Kahire Büyükelçisinin İskenderiye Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Kahire Büyükelçisinin İskenderiye Ziyareti

Kahire Büyükelçisinin İskenderiye Ziyareti

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Botsalı: "Mısır'ın geleneksel müsafirperverliğinden kimse şüphe etmemelidir. Sayın dışişleri bakanımızın Mısır'ı ziyaretleri söz konusu olursa gereği yapılır"
10.10.2013 17:18

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı,  " Mısır'ın geleneksel müsafirperverliğinden kimse şüphe etmemelidir. Sayın dışişleri bakanımızın Mısır'ı ziyaretleri söz konusu olursa gereği yapılır" dedi.

Büyükelçi Botsalı, AA muhabirinin, Türk basınında yer alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Mısır'a ziyaret talebinde bulunduğu ve bu talebin reddedildiği haberleriyle ilgili sorusuna şu cevabı verdi:

"Bu konuda herhangi bir engel veya sorun bulunmuyor. Mısır'ın müsafirperverliğinden kimse şüphe etmemelidir. Dışişleri Bakanımız Sayın Davutoğlu, sadece kendi görev döneminde Mısır'a 20'ye yakın ziyaret gerçekleştirdi. Sayın dışişleri bakanımızın Mısır'ı ziyaretleri söz konusu olursa gereği yapılır. Yeni bir ziyaret için talimat aldığım takdirde, ben de gereğini yaparım ancak bu konuda basında son dönemde yer alan spekülatif haberler, asılsızdır. İtibar edilmemelidir."

İskenderiye ziyareti

Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, büyükelçilik personeli ve ticaret müsteşarlarıyla dün Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretinde Türk işadamlarıyla bir araya gelen Botsalı, işadamlarının sıkıntılarını ve taleplerini dinleyerek, iki ülke arasındaki ticari ve ikili ilişkilere yönelik mesajlar verdi.

Mısır'daki Türk firmalarının temsilcileriyle İskenderiye kentine yaklaşık 60 kilometre mesafedeki Burc el Arab sanayi bölgesindeki bir Türk fabrikasında bir araya gelen büyükelçi, Mısır basınında yer alan haberlerde belirtildiği gibi Türk yatırımcılarının Mısır'ı terketmesi gibi bir durumun sözkonusu olmadığını, fabrikaların verimli bir şekilde üretimlerini sürdürdüklerini söyledi.

Büyükelçi Botsalı, işadamlarıyla gerçekleştirdiği toplantı sonrasında,yaptığı açıklamada, "Türk müteşebbisler yeni yatırımlar yapmak için Mısır'da bir an evvel güvenlik, istikrar ve uzlaşma ikliminin hakim olmasını bekliyor. Türkiye'nin Mısır'a ekonomik istikrar, sanayileşme, istihdam ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında yapabileceği önemli katkılar vardır. Mısır yeni fırsatlar yaratmalıdır" diye konuştu.

Gece vardiyası uygulayan bazı Türk fabrikalarının sokağa çıkma yasağından olumsuz etkilendiklerini belirten Büyükelçi, elektrik kesintilerinin son bulmasının memnuniyet verici olduğunu, güvenlik ihlallerinin kısmen azaldığını, valiliklerin ve emniyet makamlarının alabilecekleri ilave önlemler bulunduğunu, bankacılık işlemleri ve teşvik pirimleri gibi konularda iyileşme beklendiğini dile getirdi.

Botsalı, Nitelikli Sanayi Bölgesi statüsündeki Türk üreticilerinin ABD ve Batılı ülkelerin Mısır'a yönelik seyahat uyarılarından olumsuz etkilendiklerini, zira ürünleri görüp sipariş vermek için fabrikalarını ziyaret etmek isteyen satın alma uzmanlarının ziyaretlerini ertelemek mecburiyetinde kaldıklarını anlattı.

Türk işadamlarına vize uygulamalarında esneklik beklentisi

Büyükelçi Hüseyin Avni  Botsalı, havaalanlarında yıllardan beri Mısır'a yatırım yapan işadamlarına dahi ülkeye girişte vize itası uygulamasına son verilmesini üzücü bulduğunu aktararak, turizmi ve yatırımları teşvik etmek isteyen Mısır makamlarının bu durumu tekrar gözden geçirmelerini umduğunu söyledi.

Türkiye'den hammadde ithalatının kolaylaştırılması

İplik, kumaş, tekstil boya, konfeksiyon, temizlik ve gıda maddeleri üreten Türk fabrika ve işletmelerini de ziyaret eden Botsalı, yılda 50 milyon ila 100 milyon dolar arası dünyanın çeşitli bölgelerine ihracat yapan Türk firmalarının üretimleri için ihtiyaç duydukları pamuğu Türkiye'den getirmelerine izin verilmemesini yadırgadığını, bu firmalardan bazılarının Mısır mevzuatında tadilat bekleyen çelişkili hükümler nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinden pamuk ithal edebilirken Türkiye'den ithalat yapamamalarını anlamakta güçlük çektiğini söyledi.

Büyükelçi, Türkiye'ye meyva suyu ihraç edebilen Mısırlı firmaların AB ülkelerinden ithalat yapabilirken,  yüksek vergi ve rüsumler nedeniyle Türkiye'den ihtiyaç duydukları meyvaları ithal edemediklerine dikkat çekti. Botsalı, bu sorunların gelecekte yapılacak Serbest Ticaret Anlaşmaları Ekonomik Komisyon toplantılarında ve  üst düzey temaslarda ele alınabileceğini ifade etti.

Botsalı, dört yıl önce neredeyse bir milyar dolara yaklaşan Türkiye'nin Mısır'a ihraç ettiği inşaat demiri ve levha çelik  ihracatı, son iki yılda  % 70 - % 80 oranında gerilediği halde, Mısır Dış Ticaret ve Sanayi Bakanlığının Türk demir çelik ürünlerine uyguladığı % 6 koruyucu ithal vergisinin kaldırılmadığını, bu sorunun,  konu Dünya Ticaret Örgütüne intikal etmeden serbet piyasa ve rekabet kuralları çerçevesinde çözüme kavuşturulmasını temenni ettiğini bildirdi.

Kahire Büyükelçisi Botsalı, Türk müteşebbisleriyle gerçekleştirdiği istişareler ve fabrika ziyaretleri sonrasında, İskenderiye Başkonsolosluğunda önde gelen Mısırlı yatırımcı ve işadamlarını kabul etti.

Büyükelçi Botsalı Yunus Emre İskenderiye Türk Kültür Merkezini de ziyaret ederek bir süre Türkçe öğrenen Mısırlı öğrencilerle sohbet etti.

Gerçekleştirdiği ziyaret ve temasları AA muhabirine değerlendiren Büyükelçi Botsalı, "Türk yatırımcı ve işadamları devletimizin varlık ve desteğini hissetmekten güven ve memnuniyet duymaktalar. Ancak, yatırımlarımızın yükselişe geçebilmesi, keza, ürün ve sektör çeşitlendirmesi yapılabilmesi için Mısır hükümetinin reform ve istikrar tedbirleri ile yabancı yatırımcılara güven vermesi ve yeni teşvik tedbirleri açıklaması beklenmektedir" dedi. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kahire Büyükelçisinin İskenderiye Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement