İzmir'deki stat sorunlarını ele aldığımız haber dizimizin ikinci bölümünde ihalesi yapılan ancak yapımına başlanamayan Karşıyaka Stadı'nın son durumunu ortaya koyacağız.
PTT 1. Lig'de mücadele eden Karşıyaka, geçtiğimiz sezon maçlarını kullanım hakkı Altay'da olan Alsancak Stadı'nda, bu yıl ise Buca spor'un sahasında oynuyor. Karşıyaka Başkanı, "Artık kim nasıl yapacaksa yapsın ama Karşıyaka Kulübü, stadına kavuşsun" diyor.
TOKİ, Karşıyaka'nın yeni stadının Yalı'daki mevcut top sahasında yapılmasını istiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin istediği yer Örnekköy'de. Karşıyaka Belediyesi ise Örnekköy'de merkeze daha yakın bir alanda. Yani üç farklı talep var. Örnekköy, Karşıyaka merkeze araçla 5-10 dakika uzaklıktaki bir alan.
En erken 2017 Mayıs 15'er bin kişilik yapılması planlanan iki stat için de tahmin edilen yapım süresi 700 iş günü. İki stat da mevcut sorunlar çözülerek ilk kazmanın vurulması en az 3-4 ayı bulacak. İki stadın da 2017 Mayıs ayından önce bitmesi çok zor.
Sondaj çalışmaları başladı
Bu üç yer içinde yaşanan tek gelişme ise Yalı'daki top sahasında. TOKİ, Karşıyaka merkezdeki alanda ihaleyi alan firmaya çalışmalara başlayabileceğini beyan etti. Bu gelişme geçtiğimiz hafta içi Karşıyaka Belediyesi'ne de bildirildi. Yalı'daki top sahasında şu an sondaj çalışmaları yapılıyor. Sondaj çalışmasının ihale yapılmadan önce gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyenlerin sayısı da az değil.
Sondaj çalışması başlamasına karşın, Yalı'daki yerle ilgili pek çok sorun var. Tarihi 1912'lere dayanan alandan, 1932 kayıtlarına göre 2700 metrelik yol geçiyor. Bu yolun kamulaştırılması gerekiyor. Kamulaştırma bedeli yaklaşık 9 milyon lira. Bu paranın Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nde hazır olduğu biliniyor. Kamulaştırma için paranın Karşıyaka Belediyesi'ne yatırılması gerekiyor ancak şu ana kadar yatırılmış değil. Kamulaştırma gerçekleştikten sonra yapı ruhsatı için başvuru yapılabilecek.
Ayrıca, top sahasında Karşıyaka Belediyesi'nin de hakkı bulunan bir bölüm de var.
TOKİ'nin merkezde stat yapabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi'nden izinler alması gerekiyor. Ancak şu ana kadar alınmış bir izin yok. Mevcut proje de Karşıyaka Belediyesi'ne ulaştırılmış değil. Tabii ki TOKİ, izin sorununu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınacak bir izinle ortadan kaldırabilir. Ancak Karşıyaka Kulübü yetkilileri böyle bir gerilim olmadan, karşılıklı anlayışla sorunun çözülmesini istiyorlar.
Davalar sürüyor
Bunun yanı sıra kent merkezinde stat yapılmasının trafik, gürültü ve güvenlik sorunları oluşturabileceğini savunan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin ve top sahasının çevresindeki evlerde yaşayanların açtığı davalar sürüyor. Bu davalardan çıkacak kararlar da Karşıyaka Stadı'nın yapımını erteleyebilir. Ancak TOKİ yetkilileri, açılan davalardan çıkacak sonucun stat yerini değiştiremeyeceğini belirtiyorlar. Bu iddialarının dayanağı ise Yalı'daki yerin 1912'den bu yana spor kompleksi olarak gözükmesi ve planlarda da bu şekilde yer alması. Tabii ki kullanım hakkının da GSGM'de bulunması.
Bu davaların yanı sıra merkezdeki top sahasında, stadın yapılmasını isteyenler 15 bin kişilik imza toplayarak Karşıyaka Kulübü'ne iletti. Yani burada da bir çekişme söz konusu.
'Toki Yalı'da, Belediye Örnekköy'de stat yapsın'
Karşıyaka Kulübü Başkanı Mehmet Fatih Diniz, stat konusunda kulübün yararına olacak her kararın arkasında olacaklarını söyledi.
Yer konusunda tercih yapmak durumunda kalmak istemeyen Diniz farklı bir öneriyi ortaya atıyor:
"Biz bir çekişmenin ortasında kalmak istemiyoruz. Tercih yapmak istemiyoruz. TOKİ, Yalı'ya, İzmir Büyükşehir Belediyesi de Örnekköy'e stat yapma taleplerini iletti. O zaman TOKİ, Yalı'ya 15 bin kişilik, İzmir Büyükşehir Belediyesi de Örnekköy'e 25 bin kişilik stat yapsın. Birini alt yapıda diğerini de maçlarımızda kullanırız. Karşıyaka 400 bine yaklaşan ve İzmir geneline yayılan sevenleriyle iki stadı da kaldırabilir. Kazanan Karşıyaka ve Türk sporu olur."
TOKİ'nin sitesinde yer alan yeni Karşıyaka Stadı'nın özellikleri:
"Karşıyaka'ya 15 bin kişilik stadyum ile birlikte, kamp eğitim merkezi ve il müdürlüğü hizmet binası da yapılacak. 158 kişilik loca tribünü, 881 kişilik vip tribünü, 482 kişilik protokol tribünü, 813 kişilik basın tribünü ve 18 kişilik engelli tribününün bulunacağı stat toplamda 15 bin seyirci kapasiteli olacak. Stadın, kuzey, güney ve doğu yönünde seyirci girişleri yer alırken, batı yönü sporcu, basın, vip, protokol ve loca girişleri için ayrıldı. Sporcular için dört adet soyunma odasının planlandığı statta, hakem odaları, teknik direktör odaları ve revir alanları da yer alacak."
İzmir'in stat sorunu
Altay, Göztepe, Karşıyaka, Altınordu, Bucaspor ve İzmirspor gibi köklü futbol kulüplerinin merkezi olan İzmir'de, maç oynanabilecek stat bulmak hayli zor.
Kullanım hakkı Altay Kulübü'nde olan tarihi Alsancak Stadı'nda geçtiğimiz sezon tam beş takım maçlarını oynadı. Türk futbolunun simgelerinden olan ve 1929'da inşa edilen Alsancak Stadı'nın, deprem riski nedeniyle kapatılmasının ardından ise karışıklık daha da büyüdü.
Göztepe, Altay ve Altınordu'nun son yıllarda pek rağbet görmeyen Atatürk Stadı'nda, Karşıyaka ve Bucaspor'un da Yeni Buca Stadı'nda maçlarını oynamasına karar verildi. Ancak Altınordu PTT 1. Lig'de olduğu için maçlarını passolig sistemine uygun bir statta oynaması gerekiyor. Atatürk Stadı'na e-bilet sistemi kurulana kadar, Bucaspor üç iç saha maçını Manisa'da, daha sonra da zemini iyi olmayan Atatürk Stadı'nda iki haftada bir iki gün arayla iki maç oynanacak.
TOKİ tarafından ihale yapılmasına ve yüklenici firmaların belli olmasına rağmen Göztepe ve Karşıyaka'nın yeni statlarında çalışmalar sekiz aydır başlayamadı. Henüz ruhsat başvuraları bile yapılmış değil.
Son Dakika › Güncel › 'Kapı Kapı Maç Yapacak Yer Arıyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?