Kılıçdaroğlu Somali'den Döndü - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu Somali'den Döndü

Kılıçdaroğlu Somali\'den Döndü

Kenya'nın Somali sınırındaki Dadaap Mülteci Kampları'nı gezen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yurda döndü

01.09.2011 00:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kenya'nın Somali sınırındaki Dadaap Mülteci Kampları'nı gezen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet yurda döndü. Özel bir uçakla İstanbul'a gelen CHP Lideri Kılıçdaroğlu Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mülteci kamplarında bir insanlık dramının yaşandığını kamplarda yaşayan insanların, özellikle de çocukların içinde bulunduğu dramın yürekler acısı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu,

"Burada yaşanılan olay, dünyanın dramını yansıtan acı bir tablo. Biz bir şekilde hem halkımızın hem bu konuda duyarlı çevrelerin Somali'ye ilgisini artırmak için oraya gittik. Umarım bu yaptığımız amacına ulaşmış olur" dedi.

"SOMALİ'DEKİ TEK SORUN AÇILIK DEĞİL"

Birleşmiş Milletlerin yanı sıra Kızılay'ın da bölgede başarılı bir yardım faaliyeti yürüttüğünü, bu başarının Türk milletinin göğsünü kabarttığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, yaşanan sorunun kısa sürede çözülemeyeceğine dikkat çekerek,

"Pek çok ülkeden yardım geliyor ama sorunun çözümü uzun vadeli ve daha sağlıklı bir düşünceyle ele alınması gerekir. Türkiye'nin her üniversitesinin Somali'den 2-3 öğrenci alarak okutması, onları eğitmesi bence Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin uzun vadede sağlıklı bir zemine oturması açısından çok önemlidir. Bu konuda Yüksek Öğretim Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı'na büyük görevler düşüyor. Umuyorum ki bu şekliyle çözülür.

Oradaki sorun sadece açlık değil, barınma, sağlık ve çocukların eğitimleri açısından da sorunlar var. Dünyanın bir kısmı obezite sorunlarıyla uğraşırken bir başka bölümü açlıkla uğraşıyor. Bu, dünyanın dramını yansıtan acı bir tablo. Biz bir şekilde hem halkımızın hem bu konuda duyarlı çevrelerin o bölgeye ilgisini artırmak için oraya gittik. Umarım yaptığımız iş amacına ulaşmış olur" diye konuştu.

"CHP'Lİ BELEDİYELERİN TOPLADIĞI YARDIMLARI TESLİM ETTİK"

Bölgede iç açıcı bir manzarayla karşılaşmadıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, insanların naylon brandalar altında yaşadığını, tuvalet ve su sorunu olduğunu belirterek,

"Biz Kızılay'a Türkiye'den tonlarca yiyecek malzemesi teslim ettik. Bunlar CHP'li belediyelerin topladığı yardımlardır. Sembolik olarak bir kısmı orada dağıtıldı. Daha sonra Kızılay bunu Türk Büyükelçiliği'nin de girişimiyle bölgede dağıtacak. İnsanlar uzun yollar katedip mülteci kampına geliyorlar, bazıları ise yolculuk sırasında çocuklarını bile yitiriyor" dedi.

"KAMPTA SÖMÜRGECİLĞİN KİRLİ YÜZÜNÜ GÖRDÜK"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ziyaretleri sırasında sömürgeciliğin kirli yüzünü gördüklerini ifade ederek, "Bizim gezimiz sembolik bir geziydi. Dünyanın dikkatini oraya ne kadar çok çekebilirsek o kadar iyi. Türkiye'nin ve dünyanın bu konuya daha duyarlı olması gerekir" diye konuştu. Kılıçdaroğlu ayrıca, CHP İstanbul İl Başkanının görevden alındığına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

"CHP BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ"

Kenya ile Somali sınırında bulunan Dadaap Mülteci kampındaki gezi sonrasında çeşitli bilgiler veren Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir, "Ben bunu CHP'nin ilk olarak yaptığı uluslararası bir operasyon olarak görüyorum. Gerçekten çok başarılıydı. Aslında Kenya'ya gittik, Somali'ye gitmedik. Somali sınırına 100 kilometre mesafede en büyük mülteci kampı Dadaap diye bir yere intikal ettik. Yaklaşık 4 saat geçirdik. 475 bin civarında mülteci var. Kızılay ile ortak hazırlanan yardım paketlerini dağıttık. Türkiye Kenya Nayrobi Büyükelçilğinin büyük katkıları oldu.

Orada büyük bir insanlık dramı var bunu söylemeye gerek yok görüntüler her şeyi anlatıyor. Türkiye'nin Başbakan'dan sonra sesini ana muhalefet liderince de duyurması çok anlamlıydı. Bunun bayramda olması ayrı bir anlam taşıyordu. Allah oradakilere kolaylık versin. İyi ve anlamlı bir seyahat oldu" dedi.

"ÇOCUKLARI EĞİTEREK GELECEKLERİNİ KURTARMAK LAZIM"

Muhabirin, "Somali halkı için neler yapılması gerekli, ne tür izlenimler edindiniz" sorusu üzerine Demir, "Orada çok şey yapılmalı. Somali'de artık umutlar bittiği için insanlar Kenya'ya göç ediyor. Her gün binlerce kişi sınıra akın ediyor. Birleşmiş Milletler elinden gelen her şeyi yapmasına rağmen mesale Somali'den ayrılmış. Çünkü orada çok ciddi bir güvenlik problemi var.

Somali'den Türkiye'ye öğrenciler getirmek lazım. Onları eğitmek lazım. Sadece yardımla onları tembelliğe alıştırırız. O küçük çocukların geleceğini kurtarmak lazım. Büyükler orada sadece birbirini öldürüyor. Birbirini öldürmeyecek zehirlemeyecek bir bilincin küçüklere şimdi verilmesi lazım. Yoksa şimdi Somali'yi tamamen kaybetmek, yüzbinlerce insanın ölümü anlamında dram kaçınılmaz hale gelir" şeklinde konuştu.

"ÜZÜLDÜK, MUTLU OLDUK, GURURLANDIK"

Milliyet Gazetesi yazarı Can Dündar ise orada yaşadıkları bir günü en kısa şu kelimelerle özetleyebileceğini belirterek, "Üzüldük, mutlu olduk, gururlandık. Üzüldük; Oradaki insanların trajedisine. Mutlu olduk; Memlekete dönünce memleketimizin duruma. Gururlandık; Oradaki gönüllülerin, çalışanların ve bütün hizmetlerin canla başla insanlık adına verdikleri mücadele etmesine" dedi.

"İÇ SAVAŞ BİTİRİLMELİ"

Kampta en çok çocuklardan etkilendiğini belirten Dündar, "Çocuklar hepimizin yüreğini paraladı. Gerçekten minnacık yeni doğmuş bebeklerin o halde olması çok büyük bir trajedi. Bütün insanların oraya yardıma koşması lazım. Yardımla bu iş olmayacak. Orada kalıcı yatırımlar lazım ama oradaki iç savaş buna müsaade etmiyor. Ama yardımla bir yere kadar. Taşıma suyla bu değirmenin dönmeyeceği belli. Onun için orada iç savaşın bitirilmesi lazım. Öyle bir yerden öyle bir coğrafyadan Türkiye'ye gelince insan gerçekten buradaki durumuna şükrediyor. Ama oradaki durum insanlık adına üzüntü ve utanç verici" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu Somali'den Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement