Manisa'da kiraz hasadına başlayan çiftçi son 20 yılın en bereketli sezonunu yaşıyor. Sezonun ilk hasadını yapan üreticinin erkenci kirazı, tüccarlar tarafından 15-20 liraya alıcı bulurken, bir yandan da Rusya ile 15 Avrupa ülkesine ihracaat hazırlıklarına başlandı.
Kiraz üretiminde söz sahibi olmaya başlayan Manisa'da erkenci kirazda hasat dönemi başladı. Manisa'nın yeni kurulan ilçesi Şehzadeler ile mahaleye dönüştürülen Sancaklı Bozköy Beldesi ve çevresindeki çiftçiler, topladıkları kirazları tüccara satmak için sıraya girdi. Yaklaşık bin kiraz üreticisinin bulunduğu bölgede toplanan kirazlar kadın çalışanlar tarafından paketlenerek Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmeye hazırlandı. 15-20 bin dönüm alanda yetiştirilen kirazların 13 Nisan'da hasat dönemine girdiğini belirten Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, bu yılı altın yıl olarak tanımladı. Kiraz üreticisin geçen yıl zor bir sezon geçirdiğine dikkati çeken Kabasakal, bu sezonda son 20 yılın en yüksek rekoltesini beklediklerini bildirdi.
İLK ERKENCİ KİRAZ
Türkiye'nin ilk erkenci kirazlarından birinin Sancaklı Bozköy'de yetiştirildiğine dikkati çeken Kabasakal, 'Kiraz Üreticileri Birliği üzerinden geçen yıl Manisa'dan 30 bin ton civarında kiraz ihracaatı yapıldı. Bu yıl ürün rekoltemiz oldukça yüksek. Manisa dışında don olayları yaşandı. Ama bizim öyle bir sıkıntımız olmadı. İhracatçının da çiftçinin de yüzü gülecekö dedi.
Kirazlardaki kalıntı oranın sıfır olduğunu da belirten Kabasakal, 'Bölgemizde iyi tarım uygulamaları yapıyoruz. Çiftçi bilinçlendi. Dünyada Manisa kirazı artık bir markadırö diye konuştu.
İHRACAT HEDEFİ 60 BİN TON
Erkenci kirazın kilosunun 15-20 lira arasında tüccar tarafından alındığını da belirten Kabasakal, 'Üreticiden alınan kiraz pazara ulaşıncaya kadar kilosu 45-50 lirayı buluyor. Ancak, önümüzdeki günlerde kiraz bollaşınca bu fiyatlar düşecektirö dedi.
Bu yılki ihracat hedeflerinin 60 bin ton olduğunu aktaran Kabasakal, 'İhracata 10 güne kadar başlayacağız. Almanya üzerinden tüm Avrupa'ya kiraz ihracatı yapacağız. Fransa, Hollanda, Belçika, İsveç, Polonya, Letonya, Litvanya'nın da aralarında bulunduğu 15 Avrupa ülkesine kiraz göndereceğiz. Ayrıca Rusya bizim için çok büyük bir pazar. Oraya da ihracat yapıyoruzö dedi.
'KİRAZ ALIM MERKEZİ KURULMALI'
Kiraz üreticisi Ercan Dirmit de geçen yıla göre çok iyi bir sezon yaşadıklarını vurgulayıp, 'Geçen yıl don olayı nedeniyle rekolte düşmüştü. Kötü bir yıl geçirdik. Ama bu sene yüzümüz güldüö dedi.
Tüccar İbrahim Bodur da çiftçiden satın aldığı kirazları Türkiye'nin değişik bölgelerine göndereceğini söyledi. Bodur, üreticinin bilinçlenmesinden dolayı kalitelinin artığını ve bu bölgede yetişen kirazlara ilginin büyük olduğunu dile getirip, en büyük sıkıntısının kiraz alım merkezi olduğunu söyledi. Bodur, Manisa kirazının marka olabilmesi ve pazarlanmasının daha iyi yapılması için büyük bir kiraz alım merkezi kurulmasınının şart olduğunu savundu.
Manisa'da kiraz rekoltesi 2011'de 30 bin ton, 2012'de 25 bin ton, 2013'te ise 30 bin ton olarak gerçekleşmişti. 2011 yılı öncesinde ise yıllara göre rekolte 20 ile 25 bin ton arasında olduğu belirtildi.
Son Dakika › Güncel › Kirazın Altın Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?