İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün Temeli Atıldı - Son Dakika
Güncel

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün Temeli Atıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Projesi'nin 2015'in ilk 6 ayında Bursa'ya kadar olan kısmının ve İzmir tarafından da 50 kilometrenin bitirileceğini belirterek, "2016 sonuna kadar da artık bu işin tamamını"...

30.03.2013 18:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Projesi'nin 2015'in ilk 6 ayında Bursa'ya kadar olan kısmının ve İzmir tarafından da 50 kilometrenin bitirileceğini belirterek, "2016 sonuna kadar da artık bu işin tamamını bitirmekte kararlıyız" dedi.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün temel atma töreninde konuşma yaptığı kürsüye, ihaleyi kazanan konsorsiyuma ortak 6 firmanın temsilcilerini davet eden Başbakan Erdoğan, bu firmaların ne kadar kısa sürede projeyi bitirirlerse o kadar zamanda para kazanacaklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, "İnşallah Bursa'ya kadar olan etabıyla İzmir'in yaklaşık 50 kilometrelik etabını 2015'in ilk yarısında bitirme sözünü kendilerinden aldım. Şimdi girişimcilerimiz olarak ve hep birlikte inşallah azimle, gayretle bu milletin evlatlarının neyi yapabileceklerini ortaya koymaları açısından çok önemli" diye konuştu.

Konsorsiyumun ortaklarından İtalyan firması Astaldi'nin yetkilisinin bir Türk kızıyla evlenerek artık Türk olduğunu belirten Erdoğan, firmanın Bolu Tüneli'nin yapımı sürecinde de yer aldığını kaydetti. Erdoğan, "Ama Bolu Tüneli'nde bizimle el ele verdiklerinde bunu başardılar, yoksa orası patates deposu olacaktı" dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnşallah 2015'in ilk 6 ayında Bursa'ya kadar olan kısmı ve İzmir tarafından da 50 kilometreyi halletmek suretiyle 2016 sonuna kadar da artık bu işin tamamını bitirmekte kararlıyız. Size de bu yakışır. Çünkü bu millet yapar, bunu ispat etmeniz lazım. Geçmişteki malum o alışkanlıklar vardı. O alışkanlıkları artık ayaklarımızın altına alacağız. İşte görüyorsunuz bütün her taraf şantiye. Yol boyu ta Gemlik'e kadar uzanmış. Viyadüklerde, tünellerde çalışmalar devam ediyor. Böylece İnşallah Dilovası Hersek arasında da köprümüzü süratle bitireceğiz ve artık bu körfezden 1-1,5 saat yerine 6 dakikada Hersek Koyu'ndan Dilovası'na geçeceğiz. Bütün bunlarla beraber bir sürecin içerisindeyiz. Bir taraftan boğazda 3. köprü başladı. Onun da kısa süre içerisinde resmen temellerini atıyoruz. İnşallah 29 Ekim'de Marmaray tüp geçidi raylı sisteminin açılışını yapıyoruz. Yine 2015'te biliyorsunuz orada bizim lastik sistem dediğimiz, otomobillerin geçeceği o denizin altından ikinci adımımızı atıyoruz. Bütün bunlarla biz 21. asrın 2023'e kadar olan çılgın projelerini hayata geçiriyoruz."

-Eskişehir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı-

Başbakan Erdoğan, kendileri için önemli bir proje olan 3. havalimanının ihalesini yapacaklarını ve bu eseri süratle, 2016 gibi İstanbul'a kazandıracaklarını, Kanalistanbul'un ihale hazırlıklarını yaptıklarını söyledi.

29 Ekim'de Eskişehir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nı hizmete alacaklarını kaydeden Erdoğan, geçen hafta Eskişehir- Konya bölümünü açtıklarını hatırlattı.

Osmanlı Devleti'nin başkentlerinden İstanbul'u, Selçuklu Devleti'nin başkenti Konya'yı, Cumhuriyet'in başkenti Ankara'yı, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'i hızlı trenle birbirine bağladıklarını anlatan Erdoğan, bütün gönül insanlarını da birbiriyle kucaklaştırdıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, projede emeği geçen başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine, yüklenici firmaların yetkilileri ve çalışanlarına teşekkür etti.

-Asma köprünün temeline tüp içerisinde imzalı metin-

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekilerle temele inerek, imzasının bulunduğu bir metni, günün anısına bir tüp içerisinde inşaatın temeline bıraktı.

Metinde şu ifadeler yer alıyor:

"İstanbul-İzmir arasına inşa edeceğimiz otoyolun İzmit Körfezi üzerinden geçecek olan Hersek Dilovası köprüsünün temelini atıyoruz. Bu köprü, temelini attığımız tarihte Türkiye'nin en uzun, dünyanın sayılı uzun köprülerinden biri olma özelliğini taşıyor. Köprüleriyle birlikte inşa etmekte olduğumuz İstanbul-İzmir otoyolu ise 384 kilometre uzunluğunda olacaktır. Köprünün ülkemiz, milletimiz, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyorum.

Köprü inşaatında çalışacak işçilere, mühendislere, mimarlara tüm çalışanlara, tüm yüklenici firmalara başarılar diliyorum. İnşaatın sorunsuz şekilde bitirilmesini diliyorum. Bu köprüden geçecek herkesin sağlık ve afiyet içinde evlerine, sevenlerine kavuşmasını temenni ediyorum. Bu köprünün nice yıllar ayakta kalması, nice yıllar insanlığa hizmet etmesi için Rabbime dua ediyor, Rabbimin de bu köprüden geçenlerin hayır dualarını kabul etmesini, o hayır dualarından bizleri de nasiplendirmesini, öldükten sonra dahi o hayır dualarını bize ulaştırmasını gönülden arzu ediyorum. Ülkemize, milletimize böyle güzel bir eser kazandırmanın iftiharı içinde tüm dualara 'amin' diyerek, 'ya Allah bismillah' diyerek, kadim bir gelenek doğrultusunda hayır dualarımızı bu köprünün ayaklarına nakşediyorum."

Başbakan Erdoğan, ardından bir gezi teknesine binerek, Dilovası tarafındaki kazık çakma platformuna gitti.

Burada incelemelerde bulunan Erdoğan, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Erdoğan, daha sonra Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait başka bir tekneyle Dilovası'ndaki şantiye alanına geçti.

(Bitti) - YALOVA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün Temeli Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement