Kadın Erkek Eşitliği Endeksi Açıklandı: Türkiye Dört Sıra Birden Yükseldi - Son Dakika
Güncel

Kadın Erkek Eşitliği Endeksi Açıklandı: Türkiye Dört Sıra Birden Yükseldi

Kadın Erkek Eşitliği Endeksi Açıklandı: Türkiye Dört Sıra Birden Yükseldi

Türkiye Dünya kadın-erkek eşitliği endeksinde dört sıra birden yükselerek 136 ülke arasında 120'nciliğe çıktı.Dünya Ekonomik Forumu'nun 2013 Cinsiyet Ayrımcılığı Raporu (The Global Gender Gap Report) yayımlandı.

25.10.2013 15:43

Türkiye Dünya kadın-erkek eşitliği endeksinde dört sıra birden yükselerek 136 ülke arasında 120'nciliğe çıktı.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2013 Cinsiyet Ayrımcılığı Raporu (The Global Gender Gap Report) yayımlandı. Rapora göre, son bir yılda dünyada kadın-erkek arasındaki eşitsizliği alanında az da olsa olumlu gelişme görüldü. Türkiye 136 ülke içinde 120. sırada yer aldı. Türkiye'nin geçen yılki sırası ise 135 ülke arasında 124'üncülük idi.

Kadınların siyasal, ekonomik ve sosyal konumuna dair 136 ülkeye ilişkin veriler içeren raporda, kadın-erkek eşitliği bakımından İzlanda, Finlandiya, Norveç ve İsveç ilk dört sırada yer aldı. İlk dört sıra geçen yıl da değişmemişti.

Siyasal katılım, ekonomik eşitlik, eğitim ve sağlık hakkı gibi farklı alanlarda kadının yerine değinen raporda Türkiye'nin kadın-erkek eşitliği endeksindeki yeri yükselmiş oldu. Kadın erkek eşitliğinde hiç gelişme kaydetmeyen bölgelerin Orta Doğu ve Kuzey Afrika olduğu belirtildi. Yemen 136 ülke arasında en sonda yer aldı.

Kalkınma ve ekonomi alanındaki çalışmalarıyla bilinen ve başta Davos olmak üzere birçok uluslararası forumla küresel kalkınma sorunlarını gündeme taşıyan Dünya Ekonomik Forumu'nun kadın erkek eşitliği raporu sekiz yıldır yayımlanıyor.

-TÜRKİYE'NİN DURUMU-

Geçen yıl 135 ülke arasında 124'üncü sırada yer alan Türkiye, raporun ilk yayımlandığı yıl olan 2006'da 115 ülke arasında 105'inci sırada yer almıştı.

Diğer dünya ülkelerindeki kadınlara göre Türk kadınının yeri "ekonomik katılım ve fırsat tanınması" açısından dünyada136 ülke arasında 127'nci, "siyasal yetki almada" 103'üncü, "eşit işe eşit ücret" uygulamasında 79'uncu, "işgücüne katılımda" 123'üncü, "eğitimde başarıda" ise 104'üncü oldu.

Rapora göre Türkiye'de kadınlar arasında işsizlik oranı yüzde 11, erkeklerde ise yüzde 9 olarak ölçüldü. İşyerlerinde liderlik yapan kadınların oranı Türkiye'de yüzde 4 olarak ölçüldü. Türkiye'de kadınlar part time nitelikte yüzde 24 istihdama sahip. Erkeklerde part time çalışma oranı yüzde 9 oldu. Tarım dışı istihdamda kadın çalışanların oranı yüzde 23 iken, Türkiye'de kadınların yüzde 33'ünün, erkeklerin ise yüzde 82'sinin banka hesabı var.

Suriye kadın-erkek eşitliğinde sondan dördüncü yani 133'üncü (geçen yıl 132'nci), İran 130'uncu (geçen yıl 127'nci), Mısır 125'inci (geçen yıl 126'ncı) oldu. Irak ölçümde yer almadı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Kadın Erkek Eşitliği Endeksi Açıklandı: Türkiye Dört Sıra Birden Yükseldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement