Karaburun Kırkım Şenliği ile Ritüeller Tazelendi - Son Dakika
Güncel

Karaburun Kırkım Şenliği ile Ritüeller Tazelendi

Karaburun Kırkım Şenliği ile Ritüeller Tazelendi

Karaburun'a özgü tatların sergilendiği stantlarda keçi peyniri ve reçel çeşitleri ile zeytinyağı lezzet tutkunlarının ilgisini çekti.

24.06.2013 12:17  Güncelleme: 12:27

Karaburun Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin destekleri ile geleneksel hale getirilen Karaburun 3. Kırkım Şenliği 23 Haziran'da Karaburun'da Kavaklıkuyu Mevkii'nde gerçekleşti. Etkinliğe Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Funda Erdoğan Ataç'ın yanı sıra İzmir'in farklı ilçelerinden, Türkiye'nin diğer illerinden ve yurt dışından çok sayıda misafir katıldı.

Kırkım Şenliği etkinliklerle dopdoluydu

Keçi yetiştiriciliğine dikkat çekmek, birlik ve beraberliği destekleyen kırkım ritüelini yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen şenlikteki birbirinden keyifli etkinlikler davetlilere unutulmaz bir gün yaşattı. Şişme oyun parklarının kurulduğu etkinlikte çocuklar gönüllerince eğlendi. Karaburun'a özgü tatların sergilendiği stantlarda keçi peyniri ve reçel çeşitleri ile zeytinyağı lezzet tutkunlarının ilgisini çekti.

Şenlik yemeğinin dağıtıldığı etkinlikte keçe atölyesi de büyük ilgi gördü. Stantta Kültür Bakanlığı Keçe Ustası Ayfer Güleç'in keçeden yaptığı elbiseler, tokalar, yüzükler ve anahtarlıklar sergilenirken, katılımcılar atölye kısmında el becerilerini konuşturdu.

Kıl Keçisi Islah Projesi tanıtıldı

Şenlikte Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Funda Erdoğan Ataç, İzmir İli Halk Elinde Kıl Keçisi Islah Projesi'ni anlattı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanan proje ile İzmir'de bir ilk gerçekleşeceğini söyleyen Ataç, Türkiye'deki kıl keçisi özelliklerinin farklılık gösterdiğini, bu proje ile Karaburun'a özgü keçi elde edebileceklerini söyledi. Ataç, projenin ilerleyen aşamalarında keçileri etçi ve sütçü olarak ayırabileceklerine de değindi.

Tekeler güzellikleriyle yarıştı

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer'in ilk keçiyi kırkmasıyla tüm keçiler kırkılmaya başladı. Kırkımın ardından Türer, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa'ya balon katlama sanatçısının yaptığı keçiyi hediye ederek, "Karaburun'da keçi sütü verimini artırma sözü veriyorum" dedi. Yasa ise Karaburun Belediyesi'nin üreticisiyle güçleneceğini belirtti.

Şenlikte yapılan 'En Güzel Teke Yarışması'na toplam 8 teke katıldı. Jürinin kararı ile ilk 3'e giren teke sahiplerine ödül olarak yem ve altın verildi. Şenlikte yer alan İzmir Çamdibi Bandosu'nun çaldığı Balkan ezgileri ve saz çalan müzisyenlerin türküleri misafirlerin yerinde durmasına fırsat vermedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Karaburun Kırkım Şenliği ile Ritüeller Tazelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement