İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) çatısı altında kurulan ve dezavantajlı öğrencilerin eğitim alacağı Bilim Okulu'nun açılışı yapıldı.
Taşkışla Kampüsü'ndeki açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sözlerine, projeyi hazırlayanlara teşekkür ederek başladı.
Açılışta bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Avcı, bakanlık olarak üzerlerine düşen sorumluluğun farkında olduklarını söyledi.
Avcı, önümüzdeki dönemde bilim merkezlerini çoğaltmayı amaçladıklarına vurgu yaparak, "Bu merkezleri dezavantajlı kesimlerin hizmetine sunarak bu eksiklikleri gidermeye çalışacağız. Buralara öğrenci ve öğretmen seçimi konusunda yeni düzenlemeler yaptık, yapıyoruz ve yapacağız. Bakanlık olarak milli eğitimi yaz-boz tahtası yapmakla suçlanıyoruz. Bunları yapmazsak... Siz de burada bir şeyleri bozuyor ve yeni şeyler yapıyorsunuz. Bunun için de teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Bilim Merkezi'nde yer alan Foucault Sarkacı'nı gördüğünü anımsatan Avcı, bu konudaki bilgisini Umberto Eco'nun aynı adlı romanından edindiğini aktardı. Avcı, davetlilere Eco'nun "Foucault Sarkacı" romanını okumalarını tavsiye ederek, roman hakkında bilgiler verdi.
İTÜ Rektörü Prof. Dr Mehmet Karaca da üniversite kavramının genelde gençlere ve çocuklara kapalı bir kavram olarak algılandığını belirterek, İTÜ'nün böyle bir yer olmadığını söyledi. Üniversitenin herkese kucak açtığını aktaran Karaca, "Burayı genelde fen ve matematik olarak gösterdik ama İTÜ'nün bir de sanat yönü var. Bizim bununla ilgili de birçok girişimimiz var" diye konuştu.
Karaca, amaçlarının, kafalardaki engelleri kaldırmak olduğunu dile getirerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da belediyenin "Turabi Baba" adında bir kütüphanesi olduğunu ve çocuklara hizmet verdiklerini anımsattı. Demircan, kitapları sadece çocuklara ulaştırmadıklarını anlatarak, birçok sosyal aktiviteye de ev sahipliği yaptıklarını belirtti.
Konuşmaların ardından Bakan Avcı'ya plaket takdim edildi.
Avcı, öğrencilerin sorularını yanıtladı
Milli Eğitim Bakanı Avcı, açılışın ardından Bilim Okulu'nu gezerek, eğitim alan çocuklarla sohbet etti. Merkezde görev alan eğitmenlerden işleyiş hakkında bilgi alan Avcı, çocuklarla tek tek ilgilendi.
Avcı, bir öğrencinin "Hitler döneminde Almanya'da milli eğitim bakanı olsaydınız Yahudilere nasıl davranırdınız?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Çok acı olayların yaşandığı bir süreç. Burada Hitler dönemine ilişkin size başka bir şey söyleyeyim. 2. Dünya Savaşı sırasında bilim adamları arasında iletişim kopuyor. Bilim adamları uluslararası kongrelerde bir araya gelip görüş alışverişinde bulunamıyorlar. Savaş nedeniyle yapılan araştırmalar gizleniyor. Savaştan sonra tekrar bir kongrede bir araya geldiklerinde özellikle organik kimya alanında Alman, Japon ve İngiliz bilim adamları uğraştıkları şeyleri birbirleriyle özgürce paylaşmaya başladıkları zaman adeta iki ayrı organik kimya ortaya çıktığını görüyorlar. Bu bir tarafıyla çok kötü ama bir yandan da birinin görmediği bir alternatif yolu bir başkası görüyor. Hitler döneminde yaşananlar, ırkçılık, nefret söylemleri, bunların doğurduğu trajediler daha uzun konuşulması gerekiyor."
İTÜ Bilim Okulu
İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen İTÜ Bilim Merkezi'nde, dezavantajlı çocuk ve gençlere eğitimler verilecek. Ana, ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik yaratıcı, deney ve gözleme dayalı uygulamalı fen ve matematik eğitimi ve Ar-Ge çalışmaları kapsamında, Beyoğlu ilçe sınırları içinde birçok çocuk bu merkezden yararlanmaya başladı.
Öğrencilerin seçiminde Beyoğlu Belediyesi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği yaparken, merkezde görevli eğitimcilerin çoğu İTÜ'de yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerden oluşuyor. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › İTÜ Bilim Okulu Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?