Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 4 gün sürecek Türk Sinema Haftası, ünlü komedyen Cem Yılmaz'ın senaryosunu yazdığı "Hokkabaz" adlı filmin gösterimiyle başladı.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği'nin katkılarıyla Manas Sineması'nda düzenlenen etkinliğin açılışı Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç tarafından yapıldı.
Manas Sinema Salonu önünde Türk Büyükelçiliği yetkilileri tarafından karşılanan konuklar ile sinemaseverlere Türk mutfağına ait yemekler ikram edildi.
Sinema salonunu dolduran izleyicilere seslenen Büyükelçi Kılıç, Türk film endüstrisinin ulaştığı noktayı anlattı. Kılıç, Türk yönetmenlerinin, bugün bütçesi oldukça yüksek, senaryosu son derece güzel ve teknikleri mükemmel filmler çekebildiğini vurguladı.
Bir filmin, halkların adetlerini, geleneklerini ve kültürlerini tanıtmak için en güzel yol olduğunun altını çizen Kılıç, "Kırgız kardeşlerimiz, Türk dizilerine yabancı değiller. Televizyonlarda Türk dizilerini izliyorlar. Amacımız, dünyaca ünlü sinema sanayisi ile yarışan Türk filmlerini Kırgızistan'da göstermektir" diye konuştu.
Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakan Yardımcısı Aynura Temirbekova da 67. Cannes Film Festivali'nde "Kış Uykusu" filmiyle "Altın Palmiye Ödülü"nü kazanan yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ı kutladı.
Temirbekova, çağdaş Türkiye'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün sinemanın önemini görerek, "Sinema öyle bir keşiftir ki, bir gün gelecek, barutun, elektriğin ve kıtaların keşfinden çok dünya medeniyetinin veçhesini değiştireceği görülecektir" dediğini hatırlatarak, sinema sanatının halkları birleştirdiğini, köprü rolü oynadığını ve yürekleri yakınlaştırdığını söyledi.
Kırgız ve Türk ilişkilerinden övgüyle söz eden Temirbekova, modern Türk sinemasını görme şansı veren Türk Büyükelçiliği'ne teşekkür etti.
Devletin ayırdığı yaklaşık 1,5 milyon dolarlık bütçe ile çekilen ve sonbaharda galası yapılması beklenen "Kırgız sinema tarihinde en pahalı film" unvanına sahip olacak "Kurmancan Datka" adlı filmin yönetmeni Sadık Şer-Niyaz, Türklerin, Altay'ndan, Tanrı Dağı üzerinden Avrupa'ya uzanan yolculuğu nedeniyle dil, kültür ve sanat alanındaki gelişmelerin gecikmesine neden olduğuna işaret etti.
Niyaz, Türk dünyasına mensup ülkelerin, kültürel çevresini genişletmeye yönelik artık adım atması gerektiğini dile getirerek, "Bugün bu sinema salonunda çok sayıda Kırgız yönetmen, sanatçı ve yazar yer almaktadır. Kırgızlar, sinemayı çok seviyorlar. Bu nedenle, Bişkek'te Türk Dünyası Sinema Festivali'nin gerçekleştirilmesini istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Büyükelçi Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin adetlerini, geleneklerini ve göreneklerini tanıtan filmlerin yanı sıra Türk film sanayisinin ne kadar geliştiğini göstermek için Bişkek'te sinema haftasını düzenlediklerini belirtti. Kılıç, Türk dünyasında çok güzel filmlerin çekildiğini anımsatarak, bu filmlerin uluslararası arenaya çıkabilmesinin yolunun Türk dünyasının bir araya gelmesinden geçtiğini vurguladı.
Kırgız pop sanatçı grubu Non-Stop üyeleri de sinema aracılığıyla Türk kültürünü ve sanatını öğrenmenin kendileri için büyük şans olduğunu anlatarak, bu nedenle Türk Sinema Haftası'nın açılışında bulunmaktan duydukları memnuniyetini dile getirdi.
Bişkek'teki Türk Kültür Haftası'nda Kırgız sinemaseverlerin, Kırgızca alt yazılı "Son Osmanlı Yandım Ali", "Gora", "Fetih 1453" ve "Eşkıya" filmini izleme şansı elde edeceği kaydedildi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Kırgızistan'da Türk Sinema Haftası Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?