Tüm dünyada One Billion Rising'in kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için "1 Milyar kadın dans ediyor" sloganıyla çağrı yaptığı dans etkinliğinin bu yılki teması olan "Devrim için dans et" Kadıköy İskele Meydanı'nda yapıldı.
ETKİNLİKTE ERKEKLERDE DANS ETTİ
Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi, Kadıköy Belediyesi Gönüllü Eğitim ve Danışma Merkezi, STK'lar, Kadın örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinliğe Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'da katıldı. Nuhoğlu etkinlik öncesinde kısa bir konuşma yaparak böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirtti. Daha sonra etkinlik saat 14: 00'de danslarla başladı. Kadıköy İskele Meydanı'na kurulan sahnede gerçekleştirilen dans gösterileri etkinliğe katılanlara keyifli anlar yaşattı. Kadınlar sahnede yapılan dans gösterilerine eşlik etti. Yapılan gösterilerde erkeklerinde dans ederek kadınlara destek verdiği görüldü.
"BAŞKA ÖZGECAN'LAR ÖLMESİN DİYE AYAKLANIYORUZ, BİR OLUYORUZ"
Etkinlikte bir konuşma yapan Kadıköy Kent Konseyi başkanı Çiğdem Aydın, "Başka Özgecan'lar ölmesin, arkadaşımız, ablamız, annemiz, kızımız olan kadınlar ölmesin diye ayaklanıyoruz, bir oluyoruz" dedi. Etkinliği meydanda bulunan çok sayıda vatandaşında ilgiyle izlediği görüldü.
ETKİNLİĞE ANTALYALI KADINLAR DA DESTEK VERDİ
Türkiye'de eş zamanlı düzenlenen gösteride Finikeli kadınlar da 'One Billion Rising' hareketi kapsamında kadına şiddeti dans ederek protesto etti. Meydanda toplanan ve aralarında şiddet görenlerin de bulunduğu kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı tek yürek oldu. 'Kadına şiddete hayır' pankartı açan kadınlar, 'şiddete seyirci kalma', 'sen beni yalnız mı sandın', 'ne seninim ne kara toprağın', 'ne şiddeti bunun adı erkek terörü' yazılı dövizler taşıdı. Müzik eşliğinde bir süre dans eden kadınlar tepkilerini halay çekerek ve ıslıklarla gösterdi. Çevredeki erkeklerden bazıları kadınların gösterisini uzaktan izlemeyi tercih ederken, bazıları da yanlarına gelerek destek verdi.
"261 KADIN CİNAYETE KURBAN GİTTİ"
Yaklaşık 1 aydır kadınlara dans dersi veren ve gösteriye öncülük eden Fatma Kumru, tüm dünyada 1 milyar kadının şiddete karşı eş zamanlı olarak dans ettiğini ve bunun bir devrim olduğunu söyledi. Türkiye'de, 2013 yılında 237 kadın cinayeti işendiğini, 2014 yılında ise bu rakamın 261'e yükseldiğini belirten Kumru, Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ülke genelinde 12 bin 946 şiddet olayının gerçekleştiğini vurguladı. Bu rakamların, buzdağının görünen yüzü olduğunu kaydeden Kumru, "Şiddet gördüğü halde adli makamlara başvurmayan, başvuramayanlar var. Kadına şiddetin, kadınlar öldüğünde gündeme gelmemesi gerektiğini vurgulamak için sokağa çıktık. Türkiye'deki sığınma evleri yeterli sayıda değil. Ülkemizde 120 kadın sığınma evi bulunuyor. Yerel yönetimler harekete geçerek kadın sığınma evleri yapmalı" dedi.
"ÇİRKİNİM DİYE ŞİDDET UYGULADI"
Eylem sırasında zaman zaman gözyaşı döken ve bir gözü görmeyen 48 yaşındaki Aliye Aysun Mıkçı da annesinin, kendisinin ve kızının şiddet gördüğünü anlattı. Evlendikten sonra hayatının mahvolduğunu aktaran Mıkçı, "20 yıl eşim bana bakmadı. Hayatımı mahvetti. Bir gözüm kör, çirkinim diye şiddet uyguladı. Kızım evlendi o da eşinden şiddet gördü. Üvey babam bakıyor bize. Çok şiddet gördüm. Şiddete 'hayır' demek için geldim. Annem de dayak yediği için ayrılmış. Ne kendi babam, ne eşim ne de damadım bakmadı. Üvey babam ilgilendi sağ olsun. 1 liraya muhtacım. Devletimizden mağdur aylığı istiyorum" diye konuştu.
"DAYAK YEDİM, AÇ BIRAKILDIM"
22 yaşındaki Fatma Koca da eşinden şiddet gördüğünü ve bu nedenle ayrıldığını belirterek, "Şiddet yüzünden eşimden ayrıldım. 1 kızım var. Çocuğumu göremiyorum. Çok şiddet yaşadım. Banyoda ıslandım, dayak yedim, aç bırakıldım. 3- 4 gün aç kaldığım zamanlar oldu. Kafam yarıldı. Arabanın arkasında sürükledi. Şiddete 'hayır' demek için geldim" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Kadınlar Şiddete Karşı Dans Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?