Konya - Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'de İslami Finans Kuruluşlarının Payı Yüzde 20'leri Bulacak - Son Dakika
Güncel

Konya - Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'de İslami Finans Kuruluşlarının Payı Yüzde 20'leri Bulacak

Konya - Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye\'de İslami Finans Kuruluşlarının Payı Yüzde 20\'leri Bulacak

Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'de İslami finans kuruluşlarının payı yüzde 20'leri bulacak VIDEO YOK Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'de İslami finans kuruluşlarının payı yüzde 20'leri bulacak MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, İslami esaslara göre ticaret yapan bankaların ve diğer müesseselerin küresel ekonomi içerisinde küçük bir paya sahip olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'de İslami finans kuruluşlarının payı yüzde 5 civarında.

15.10.2015 14:52

Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'de İslami finans kuruluşlarının payı yüzde 20'leri bulacak

VIDEO YOK

Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'de İslami finans kuruluşlarının payı yüzde 20'leri bulacak

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, İslami esaslara göre ticaret yapan bankaların ve diğer müesseselerin küresel ekonomi içerisinde küçük bir paya sahip olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'de İslami finans kuruluşlarının payı yüzde 5 civarında. 10 yıl önce 2.4 civarındaydı. 2023 yılında yüzde 20'leri bulacağını düşünüyorum."dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Konya'da Ticaret Odası, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi tarafından Dedeman Otel'de ikincisi düzenlenen "Uluslararası İslam Ticaret Hukuku, Günümüzdeki Meseleler?' kongresine katıldı.

Küresel finans krizinin üzerinden 7 yılı aşkın bir zamanın geçtiğini hatırlatan Bakan Mehmet Şimşek, ama artçı şoklarının devam ettiğini belirtti. Küresel finans krizinin neden bu kadar etkili olduğunu anlatan Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"1929 baharından ikinci dünya savaşından sonra en büyük bir finans krizi. Bu krizin ana motoru hırstı. Aç gözlüktü. Yani kar mekanizasyonu dışında hiç bir değerin ön planda olmadığı bir düzenin karşı karşıya kaldığı kaçınılmaz bir sorun gibi görünebilir. Burada bizim değerlerimizde de insanların çalışması, kazanması, helal rızık edinmesi doğru harcaması esastır. Bu anlamda herhangi bir engel yoktur. Ama klasik modelde olduğu gibi insanın sadece bir ekonomik mahlukat olarak görünmesi sorunudur. İnsanlar sadece ekonomik mahlukat değildir, olmamalıdır. Eğer biz bundan sonraki dönemde ortak değerleri, İslami değerleri ön palana çıkarmazsak sürdürülebilirlik konusu zor başarılacak bir konudur."

Konuşmasında insani ve İslami değerlerin önemine değinen Şimşek, seçim çalışmalarını yürüttüğü Gaziantep'te kenar ve fakir bir mahallede bir gençle yaptığı sohbetinde, gencin, Suriyeliler nedeniyle ev kiralarının arttığını, işsizliğin çoğaldığını, bundan dolayı AK Partiye oy vermeyeceğini ve onların kentten gönderilmesini talep ettiğini anlattı. Şimşek, "Bizim Suriyeli kardeşlerimize kucak açmamız bir insanı vazifedir. Çünkü bu insanlar hayatlarını kurtarmak için geldiler ve büyük oranda çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşuyor. Bu insanlar bizim kardeşimiz. 100 yıl önce batı bu coğrafyada büyük bir oyunu sergiledi. O günkü Osmanlı toprakları suni çizgilerle parçalandı. Şimdi 200 yıl sonra aynı oyunun yeni sahneleri oynanıyor. Bu defa daha ufak parçalara bölünme ve kanlı bir süreç. Aynı çerçevede bakarsak batıda ne oluyor. Batıda ise ikinci dünya savasında birbirlerinden milyonlarca kişiyi katleden bir savaşın sonucunda batı sınırları kaldırıyor. Avrupa'da bugün bir ekonomik birlik değil, tamamen bir Avrupa imparatorluğu çerçevesinde birleşiyor. Bir sınır ve kapı yok. "diye konuştu.

Türkiye'nin Suriyelilere bakış acısının insanı bir bakış acısı olduğunu ifade eden Şimşek, "Bizim bugün Suriyelilere harcadığımız para 800 milyar dolardır. Bu rakam çok görünebilir. Ama insanı değerler olsa bu tartışma koşunu olmazdı."dedi.

İslami esaslara göre ticaret yapan bankaların ve diğer müesseselerin küresel ekonomi içerisinde küçük bir paya sahip olduğunu hatırlatan Şişmek, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki dönemde onların paylarının aratacağını düşünüyorum. Bu sene 2 trilyon dolarlık bir büyüklüğü sahipler. Geleneksel bankacılık sistemi büyük sıkını ile karşı karşıyalar. Kar zarar ortaklığı bugünkü küresel finans sisteminin bazı sorunlarını törpüleyen bir sistem. Kırılganlığı, büyük iniş çıkışları, sınırlayacak sistem. Türkiye'de İslami finans kuruluşlarının payı yüzde 5 civarında. 10 yıl önce 2.4 civarındaydı. 2023 yılında yüzde 20'leri bulacağını düşünüyorum."

(

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya - Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'de İslami Finans Kuruluşlarının Payı Yüzde 20'leri Bulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement