446 Yıllık Hamam, 6 Milyon Liraya Meclis Salonu Oldu - Son Dakika
Güncel

446 Yıllık Hamam, 6 Milyon Liraya Meclis Salonu Oldu

446 Yıllık Hamam, 6 Milyon Liraya Meclis Salonu Oldu

Lüleburgaz Belediye Başkanlığı, 446 yıllık Sokullu Hamamı'nı satın alarak 6 milyon liraya meclis toplantı salonu haline getirdi.

26.09.2014 19:11  Güncelleme: 14:13

Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'nde Belediye Başkanlığı, 446 yıllık Sokullu Hamamı'nı satın alarak 6 milyon liraya meclis toplantı salonu haline getirdi. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Lüleburgaz Belediye Başkanı CHP'li Emin Halebak, '6 Milyonun üzerinde bir harcama oldu. 12 kubbenin tamamını yeniledik. Meclis olarak yapmayı planladık' dedi.

Lüleburgaz İlçesi'nde 1568 yılında Sokullu Mehmet Paşa'nın talimatıyla ve Mimar Sinan tarafından yapılan hamam, belediye meclisinin toplantı salonu haline geldi. Lüleburgaz Belediye Meclis üyelerinin toplantı salonu ihtyiacını gidermek için 6 milyon lira harcanan hamamın 12 kubbesi ve içerisi 2 yıl süren onarım çalışmalarının ardından tamamlandı. Lüleburgaz belediye başkanı CHP'li Emin Halebak, 2006'da gerçekleşen satın alma süreci dahil restorasyon için 6 milyon 205 bin lira harcandığını ifade ederek, bunun 235 bin 127 bin Euro'sunun, 'Bulgaristan ile Tarihi Kültürel Mirasın Korunması' çerçevesinde gelen hibeden oluştuğunu söyledi. Daha sonra içerisinde bir takım onarımlar yapıldığını anlatan Halebak, meclis salonu olarak kullanabilmek için mobilya ve bilgisayar donanımları hazırlandığını kaydetti.

Lüleburgaz Belediye Başkanlığı'nın 2014 yılı bütçesinin yaklaşık 88 milyon lira olduğunu ve harcamanın 6 milyon lira olduğunu ifade eden Halebak şunları söyledi:
'Burası Mimar Sinan'ın 446 yıl önce yaptığı külliye. Burada ilkokul, cami, medrese üniversitesi kervansaray ve hamam olarak kullanılmış bir külliye. Çok önemli eserlerden biri Sokullu Mehmet paşa tarafından yaptırılmış bir eserdir. Günümüze gelmeden çok yıpranmış ve yıkılmıştı. Kubbeleri yok olmuştu. Kervansaray 1937 yılında tamamen yıkılmıştı. Burasını 6-7 yıl önce meclis kararı alıp satın aldık. Bu çok önemliydi, çünkü hem bir tarih ve miras yok oluyordu hem de çevre için de kötü bir görüntü sergiliyordu. İzinlerini aldık ve 2 yıl süren bir çalışma sonrasında tamamlamış olduk.

12 KUBBE YENİLENDİ

Tamamen yıkıldığı için onarım sürecinin 2 yıl sürdüğünü belirten Lüleburgaz Belediye Başkanı Halebak sözlerini şöyle sürdürdü:

'6 milyon liranın üzerinde bir harcama oldu. 12 kubbenin tamamını yeniledik. Meclis olarak yapmayı planladık. Çünkü yerel yönetimler demokrasi açısından çok önemlidir. Bir meclisin olması ise çok özel bir konu. Türkiye'deki belediye meclislerinin belediye binasında meclisi olan tek yer burası. Hem tarihi bir yapı içerisinde. Özelliği için en azından şunu söyleyebilirim meclis başkanı yukarıda değil herkes bir birini görüyor ve birbirine konuşuyor. Kulisi var, grup toplantı odaları var. Bu konuşan bir yapı Mimar Sinan'ın önemli yapılarından biri. Ben burasını kent kültürü açısından çok önemsiyorum. Kentimiz için önemli bir yapıyı ve tarihi koruduğumuzu düşünüyorum.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 446 Yıllık Hamam, 6 Milyon Liraya Meclis Salonu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement