Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgedeki El Kaide, El-Nusra, IŞİD gibi örgütler nedeniyle kara para aklama ve terörün finansmanı suçlarıyla etkin mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen "MASAK-TBB Çalıştayı"nda açılış konuşması yapan Şimşek, kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda çok ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı ve ekledi:
"Bölgemizde, El Kaide, El-Nusra, DEAŞ (IŞİD) gibi çok büyük tehditler oluşturan örgütler faal. O nedenle ülkemizde bu standartların iyi şekilde uygulanması, aklama ve terörün finansmanı konusunda çok ciddi çalışmamız gerekiyor. Bölgemizde El-Kaide, El-Nusra, DEAŞ gibi hakikaten küresel ekonomi açısından, küresel barış açısından, bölgenin istikrarı, ülkemizin geleceği açısından çok büyük tehditler oluşturun örgütler faal. ve o nedenle ülkemizde standartların iyi bir şekilde vurgulanması yani aklama suçu ve terörün finansmanı suçlarıyla çok etkin bir şekilde mücadele etmemiz lazım."
"Bu konuda gereğini yapacağız"
Şimşek, Türkiye'nin şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını çok hızlı ve etkin bir şekilde uyguladığını ifade ederek, "Hatta onunda ötesine geçtik ikili bazı talepleri de çok hızlı bir şekilde değerlendiriyoruz ve uygulamaya koyuyoruz. Niye? Çünkü Türkiye terörden çok çekti ve Türkiye'nin bu alanda en ufak bir zaafiyet içerisinde olması düşünülemez. O nedenle de bu konuda gereğini yapacağız" dedi.
"Bankalarımızın itibarını çok önemsiyoruz"
Şimşek Basel Komitesi çerçevesinden yapılan çalışmalarda itibar riskinin önemine dikkat çekerek, "Bu alan ihmale gelmez. En ufak bir olay belki çok daha büyük karmaşık bir takım terörün finansmanı veya aklama faaliyetinin parçası olabiliyor. Tabi ki biz bankalarımızın itibarını çok önemsiyoruz. Aslında bu karlılığınızı doğrudan etkileyecek bir alandır" dedi.
"Bizim sizi korumamız lazım"
Dünyada, özellikle Amerika başta olmak üzere bazı bankalar yönelik çok ciddi yaptırımların olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, "Bizim sizi korumamız lazım. Sizin sizi korumanız lazım" dedi ve şöyle konuştu:
"Bunun için de birlikte çalışmamız lazım. Diğer bir önemli risk yasal uyum riskidir. Biz bu konuda yasal düzenlemeleri yaptık. Eksiklikleri giderdik. Yani biz uluslararası sistemin bir parçasıyız. Muhabirlik ilişkisi kurmak zorundasınız. Kuramazsanız faaliyet gösteremezsiniz. Uluslararası kaynaklara ulaşmanız gerekir. Sistemin büyümesi, sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam etmesi. Uluslararası normlara, standartlara uymadan bunları biz sağlayamayız. O nedenle bu konuda hepimizin çaba göstermesi lazım."
"Reformlarda zamanlama ve sıralamayı iyi yapmak gerekiyor"
Bankacılık sektörünün sağlığını önemsediklerini ve sektör üzerindeki yüklerin farkında olduklarını belirten Şimşek, "Ama bütün bunların hepsi zaman meselesidir, mali alan meselesidir" dedi ve ekledi:
"Dolayısıyla bütün reformlarda olduğu gibi zamanlama ve sıralama çok önemlidir. Bunları doğru yaparsanız o zaman arzuladığını sonuçları elde edersiniz. Doğru yapmazsanız maalesef bazen o reformlar sakat doğabiliyor ya da sonunu getiremiyorsunuz. Bu her ne kadar iyi niyetle yola çıksanız dahi bu reformlarda zamanlamayı ve sıralamayı iyi yapmak gerekiyor. Onun için burada ortak hareket kültüründen kastım MASAK burada size rehberlik yapsın çünkü uluslararası paydaşlarla yakın çalışıyor, bu konuda bir birikim var. Bu konuda ne gerekiyorsa birlikte çalışalım."
"Bireysel emeklilik forlarına 2.4 milyar lira harcayacağız"
Şimşek konuşmasında bireysel emeklilik fonlarına yapılan harcamaya da değinerek, "Bireysel emeklilik fonları gelişsin diye bu sene sadece bütçeden yapacağımız harcama 2.4 milyar lira. Az para değil çok ciddi bir para. Geçmişte bir çok bakanlığın bütçesinden fazla olan bir para. Biz bunlara devam edeceğiz çünkü bu gerekiyor" diye ekledi. - Istanbul
Son Dakika › Güncel › Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanıyla Çok Etkin Mücadele Etmemiz Lazım' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?