Kosova Siyasetinin Yükselen Değeri Kadınlar - Son Dakika
Güncel

Kosova Siyasetinin Yükselen Değeri Kadınlar

Kosova Siyasetinin Yükselen Değeri Kadınlar

Cumhurbaşkanı Yahyaga, Başbakan Yardımcısı Tahiri ve Avrupa Entegrasyon Bakanı Çitaku'nun yanı sıra Kosova Meclisi ve belediye meclislerinin yüzde 30'unu da kadınlar oluşturuyor  Kosova Mecli...

22.11.2013 11:41

Zulfiya Yakupi - Kosova siyaset sahnesinin en kilit mevkilerinde kadınlar sorumluluk alıyor. Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri ve Avrupa Entegrasyon Bakanı Vlora Çitaku'nun yanı sıra Kosova Meclisi ve belediye meclislerinin yüzde 30'undan fazlasını da kadınlar oluşturuyor.

Kosova yasaları gereği, Kosova Meclisi'nin yüzde 30'luk bölümünü kadınların oluşturması zorunluyken, bu oran kadınların sişyasetteki aktiflikleriyle daha da yukarılara çıktı.

Kosova Cinsiyet Araştırmaları Merkezi Müdürü Lulyeta Vuniqi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kosova siyasetinde kadınların iyi bir konumda olduğunu ve bunda yüzde 30'luk yasal kontenjanın etkili olduğunu belirtti.

Vuniqi, "Ancak, bunun ötesinde, halen cinsiyet eşitliği bakımından yüksek bir seviyede olduğumuzu söyleyemeyiz. Halen, ülkedeki siyasi partilerin büyük çoğunluğunu erkekler yönetiyor. Kosova'da, genel başkanlığını kadınların yaptığı sadece iki parti var" diye konuştu.

-"Kadın cumhurbaşkanı ile Kosova daha iyi görünüyor"

Vuniqi, ülkenin başında kadın bir cumhurbaşkanının olmasının Kosova'yı daha güzel gösterdiğini belirterek, "Yine de bu yeterli değil. Kalite ve adet üzerine sıkça konuşuluyor. Kaliteli beş kadının kalitesiz 30 kadından daha iyi olduğu söyleniyor. Bu ne demek? Acaba hiçbir zaman siyasetteki 70 erkeğin kalitesi tartışılmış mıdır? Kadınların siyaset sahnesindeki çalışmalarına hala mikroskopla bakılıyor. Kadınlar, bulundukları konumlarda değerli görülmeleri için erkeklerden iki kat daha fazla çalışmalı" ifadelerini kullandı.

Kosova Meclisi Kadın Milletvekilleri Grubu Başkanı Teuta Sahatqiya da Kosova'da kadının sahip olduğu konumun en iyi düzeyde olmadığını kaydetti.

Kosovalı kadınların, toplumda ve siyasette hak ettikleri yere gelebilmek için mücadeleye devam ettiğini belirten Sahatqiya, "Kosova Meclisi'nde yüzde 30'luk bir kontenjan hakkımız var, ancak kadın milletvekillerinin oranı bundan daha fazla. Bize ayrılan bu kontenjan, her seçimde meclise daha fazla kadın milletvekilinin girmesini sağladı ve bu uygulama etkili oldu. Her ne kadar yüzde 30'luk kontenjanın üzerine çıkmış olsak da bu konuda yapacak daha çok işimiz var" ifadelerini kullandı.

Kadın Milletvekilleri Grubu'nun, siyasi parti, etnik kimlik ve dini farklılıkları sorun etmeyerek birlikte çalışabildiğini ifade eden Sahatqiya, şunları kaydetti:

"Bu son derece iyi bir şey ki bizi dünyanın farklı yerlerinden başarımızın nedenlerini ve nasıl çalışmamız gerektiğini anlatmak için davet ediyorlar. Söylemem gerekiyor ki Sırbistan, Ukrayna ve geçtiğimiz günlerde Arnavutluk'ta da Kosova'daki grubumuz örnek alınarak benzer kadın milletvekilleri grupları kuruldu."

-"Grubumuz, kadın siyasetçilerin gücünün en iyi örneği"

Kosova Milletvekili Flora Brovina da Kosova'daki kadın siyasetçilerin, demokrasi toplumunun inşasında üstlendikleri stratejik rolün bilincinde olduklarını ve Kadın Milletvekilleri Grubu'nun ülkedeki kadın siyasetçilerin gücünün en iyi örneği olduğunu söyledi.

Brovina, kendi ısrarları sayesinde meclis kürsüsünden yapılan konuşmaların da değiştiğini ve bunun son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, "Kadınların hakarete uğramasına ve milletin vekillerine yakışmayan bir sözlüğün kullanılmasına izin vermiyoruz" dedi. - Kosova

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kosova Siyasetinin Yükselen Değeri Kadınlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement