Aksigorta'nın 25-46 yaş aralığındaki kişilerin kanser hastalığı konusundaki görüşlerini tespit etmek üzere yaptırdığı araştırmaya göre, her iki kişiden biri kendisi, ailesi ya da akrabası nedeniyle kanserle yüz yüze gelmiş durumda.
Araştırmaya göre, 5 kişiden 4'ü hayatında hiç kanser taraması yaptırmazken, yüzde 39'u alternatif tedavilere inanıyor.
1-7 Nisan Kanser Haftası… Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından hazırlanan Türkiye Kanser İstatistiklerine göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 162 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Kanser Araştırması Uluslararası Ajansı'nın (IARC) Dünya Kanser Raporu'na göre ise dünyada 2008'de bir yılda 12.4 milyon yeni kanser vakası saptanırken, 2012 yılından bu yana her yıl 14 milyon yeni kanser vakası tespit ediliyor. Bu rakamın gelecek 20 yıl içinde 22 milyona çıkabileceği belirtiliyor. 2008'de 7.6 milyon olarak belirlenen kanser kaynaklı ölümlerin yılda 8.2 milyona ulaştığı ve bu rakamın yine 20 yıllık süre içinde 13 milyona ulaşacağı öngörülürken, Türkiye'deki en önemli ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarının ardından ikinci sırada bulunan kanser, yaklaşık her iki kişiden birinin hayatına kendisi, aile bireyi ya da akrabası nedeniyle girmiş durumda.
KANSER, HER İKİ KİŞİDEN BİRİNİN HAYATINA KENDİSİ, AİLESİ YA DA AKRABASI NEDENİYLE GİRMİŞ DURUMDA
Aksigorta'nın Araştırma Şirketi Yöntem'e yaptırdığı CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Anketi) yöntemi ile İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, Kayseri, Malatya, Samsun, Erzurum, Tekirdağ, Diyarbakır ve Trabzon'da yaşayan 25-45 yaş grubuna dahil toplam 639 kişi ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, toplumumuzda yaklaşık her iki kişiden biri kendisi, aile bireyleri ya da akrabası nedeniyle kanser vakası ile yüz yüze gelmiş durumda. Bu oran A S.E.S. grubunda %29 ile ortalamanın oldukça altında. DE S.E.S. grubunda ise %56 ile ortalamanın üzerinde yer alıyor.
Araştırmaya göre, toplumumuzun %33,6'sı bu deneyimi akrabaları nedeniyle yaşarken, %8,1'i anne-babası, %1,7'si bizzat, binde 5'i ise çocukları nedeniyle yaşamış.
EN YÜKSEK KANSER DENEYİMİ TRABZON'DA, EN DÜŞÜK DİYARBAKIR'DA…
Söz konusu oran, bölgesel olarak da dikkat çekici ölçüde farklılıklar gösteriyor. Oranın en yüksek olduğu illerin başında %71 ile Trabzon geliyor. Trabzon'u %55 ile İstanbul ve %54 ile Samsun, %52 ile Erzurum takip ediyor. Araştırmaya göre kanser deneyiminin en az yaşandığı iller ise sırasıyla %26 ile Diyarbakır, %35 ile İzmir, %34 ile Bursa, %35 ile Malatya ve Tekirdağ, %38 ile Ankara.
Son Dakika › Güncel › Kanser Taramasını Önemsemiyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?