tüm mahkemelerin şaibeli hale geldiğini, doğal yargıçlık ilkesinin ortadan kalktığını, yargılamanın durdurulmasını ve müvekkillerinin tahliye edilmelerini istedi.

Taleplerle ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İsmail Işık, yargılamanın durdurulması talebinin yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilmesini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, anayasal ve yasal olmayan hiçbir yetkisinin söz konusu olmadığını, işleyişlerinin yasal mevzuata uygun olduğunu, 6352 sayılı yasanın geçici ek 2. maddesine göre özel yetkili mahkemelerin halen yürürlükte olduğunu, yasaların değiştirilmesinin resmi gazetede yayınlandıktan sonra uygulamaya geçildiğini belirterek, yargılamanın durdurulması talebinin yasaya ve usule aykırı olması nedeniyle reddedilmesine karar verdi.

Mahkeme, sanıkların tahliye talebiyle ilgili ara kararın 17 Ocak Cuma günü verileceğini belirtti.

Duruşmaya öğle arası verildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'daki 3. 'KCK' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement