"Kaymakam ve Valileri Halk Seçsin" - Son Dakika
Güncel

"Kaymakam ve Valileri Halk Seçsin"

"Kaymakam ve Valileri Halk Seçsin"

BDP Genel Başkanı Demirtaş, Özerklik Tartışmalarına Yeni Bir Boyut Kazandırdı.

21.01.2011 13:51  Güncelleme: 14:18

İZMİR'de düzenlenen Ege Bölgesi Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'na katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Başbakan, Filistin'deki çocuklardan bahsederken ağlıyor. Bitlis Mutki'de toprak altından cesetler için hiçbir açıklama yapmıyor, "Tık' yok. Başbakan, bu acılar yaşatıldığı için özür dilemelidirö diye konuştu.

KAYMAKAM, VALİLERİ HALK SEÇSİN

Gündeme ilişkin açıklamalarına devam eden Demirtaş, "İzmir'de kurulacak özerk bir bölgesel meclis, çok daha iyi sorunları çözebilir. İzmir'in, Ankara'dan yönetilmesi derde deva oluyor mu? Biz, BDP olarak İzmir'i yöneteceğiz demiyoruz. İzmir'i İzmirliler yönetsin diyoruz. İzmir, CHP'ye gönül vermiş.

Ama AKP, Ankara'dan yönetiyor. Peki, İzmir'in iradesi ne olacak? Bölge meclisleri, bunun formülüdür. İktidara CHP gelirse Kayseri'de problem olur. Her ikisi iktidara gelirse Diyarbakır ne olacak? Bölgesel meclisle, iktidarın yetkileri yerele getirilmelidir. Sorun böyle çözülür. Ankara'nın yetkileri, bölge meclislerine verilmelidir.

Kaymakamlar, Valiler de seçimle gelmelidir. Halk seçmelidir. Yeni anayasa tüm bunları gözetmek zorundadır. Kendi yerelinde kendi yönetim olmalıdır. Şimdiki yönetimi, halk yüzde yüz benimsiyorsa diyeceğimiz bir şey yok. Ama halk istemiyor. Yönetimde halkın sözleri yok, denetimi yok. Yönetim ne kadar halka yakın olursa, denetim ve söz hakkı olacaktır. Halkı, kendi kararları yönetsin.

Bunun neresi demokrasiye aykırı? Bunlar göze alınmazsa yeni anayasa olmaz. Sadece zulüm olur. Bölünme ve asimilasyon korkularını gidermenin yolu, demokratik ulus, özerk yönetim, bölgesel meclistir. Bunlar yapılırsa bu korkular ortadan kalkar. Biz, bu seçimlerde en büyük cevabı vereceğiz. Otoriter bir anlayış var, gerçek bu değildirö dedi.

ÖZÜR İSTEDİ

Bitlis Mutki'deki kazıyla insan kemiklerinin toprak altından çıkarılmasına da değinen Demirtaş, "Bitlis Mutki'de toprak altından toplu mezar çıkarılıyor. Ancak, Başbakan'ın bugüne kadar tek açıklaması yok. Stadyumu, heykeli tartışıyor. Suni gündemlerle meşgul oluyor. 27 insana ait ceset çıktı, Başbakan'dan tık yok. O topraklarda binlerce insanın olduğuna dair iddialar var.

Sanki, Başbakan bu ülkede yaşamıyor, bu ülkenin Başbakan'ı değil, bir kelime bile açıklama yapmıyor. Bunların araştırılması için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmalı. Türkiye, geçmişiyle bu şekilde yüzleşebilir. Ergenekon'da, toprak altından çıkan silah ve bombalar konuşuluyor. Mutki de ise, cesetler çıkıyor.

Başbakan, o dönemin siyasi sorumlularını soruşturmalı, meclis de buna el atmalıdır. O zaman devlet yokmuydu? Devlet, sadece kepçeyle çıkarılırken mi var? Nasıl katledildiler? Başbakan, Filistin'deki çocuklardan bahsederken ağlıyor. Bitlis Mutki'de toprak altından cesetler için hiçbir açıklama yapmıyor. Başbakan, bu acılar yaşatıldığı için özür dilemelidir. Sorumlular ortaya çıkarılıp yargılanmalıdır. Bunun peşini bırakmayacağız. Sorumluların ortaya çıkması için mücadele edeceğizö diye konuştu.

Toplantı, Demirtaş'ın konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Kaymakam ve Valileri Halk Seçsin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement