Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, geçmişte faize giden paraların bugün halka hizmet olarak döndüğünü ifade ederek "10 sene önce 2002 yılında milli gelirimizin yüzde 15.5'i faize gidiyordu. Türkiye'nin reformlarıyla, güven ve istikrar ortamıyla birlikte geçen yıl bu yüzde 3.5'lere kadar düştü" dedi.
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bingöl'de bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ilıcalar beldesinde incelemelerde bulundu. Kaplıcalar sosyal tesislerinde kahvaltı yapan Bakan Yılmaz, daha sonra Bingöl Üniversitesi tarafından yapımı devam eden termal rehabilitasyon tesisinin inşaatında incelemelerde bulundu.
Ilıcalar beldesinde Cevdet Yılmaz Parkı'nda vatandaşlarla sohbet eden Yılmaz, kendisine yoğun ilgi gösteren belde halkıyla hizmetler konusunda istişarede bulundu.
"TÜRKİYE, VESAYET ALTINDA BİR DEMOKRASİDEN NORMAL BİR DEMOKRASİYE GEÇTİ"
Burada bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin son 10 yılda ekonominin yanı sıra birçok alanda önemli ilerlemeler kaydederek vesayet altında bir demokrasiden normal bir demokrasiye geçtiğine vurgu yaptı. Yılmaz, "10 yılda sadece ekonomisini büyütmedi. Ekonomiyi çok büyüttü tabii. Kişi başına gelir 3 kat arttı. İhracatımız 4 kat arttı. Dünyada Türkiye'nin ağırlığı çok farklı bir yere geldi ekonomide fakat Türkiye son 10 yılda sadece ekonomiyi büyütmekle kalmadı. Sosyal alanda, çevre alanında, demokrasi alanında da çok büyük ilerlemeler, mesafeler kaydetti. Vesayet altında olan bir demokrasiden normal bir demokrasiye geçti Türkiye. Türkiye'nin demokrasi mücadelesi aslında çok eskilere gidiyor ama son 10 yılda özellikle Sayın Başbakanımızın liderliğinde halkımızın büyük desteğiyle AK Parti öncülüğünde Türkiye büyük demokrasi hamleleri gerçekleştirdi" dedi.
"BÜTÜN KESİMLERİN HUZURA SAHİP ÇIKMASI LAZIM"
Demokratik standartları daha da üst noktalara çıkartma çalışmalarının kararlılıkla devam ettirileceğini kaydeden Yılmaz, toplumun huzura, güvene ve birlik-beraberliğe ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek bütün kesimlerin buna sahip çıkması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Tabii bugün daha da ileri bir demokrasiyi hedefliyoruz. Şimdi Türkiye artık sivil toplumun çok daha etkili olduğu, çok sesinin çıktığı, çeşitliliğinin arttığı bir ülke haline geldi. Şehirleşmemiz gelişti, eğitim seviyesi arttı. Neresinden bakarsanız bakın Türkiye artık çok daha farklı bir yere gelmiş durumdadır. Türkiye'de bundan sonraki dönemde de fikir hürriyetini geliştirme, demokratik standartlarımızı daha da üst noktalara çıkartma çalışmaları kararlılıkla devam ettirilecek. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. ve bu çerçevede hakaret içermediği sürece, şiddet içermediği sürece her türlü fikre biz saygılıyız. Ama biz fikir hürriyetinden yanayız, inanç hürriyetinden yanayız, teşebbüs hürriyetinden yanayız. Her özgürlük bir sorumlulukla beraber anlam taşır. Özgürlük demek, yakıp-yıkmak demek değil; özgürlük demek, başkalarına zorla bir şeyleri dayatmak demek değil; özgürlük demek, keyfilik demek değil. Kendi özgürlüğünüzü yaşarken, bir başkasının özgürlük alanına da müdahale etmemelisiniz. Hepimizin bir konuda anlaşması lazım. Şiddete karşı hepimizin net bir tavır alması lazım. Biz, demokrasiye sonuna kadar 'evet' diyoruz ama şiddete de sonuna kadar 'hayır' diyoruz. Bu toplumun huzura ihtiyacı var, güvene ihtiyacı var, bütün farklılıklarıyla bütün zenginlikleriyle birlik-beraberlik içinde yaşamaya ihtiyacı var. Son dönemlerde çok güzel bir süreç başladı biliyorsunuz çözüm süreci. Bu bölgelerimiz için özellikle çok daha anlamlı olan çözüm sürecini kalıcı bir hale getirmemiz, huzuru-güveni pekiştirmemiz çok çok önemlidir. Bunun içinde elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Bütün kesimlerin Türkiye'nin birliğine, beraberliğine, huzuruna sahip çıkması lazım" diye konuştu.
"GEÇMİŞTE FAİZE GİDEN PARALAR, HALKA HİZMET OLARAK DÖNÜYOR"
Türkiye'ye dışarıdan bakıldığında gıpta edilen bir ülke olduğunu ifade eden Yılmaz, "Türkiye, sağladığı güvenle, istikrarla dünyadan daha çok sermaye çekiyor, daha çok turist çekiyor, daha çok ilgi çekiyor, prestiji artıyor fakat birileri bunu çekemiyorlar. Tabii ki masum vatandaşlarımızın meşru taleplerini her her zaman için biz dinleriz. Bizim zaten genel siyaset anlayışımız budur ama bu meşru, masum talepler arkasına gizlenip Türkiye'yi istikrarsızlaştırmaya çalışan, ekonomisine ve demokrasisine zarar vermeye çalışanlara da hiçbir zaman taviz vermeyiz. 2002'de milli gelirin yüzde 15.5'i faize giderken bugün bu rakam yüzde 3.5'lere kadar düştü. Faiz lobilerinin, faiz gelirlerini artırmak için Türkiye'de istikrarsızlık olmasını istediklerini ancak buna müsaade etmeyeceğiz. Bakın rakamsal bir şey söyleyeyim size. Bundan 10 sene önce 2002 yılında milli gelirimizin yüzde 15.5'i faize gidiyordu. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'nin reformlarıyla, güven ve istikrar ortamıyla birlikte geçen yıl bu yüzde 3.5'lere kadar düştü. Son 10 yılda biz bu kadar yol yaptıysak, bu kadar üniversite kurduysak, sağlıkta bu devrimleri yaptıysak, eğitimde yaptıysak, KÖYDES gibi BELDES gibi SUKAP gibi programları yaptıysak, bütün bu hizmetleri halkımıza sunabildiysek, işte bununla sunduk. Geçmişte faize giden paralar, bu dönemde güven ve istikrarla birlikte halka hizmet olarak halka dönmeye başladı. Ama birileri istiyor ki yine Türkiye'de istikrarsızlık olsun, belirsizlik olsun, faizler yükselsin. Halka hizmet edeceğine devlet, onlara faiz ödesin istiyorlar. İşte biz buna müsaade etmeyiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada güven ve istikrarı pekiştirerek halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Türkiye, doğru bir yolda, güzel bir yolda ve halkımızın desteklediği bir yolda ilerlemeye, gelişmeye devam edecek. Ekonomisiyle, demokrasisiyle, sosyal hayatıyla, dış ilişkileriyle her geçen yıl çok daha ileriye gitmeye devam edecek inşallah" şeklinde sözlerini tamamladı.
Bakan Yılmaz'a incelemelerinde Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Ilıcalar Belediye Başkanı Gıyasettin Koçihan ve yetkililerden oluşan heyet eşlik etti.
Son Dakika › Güncel › Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?