İşte LYS Şampiyonları - Son Dakika
Güncel

İşte LYS Şampiyonları

İşte LYS Şampiyonları

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, LYS Birincilerini Açıkladı.

15.07.2010 11:23  Güncelleme: 13:25

2010 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan, LYS birincilerini açıkladı. Buna göre, Matematik-Fen-1, (MF-1) MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türünde İzmir Fen Lisesi'nden Arman Özdemir birinci oldu. Türkçe-Matematik-1 (TM-1), TM-2 ve TM-3 puan türünün birincisi ise Özel Fatih Lisesi'nden Mustafa Raşit Akınalp oldu. Türkçe-Sosyal-1 (TS-1) ve TS-2 ile Dil-1, Dil-2, Dil-3 Almanca puan türü birincisi İstanbul Lisesi'nden Cihan Mercan oldu. Dil-1, Dil-2 Fransızca puan türü birincisi Galatasaray Lisesi'nden Ayşe Aylin Kaya, Dil-3 Fransızca puan türünün birincisi ise Galatasaray Lisesi'nden Çağla Yasa oldu. Dil-1 ve Dil-2 İngilizce puan türünden Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Yusuf Arman birinci, Dil-3 İngilizce puan türünden ise Ankara Fen Lisesi'nden Erol Can Bayraktar birinci oldu.

-SINAVIN İKİNCİLERİ VE ÜÇÜNCÜLERİ-

ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın açıkladığı LYS'nin ikincileri ve üçüncüleri ise şunlar:

MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türü ikincisi Meram Fen Lisesi'nden Mehmet Nuri Akıncı.

TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türü ikincisi Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Zeynep Betül Yapar.

TS-1 ve TS-2 puan türü ikincisi Bahçelievler Profesör Doktor M. Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nden Çağrı Duyuk.

MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türü üçüncüsü Ankara Fen Lisesi'nden Aykut Arı.

TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türü üçüncüsü Ankara Fen Lisesi'nden Kamil Çalışkan.

TS-1 ve TS-2 puan türü üçüncüsü Bursa Özel Nilüfer Fen Lisesi'nden Mustafa Karaman. (ANKA)

KIZLAR TM, ERKEKLER TS'DE BAŞARILI

Sınavda, en kolay test Türk Dili ve Edebiyatı, en zor test ise Felsefe grubu testi olarak belirlendi.

Sınava giren kız adaylar, TM grubunda, erkek adaylar da TS grubunda daha başarılı oldu. LYS'de en başarılı grup son sınıflar olarak belirlendi. Eski mezunlar da TM puan türünde, üniversite mezunları ise TS puan türünde diğerlerine göre daha başarılı oldu.

-FELSEFE'DE TÜM SORULARI YANITLAYAN YOK-

LYS-1 Matematik testinde 760 aday, Geometri testinde ise 3 bin 310 aday tüm sorulara doğru yanıt verdi. LYS-2 Fizik testinde bin 736, Kimya testinde 6 bin 681, Biyoloji testinde ise 993 aday tüm sorulara doğru yanıt verdi. Yabancı Dil-İngilizce'den 88, Almanca'dan 36, Fransızca'dan da 2 aday tüm soruları doğru cevaplandı.

LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56, Coğrafya-1 testinde 296, LYS-4 Tarih testinde 45, Coğrafya-2 testinde 2 bin 200 aday tüm soruları doğru yanıtlarken, Felsefe Grubu testinde ise soruların tümüne doğru cevap veren aday çıkmadı.

LYS-1 Matematik testinde 34 bin 258, Geometri'de 17 bin 921, LYS-2 Fizik'te 11 bin 493, Kimya'da 4 bin 35, Biyoloji'de 2 bin 271, LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı'nda 369, Coğrafya 1 testinde ise 4 bin 90 aday sıfırdan küçük puan aldı.

-PUANLARIN DAĞILIMI-

MF puanlarından bir aday her 4 puan türünde de 500 puan aldı. MF puan türünde 180 barajını geçerek, tercih yapma hakkı elde eden aday sayısının 400 bin civarında olduğu belirlendi.

TM puan türünde de 3 puan türünden 1 aday 500 puan aldı. TM puan türünde 180 barajını geçen aday sayısı da ortalama 700 bin oldu.

TS puan türünde yine 1 aday en yüksek puanı alırken, TS'de 550 bin aday 180 ve üstü puan alarak tercih yapmaya hak kazandı. İngilizce, Fransızca ve Almanca'nın her birinden birer birinci çıktı, Yabancı Dil'de 180 puan ve üstü puan alan adayların sayısı ise yaklaşık 29 bin olarak belirlendi.

-FEN LİSELERİ PARLADI-

Okul türlerine göre sınav başarısına bakıldığında, MF puanına göre 422,262 ortalama ile, TM puanına göre de 400 puan ile devlet Fen Liseleri birinci oldu. TS puan türünde Sosyal Bilimler Lisesi 402 puan ortalaması ile birinci, Fen Liseleri de ikinci sırada yer aldı.

MF puan türünde devlet fen liselerini sırasıyla özel fen liseleri, askeri liseler, polis koleji, öğretmen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve Anadolu liseleri izledi.

-MF'DE EN BAŞARILI İL KIRŞEHİR, TM'DE EN BAŞARIZ İL ŞIRNAK -

İllere göre başarı sıralamasında, MF puan türünde en başarılı il, 304 puan ortalaması ile Kırşehir oldu. Kırşehir'i, Kilis ve Karabük takip etti.

TM puan türünde en başarılı il, 290 puan ortalamasıyla Sinop oldu. Sinop'u Kilis ve Niğde izledi.

TS puan türünde en başarılı il ise 282 puan ortalaması ile Bitlis, sırasıyla Siirt ve Gümüşhane oldu.

Sadece TM puan türünde açıklanan sonuçlara göre, en başarısız ile 252 puan ortalaması ile Şırnak oldu. Şırnak'ın önünde sırasıyla Gaziantep ve Ardahan yer aldı.

KKTC ise Şırnak'ın da gerisinde kaldı. KKTC'de TM puan türünde başarı ortalaması 234 puan olarak belirlendi.

-TERCİHLER 26 TEMMUZ-6 AĞUSTOS ARASINDA

Adaylara, sınav sonuç belgeleri 19 Temmuz'dan itibaren gönderilecek. Adaylar 2010 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu başvuru merkezlerinden 3 TL karşılığında alabilecek, kılavuz 17 Temmuz'dan itibaren ÖSYM'nin internet sitesinden yayınlanacak. Sınavı kazanarak tercih listesi hazırlayan adayların, tercih formlarını 26 Temmuz-6 Ağustos arasında teslim etmeleri gerekiyor.

Sınav sonuçları, http://lys.osym.gov.tr ve http://lys2010.osym.gov.tr internet adreslerinden öğrenilebilir

Sınav Kadar Tercihler de Önemli

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), üniversiteye giriş sınavı kadar, tercihlerin de önemli olduğunu, öğrencilerden, ileride mutlu olabilmeleri için tercihlerini çok dikkatli yapmalarını istedi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, her yıl yaklaşık 1,5 milyon gencin, üniversiteye yerleşebilmek için sınavlara hazırlandığı, sınavlarda başarıyı hedefleyen öğrenci ve velilerin, sınavlara hazırlık sürecinde ve sınav sonrasında yaşadıkları duyguların farklılık gösterdiği belirtildi.

Tercih dönemlerinin, gençlerin sınava hazırlanırken yaşadığı stresi, ''zor karar verme sürecine'' dönüştürdüğü ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Genç, kendini ne kadar iyi tanır, önünde yer alan kariyer seçenekleri içerisinde kendisine en uygununu belirler ve bu doğrultuda seçimler gerçekleştirirse, sınava ve sınav sonucu elde ettiği başarıya o kadar doğru anlamlar yükleyebilir. Anne ve babalar, çocuklarıyla, klişelerden uzak ilişki kurmayı, onların sınırlılıklarını bilerek güçlü yönlerine odaklanmayı ve olaylara ve durumlara kendi pencerelerinden değil, çocuklarının kişilik özelliklerini de gözeterek, kariyer planlamalarına destek olmayı başarabilmelidirler.''

Öğrencilerin, tercih listelerini oluştururken sıklıkla yaşadıkları sorunun, seçecekleri yüksek öğrenim programlarını nasıl sıralayacaklarıyla ilgili olduğu bildirilen açıklamada, kafası karışan adayların, neyi kıstas alacaklarını bilemedikleri anlatıldı.

Bu konuda birçok şekilde davranılabileceği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

''Ama tek bir doğru yöntem vardır. O da adayın gerçekten okumak istediği bölümleri en çok okumak istediğinden başlayarak sıralamasıdır. Yani istek sırasını yapmasıdır. Bu tip bir listede düşük bir programdan sonra ondan daha yüksek puanlı bir program gelebilir. Birçok kişi bu durumun hatalı olduğunu, yüksek puanlı programın düşük puanlı programın üstüne yazılması gerektiğini, aksi durumunda 'ölü tercih' yapılmış olacağını söylemektedirler. Adaylar şunu bilmelidir ki hiçbir tercih ölü değildir. Böyle bir itiraz mantık alanından yapılabilir. Yani, puanınız yetmediği için düşük puanlı programa giremediğinize göre bundan sonra yazmış olduğunuz daha yüksek puanlı programa da giremeyeceksiniz demektir. Üniversite programlarının taban puanları yıldan yıla değişmektedir. Puanlar, bazı yıllar artış bazı yıllar azalış gösterebilmektedir. Bu nedenle düşük puanlı bir programdan sonra yazmış olduğunuz daha yüksek puanlı bir program, o yılki tercihlere bağlı olarak daha düşük bir puana gerileyebilir.''

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İşte LYS Şampiyonları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement