Konya, Mevlana'yı Anmaya Hazırlanıyor - Son Dakika
Güncel

Konya, Mevlana'yı Anmaya Hazırlanıyor

Konya, Mevlana\'yı Anmaya Hazırlanıyor

Konya'da Mevlana'nın Ölümünün 737'nci Yıl Dönümü.

25.11.2010 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da Mevlana'nın ölümünün 737'nci yıl dönümü nedeniyle her yıl 07- 17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 'Mevlana'nın 737. Vuslat Yıldönümü Ulusararası Anma' törenleri, ilk kez 80 kişilik Genelkurmay Başkanlığı Mehter Bölüğü'nün sevgi ve hoşgörü yürüyüşü ile başlayacak. Törenler kapsamında Türk ska ve punk rock grubu Atena'nın üyelerinden Gökhan Özoğuz ile Türk Sanat Müziği Sanatçıları Emel Sayın, Ahmet Özhan ve pop müzük sanatçısı Deniz Arcak, 'Gönlümüzdeki Mevlana' konulu söyleşiye katılarak gönüllerindeki Mevlana'yı anlatacak.

Her yıl düzenlenen Mevlana'yı anma etkinlikleri 07 Aralık'ta başlayacak. Daha önceki dönemlerde belediyelere ait mehter takımlarının eşliğinde açılışı yapılan törenler bu yıl ilk kez 80 kişilik Genelkurmay Başkanlığı Mehter Bölüğü'nün sevgi ve hoşgörü yürüyüşü ile başlayacak. Yürüyüşe ayrıca protokol üyelerinin yanısıra semazenler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyeleri, Mevlana'nın 20'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ve vatandaşlar da katılacak. Yaklaşık 500 metre sürücek olan yürüyüşün ardından Genelkurmay Başkanlığı Mehter Bölüğü, valilik binası önünde konser verecek.

ATHENA GÖKHAN, MEVLANA'YI ANLATACAK

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Gönlümüzdeki Mevlana' konulu söyleşide de Türk ska ve punk rock grubu Athena'nın üyelerinden Gökhan Özoğuz gönlündeki Mevlana'yı anlatacak. Söyleşi de ayrıca sanatçı Emel Sayın, Deniz Arcak ve Ahmet Özhan da Mevlana ile ilgili görüşlerini anlatacak.

Enstitü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, sanatçıların söyleşide gönüllerindeki Mevlana'yı anlatacağını belirterek Mevlana'da ne bulduklarını dile getireceklerini söyledi. Enstitü olarak ayrıca Mevlana ile ilgili fotoğraf sergisi de düzenleyeceklerini belirten Şimşekler, öğrenci guruplarının da şiir ve tiyatro etkinliklerinin olacağını ifade etti.

BİLİM ADAMLARI MEVLANA'YI KONUŞACAK

Ayrıca anma etkinlikleri çerçevesinde Uluslararası Mevlana Vakfı tarafından düzenlenen 'Mevlana'nın dünyadaki yansımaları' konulu sempozyuma Mevlana ile ilgili araştırma yapan dünyaca ünlü bilim adamları Peter Cunz, Kebir Helminsky, Bahn Wolfdetrich, Gustavo Humberto Martine, Muhammed Bordbar da katılacak.

BU YIL 737'İNCİ YILI

Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çıpan da, etkinliklerin Vali Aydın Nezih Doğan Başkanlığı'nda Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlendiğini belirterek, "Mevlana'yı anma törenlerinin bu yıl 737'nci yılı. Hazırlıklar tamamlanma noktasına geldi. 07-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan törenlerde sema ayinleri başta olmak üzere bilimsel toplantılar ve çeşitli kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek. Etkinlikler mehteran takımı eşliğinde 07 Aralık tarihinde sevgi ve hoşgörü yürüyüşü ile başlayacak. Daha sonra mehter takımının kısa birer konseri olacak. Ardından Mevlana Müzesi'nde Gülbang duası gerçekleştirilecek ve çocuk semazenlerin gösterileri olacak. Sergi açılışları ve sema gösterileri yapılacak. Daha sonraki günlerde de çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek" dedi. 10 gün sürecek anma törenlerini yaklaşık 45 bin kişinin izlemesi bekleniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya, Mevlana'yı Anmaya Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement