Kocaeli’den Van’a Sanat Köprüsü Kuruluyor - Son Dakika
Güncel

Kocaeli’den Van’a Sanat Köprüsü Kuruluyor

Kocaeli’den Van’a Sanat Köprüsü Kuruluyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Ekibi Vali Karaloğlu'nun Daveti Üzerine Van'a Geldi

13.05.2011 13:32

"DERVİŞ VE ÖLÜM" ADLI TİYATRO OYUNU VAN'DA SAHNELENDİ

Vali Münir Karaloğlu'nun davetlisi olarak Van'a gelen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Bosnalı Yazar Meşa Selimoviç'in ünlü "Derviş ve Ölüm" adlı romanından uyarlanan tiyatroyu Van'da sahneledi.

Van Devlet Tiyatroları'nda sahnelenen ve yaklaşık 1 saat 15 dakika süren tiyatroya Vanlılar büyük ilgi gösterdi. Vali Münir Karaloğlu, eşi Sevim Karaloğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Vali Yardımcısı Atay Uslu, kurum amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın ücretsiz olarak izlediği "Derviş ve Ölüm" adlı oyun, Bosnalı Yazar Meşa Selimoviç'in ağabeyinin 1942 yılında faşist Sırplar tarafından kurşuna dizilmesini ve Mevlevi şeyhinin hayatını kaleme almış. Oyunda 40 yaşında Mevlevi şeyhi olan Şeyh Ahmet Nureddin iyimser, insanları seven, hoşgörülü biridir. Kardeşinin haksız yere öldürülmesi, onda çok büyük bir etki uyandırır. Nureddin değişim yaşayarak, sistemle mücadele etmeye başlar. Ancak Ahmed Nureddin, güçsüz olması sebebiyle, kendine ve kardeşine eziyet edenlere karşı koyamaz ve yine kendisi zarar görür. Ahmet Nureddin'i isyana zorlayan, tekkeyi terk ettiren siyasi durum ve kişiler en sonunda onun da ölüm fermanını hazırlar.

-TİYATROCULAR VAN'DAKİ SICAK İLGİDEN MEMNUN

"Derviş ve Ölüm" adlı oyunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçıları Nejat Birecik, Koray Onur, Serhat Güzel, Tarık Keskiner, Zeynep Özan, Mehmet Serimer, İbrahim Şahin, Yaşar Özveri, Melih Düzenli, Tekin Ezgütekin, Cemal Andıç görev alıyor. Oyunun sonunda Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik, kısa bir konuşma yaptı. Vali Münir Karaloğlu'nun davetlisi olarak Van'a geldiklerini belirten Birecik, burada kendilerine gösterilen sıcak ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

-"VAN VE KOACELİ ARASINDA SANAT KÖPRÜSÜ KURULACAK"

Tiyatroda görev alan sanatçı ekibini tebrik eden ve Nejat Birecik'e çiçek veren Vali Karaloğlu da kısa bir konuşma yaptı. Bosnalı Yazar Meşa Selimoviç'in yazdığı "Derviş ve Ölüm" adlı eserinden sahneye uyarlanan oyunun 30 dile çevrildiğini anımsatan Karaloğlu "Bu eseri yine Türkiye'nin çok önemli tiyatrolarından birisi olan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 3 yıl önce sahneye koymuştu. Ben o dönemde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekteriydim. Bugün Van Valisiyim. Bu arkadaşlar sağ olsunlar Kocaeli'den misafirimiz oldular. Bu güzel oyunu bu akşam Van seyircisiyle buluşturdular. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah Van ve Kocaeli arasında oluşturulan bu sevgi ve dostluk köprüsü bundan sonra Van Devlet Tiyatrosu'nun oyunlarının Kocaeli'ye götürülmesiyle devam edecek. İnşallah daha sonra tekrar Büyükşehir Belediyesi tiyatro ekibinin diğer oyunlarını da Van'a getirip, Van seyircisiyle buluşturmak istiyoruz." diye konuştu.

-TİYATROCULARA VAN KAHVALTISI

Vali Münir Karaloğlu, Van'a gelen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçı ekibine "Bak Hele Bak" lakaplı işletmeci Yusuf Konak'a ait Kahvaltı Kültür Sarayı'nda Van kahvaltısı verdi. Yusuf Konak'ın ödüllü bilmeceleriyle güzel bir kahvaltı yapan tiyatro sanatçıları Vali Karaloğlu'na bu jestinden dolayı teşekkür etti. Ziyaret anısına çekilen hatıra fotoğrafının ardından sanatçılar, Van Müzesini gezdi. Tiyatro ekibi aynı sahneyi Elazığ'da sergilemek üzere bu kente gitti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kocaeli’den Van’a Sanat Köprüsü Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement