Kıbrıs'ta Müzakerelerin Yeniden Başlaması - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs'ta Müzakerelerin Yeniden Başlaması

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelere önemli bir başlangıç yapıldığını belirterek, sonunu da iyi getirmek için çok çalışmak gerektiğini söyledi.

15.05.2015 22:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelere önemli bir başlangıç yapıldığını belirterek, sonunu da iyi getirmek için çok çalışmak gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Hak-İş Konfederasyon Başkanı Mahmut Aslan ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Kabulde konuşan Akıncı, çözüm sürecinde Türkiye'de kamuoyu desteğine ihtiyaç olunacağını belirterek, "Burada Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar olarak varacağımız mutabakat elbette esastır ama Türk ve Yunan kamuoylarından gelecek desteğin çok ciddi anlamı olacaktır. Bu destek hükümetlerle de sınırlı kalmamalıdır. Sizin gibi kuruluşların, sivil toplumun vereceği desteğin de çok büyük anlamı ve önemi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Bugün müzakerelere önemli bir başlangıç yapıldığını vurgulayan Akıncı, sonunu da iyi getirmek için çok çalışmak gerektiğini kaydetti.

Akıncı, müzakerecilerin zaman kaybetmeden görüşmeye başladığını, 28 Mayıs'ta tekrar liderler görüşmesi yapılacağını, fakat onun öncesinde sosyal içerikli buluşmaların da olacağını dile getirdi.

Halkın gösterdiği teveccühle zor ama onurlu bir görev üstlendiğini, bunu en iyi şekilde yerine getirmek için çabalarının süreceğini söyleyen Akıncı, şunları kaydetti:

"Kıbrıs müzakereleri sürecek ve olabilecek en erken zamanda sonuçlanması için çalışacağız. Ama yaşam devam ederken de yapmamız gerekenler var. Bağımsız ve tarafsız kimlikle tüm siyasi partilere eşit mesafede, tüm renkleri kucaklayan bir anlayışla, dil-din-ırk-köken farkı gözetmeksizin daha iyi bir yapı kurmak için hükümetlerin, meclisin, sivil toplumun atacağı adımlara rehber niteliğinde Cumhurbaşkanı olarak elimden gelen katkıyı yapmak istiyorum."

Türkiye Hak-İş Konfederasyon Başkanı Mahmut Aslan da, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın önemli bir dönemeçte bu göreve geldiğini belirterek, "KKTC halkının büyük bir teveccüh ve beklentisi var. Bu beklentiyi oluşturmak da sizin şahsınızla ilgili. Bundan dolayı da çözüme yönelik beklentilerin gerçekleşeceğini umut ediyoruz" dedi.

Süreci yakından takip ettiklerini söyleyen Aslan, müzakerelerin hemen başlamış olmasının çok önemli ve heyecan verici olduğunu, bugünkü görüşmenin de tarihi bir görüşme olduğunu kaydetti.

Karşılıklı somut adımların atılmasının adaya yönelik çözüm umutlarını artırdığını söyleyen Aslan, sürecin artık neticelendirilmesini umut ettiklerini belirtti.

Rum tarafıyla birlikte 2014 yılında açıklanan ortak mutabakat metnini de Hak-İş ve Kamu-Sen olarak birlikte desteklediklerini dile getiren Aslan, Hak-İş'in Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonlarından biri olduğunu aktardı.

Hak-İş'in  21 sendikası olduğunu, bunların bir tanesinin de KKTC'deki Kamu-Sen olduğunu ve yakın işbirliği yaptıklarını söyleyen Aslan, özellikle Kıbrıs'ta olup biten her şeyden yakından ilgilenmek durumunda olduklarını ifade etti.

Aslan, "Umarım bu dönem çözümün de gerçekleştiği bir dönem olur. Biz bu heyecanı bir de 2004 yılında yaşadık. Referandumda da çok ciddi bir destek vermiştik. Biz referandumun etkilerinin halen sürdüğünü düşünüyoruz. Bu yeni süreç de böyle bir heyecan oluşturdu" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kıbrıs'ta Müzakerelerin Yeniden Başlaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement