İstanbul'daki "Kck" Davası - Son Dakika
Güncel

İstanbul'daki "Kck" Davası

İstanbul\'daki "Kck" Davası

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 124'ü tutuklu 205 sanık hakkında açılan davanın 10.duruşması başladı.

02.10.2012 13:41

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 124'ü tutuklu 205 sanık hakkında açılan davanın 10. duruşması başladı.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmaya, eski BDP İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı, yazar Ragıp Zarakolu'nun oğlu Deniz Zarakolu ve gazeteci Hakan Soytemiz'in de aralarında olduğu 122 tutuklu sanık ile 11 tutuksuz sanık katıldı. Tutuklu sanıklardan, 9 Ekim'e kadar duruşmalardan men edilen Arslan İşçioğlu ile Evren Demir'in gelmediği duruşmada, başka suçtan tutuklu sanık Hakan Soytemiz hazır bulundu. Duruşmayı BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de izledi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Alçık, iddianamenin okunmasına, 380. sayfadan devam edileceğini ve talep alınmayacağını belirterek, taleplerle ilgili sadece bir avukata söz hakkı vereceğini söyledi. Söz alan sanık avukatlarından Sinan Zincir'in, dün yapılan duruşmayla ilgili açıklamaları olduğunu söylemesi üzerine araya giren Alçık, "Açıklamayı başka yerde yapın. Burası mahkeme salonu" dedi. Avukat Zincir ise, "Çok kısa talebim olacak. Dünkü duruşmada müvekkilin kullandığı sözlerin suç olduğunu düşünüyorsanız, gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulunursunuz. Müvekkillerden 16 tutuklu sanığın açlık grevi ölüm orucuna dönüştü. Bu durumun Adalet Bakanlığı'na bildirimini talep ediyorum" ifadesini kullandı.

-Reddi hakim talebi-

Duruşmada, dün yaptığı savunma nedeniyle duruşmadan çıkarılmasına karar verilen ve 52 avukat adına konuşan bütün sanıkların avukatlarından Ercan Kanar, davayı gören İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Ali Alçık ve üye hakimler Alpaslan Uz ile Kazım Kahyaoğlu'nun reddiyle ilgili talebinin olduğunu söyledi. Kanar, "Mahkemenizin gerek kovuşturmanın başından itibaren izlediği yargılama yöntemi, gerekse savunma makamının talepleriyle ilgili gerekçesiz red kararları, gerekse sürekli aleniyeti ortadan kaldırmaya yönelik kararları, daha da vahimi savunma makamına ve sanık haklarına yönelik ön yargılı ve hasmane tavırları mevcut yargılamada tarafsızlık ilkesinin söz konusu olmadığının aşikar bir göstergesidir" dedi.

Yargılama hukukunun kuralları hakkında bilgi veren, yargıç görevleri ve sorumluluklarıyla ilgili evrensel hukuk öğelerinden örnekler sunan Kanar, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının özellikle kimsesizler için bir teminat teşkil etmek zorunda olduğunu ve adaletin peşin hükümlerden uzak kalması gerektiğini söyledi. Avukat Kanar, "Heyet başkanı ve üye yargıçların tarafsızlığı konusundaki inancımızı yitirmiş bulunuyoruz. İzahlarımız ve dosyanın tamamı incelenerek red talebimiz yönünde nesnel bir karar verilmesini talep ederiz" diye konuştu.

-Reddi hakim talebinin reddine hükmedildi-

Taleple ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan, redle ilgili talebin yargılamayı uzatma ve iddianamenin okunmasını engelleme amaçlı olduğu gerekçesiyle reddi yönünde karar verilmesini istedi. Talebi değerlendirmek için duruşmaya bir süre ara veren ve müzakerenin ardından yeniden başlayan duruşmada konuşan Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Alçık, avukatların reddi hakim talebinin, yargılamayı uzatma maksatlı olduğunun anlaşıldığını kaydederek, iddia edilenin aksine heyetin yargılamanın kesintisiz yapılması için gayret sarf ettiğini belirtti. Alçık, bu nedenlerle reddi hakim talebinin reddine karar verdi. Bu kararın okunmasının ardından söz hakkı isteyen avukatlara, Başkan Alçık tarafından, duruşmayı uzatma amaçlı olduğu gerekçesiyle söz verilmedi. Sanık avukatları ve Başkan Alçık arasında yaşanan, "duruşmayı engelleme" tartışmaları sırasında, TRT spikerleri iddianameyi, kaldığı yerden okumaya başladı.

-"Nasıl bakmazsınız yüzümüze, küs müyüz-"-

Açıklamada bulunmasına izin verilmesi için tartışmaya devam eden avukat Selçuk Kozağaçlı, Başkan Alçık'ın, yüzüne bakmaması ve iddianamenin okunmasını istemesi üzerine, "Nasıl bakmazsınız yüzümüze, küs müyüz-" dedi. Avukat Kozağaçlı, Alçık'ın kendisine bakmamasına devam etmesi nedeniyle, üye hakimlere seslenerek, "Bu duruma engel olun lütfen. Heyet olarak karar almanızı istiyorum. Bu duruma itiraz ediyorum" dedi. Bunun üzerine Kozağaçlı ile birlikte diğer sanık avukatlarının tümü duruşma salonundan ayrıldı.

-Sanıklar heyete sırtlarını döndü-

Sanık avukatlarının ayrılmasının ardından duruşma salonunda bulunan tutuklu ve tutuksuz sanıkların tamamı, ayağa kalkıp, mahkeme heyetine sırtını döndü. İzleyiciler de alkışlı protesto yaparak sanıklara destek verdi. İzleyicilerin susturulmasının ardından, iddianamenin okunmasına devam edilirken, sanıklar bu kez de uzun süre alkışlı protestoda bulundu. Bu sırada üye hakimlerle müzakere eden Başkan Alçık, protestolar nedeniyle duruşma salonunun boşaltılmasına ve duruşmaya ara verilmesine karar verdi.

-Avukatların açıklamaları-

Duruşmaya ara verilmesinin ardından mahkeme binası önünde bir basın açıklaması yapan Özgürlükçü, Katılımcı, Çağdaş Avukatlar Grubu adına İstanbul Baro Başkan Adayı Filiz Kerestecioğlu, duruşmada avukatlara yönelik hukuksuzluklar yapıldığını belirterek, dava sürecini anlattı.

"Mahkeme heyeti tarafından avukatlara, savunma makamına karşı ciddi ihlal ve saldırılar yapıldı" ifadesini kullanan Kerestecioğlu, dünkü duruşmada sanık Arslan İşçioğlu ve avukat Ercan Kanar'ın duruşmadan çıkarılması sonucu meydana gelen olaylarla ilgili de, jandarma görevlilerinin, meslektaşlarına karşı cop, kalkan ve tekmeyle fiziki müdahalede bulunduklarını ileri sürdü.

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı da, zorlamalara karşın mahkeme heyetinin kendilerini yıldıramayacağını ve müvekkillerini yalnız bırakmayacaklarını söyledi.

Öte yandan duruşmanın yapıldığı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi girişinde ve duruşma salonunun olduğu bölgede, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı görevlilerince yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü.

Muhabir: Murat Kaya

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'daki 'Kck' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement