Kuruyemiş Kabuklarının Üzerindeki Tuz Kaldırımlara Zarar Veriyor Uyarısı - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

Kuruyemiş Kabuklarının Üzerindeki Tuz Kaldırımlara Zarar Veriyor Uyarısı

Kuruyemiş Kabuklarının Üzerindeki Tuz Kaldırımlara Zarar Veriyor Uyarısı
09.09.2011 11:30

Bolu Belediyesi kuruyemiş kabuklarının üzerindeki tuzların yağan yağmurla birlikte kaldırım taşlarını ve çimenlere zarar verdiği gerekçesiyle kent merkezinde kuruyemiş satan işyerlerine uyarı yazısı göndererek, kuruyemiş satın alanlara kabuklarını atabilecekleri kese kağıdı ve poşet verilmesini istedi.

Bolu Belediyesi kuruyemiş kabuklarının üzerindeki tuzların yağan yağmurla birlikte kaldırım taşlarını ve çimenlere zarar verdiği gerekçesiyle kent merkezinde kuruyemiş satan işyerlerine uyarı yazısı göndererek, kuruyemiş satın alanlara kabuklarını atabilecekleri kese kağıdı ve poşet verilmesini istedi. Bolu Belediye Başkanı Ak Partili Alaaddin Yılmaz, Hükümet Meydanı'nda çekirdek yenmesini yasaklayacağını söyledi. Kentin en işlek caddesi İzzet Baysal ile Hükümet Meydanı'nda vatandaşların kuruyemişlerin kabuklarını kaldırım ve yollara atması üzerine Belediye Başkanlığı çevre kirliliğini önlemek için önlemler aldı. Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan imzasıyla kent merkezinde kuruyemiş satan işyerlerine uyarı yazısı gönderildi. Kuruyemiş kabuklarının üzerinde bulunan tuzların yağmurlu havalarda eriyerek çimenlere, kaldırım taşlarına ve çevreye ciddi zararlar verdiğinin vurgulandığı uyarı yazısında işyeri sahiplerinden müşterilerine sattıkları kuruyemişin yanında çöplerini atmaları için kese kağıdı ve torba vermeleri istenildi.

İşyeri sahiplerinin camlarına astığı uyarı yazısında şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan incelemeler sonucunda yerlerde bulunan çekirdek kabukları ve diğer kuruyemiş kabukları çevre kirliliği yaratmakta ve çevreye zarar vermektedir. Hem görüntü kirliliği açısından, hem çevre sağlığı açısından incelediğimiz konu ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu çekirdek kabuklarının üzerinde bulunan tuzlar, özellikle yağmurlu havalarda eriyerek çimenlere, kaldırım taşlarına ve çevreye ciddi zararlar vermektedir. Bu tarz kabukların özellikle çimenlerden ve parke taşlarından temizlenmesi çok zor olmaktadır. Vatandaşlarımızın kabukları yerlere atmayı engelleyici bir çözüm yolu aramaktayız. Bize de siz değerli esnafımıza da görev düşmektedir. Daha temiz ve yaşanabilir bir Bolu için birlikte bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda çekirdek, kuruyemiş, kabuklu yiyecekler satışı yaptığınızda ürünü müşteriye verirken yanında kabuklarını atabileceği kese kağıdı, poşet gibi vatandaşın çevre kirliliği yapmayı engelleyici bir malzemenin verilmesi bizlerin çok hassas olduğu bir konudur"Çevre duyarlılığını arttırmak için önlemler almak zorunda olduklarını belirten Başkan Yılmaz, "Şehirde yaşayan şehirlilerin duyarlı olması gerekiyor. Duyarlılığı artırmak için bir dizi önlem almak zorundasınız. Kentin en önemli meydanında çekirdek kabuğu yığınları rahatsız ediyor. Eğitimli insan olarak üniversite öğrencilerimizin bunu yapması ayrıca sıkıntılı bir durum. Bunu azaltabilmek ve kesebilmek için çok mücadele ettik ama başarılı olamadık. Çekirdeğini yiyip yere atan üniversite öğrencisine 'Şehir temiz mi?' diye soruyoruz, 'Hayır temiz değil' cevabını veriyor. 'Ama sende kirletiyorsun' dediğimizde 'Belediyenin işi ne temizlesin' diyor. Bu anlayıştan kurtarmak zorundayız" dedi. Yılmaz çekirdek yenmesini yasaklayacaklarını açıklayarak, "Bu konuda önümüzdeki dönemde yaptırımlar getirmeye çalışacağız. Çekirdek yemeyi yasaklayacağız. Çünkü kaç yıldır bunun üzerine çalışmamıza rağmen çözüm üretemedik. Çözümü bilen varsa gelsin bize yardımcı olsun. Şehri temizlemek bizim görevimiz ama temiz tutmak da şehirlinin görevi. Medeni ülkelerde bu problemler aşılmış, aşılırken de bazı müeyyideler konulmuş. Biz de bunu hangi müeyyide ile ilgili bunu çözebileceğimiz konusunda araştırma içerisindeyiz" diye konuştu. Kuruyemiş satan işyeri sahiplerinden Murat Karaduman, belediyenin kendilerini kuruyemiş sattıkları vatandaşlara torba vermeleri konusunda uyardığını belirterek, "Uyarı yazısında da çekirdekteki tuzların çevreye zarar verdiği belirtiliyor. Kendilerince haklılar. Bizde satma konusunda haklıyız ama önemli olan müşteriyi bilinçlendirmek" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kuruyemiş Kabuklarının Üzerindeki Tuz Kaldırımlara Zarar Veriyor Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement