Libya'daki Siyasi Uzlaşı Arayışları - Son Dakika
Güncel

Libya'daki Siyasi Uzlaşı Arayışları

Trablus merkezli Genel Ulusal Kongre (GUK) üyesi Abdurrahman Shaibani Sewehli, Libya'daki siyasi bölünmüşlüğe son verilmesi amacıyla yürütülen görüşmelerden umutlu olduklarını ve bir anlaşmaya varılma şansının olduğunu söyledi.

03.09.2015 22:16

Trablus merkezli Genel Ulusal Kongre (GUK) üyesi Abdurrahman Shaibani Sewehli, Libya'daki siyasi bölünmüşlüğe son verilmesi amacıyla yürütülen görüşmelerden umutlu olduklarını ve bir anlaşmaya varılma şansının olduğunu söyledi.

Libyalı taraflar arasındaki uzlaşı görüşmelerinin yeni turu Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde başladı.

GUK heyeti, BM Libya Özel Temsilcisi  Bernardino Leon ile görüşmesi öncesi AA muhabirine açıklamada bulundu.

Heyet adına konuşan Sewehli, "Görüşmelerden umutluyuz ve bu nedenle buradayız. Anlaşmaya ulaşma şansımız var" dedi.

Asıl sorunun Libya Siyasi Anlaşması taslağında yapılmasını istedikleri değişiklikler olduğunu ifade eden Sewehli, "Buraya değişiklikleri görüşmeye geldik. Bu konu çözülürse nihai anlaşma imzalanır" şeklinde konuştu.

Sewehli, İstanbul'da dün BM Libya Özel Temsilcisi Leon ile görüşmelerinin nasıl geçtiği sorusuna ise "açık ve samimi" şeklinde cevap verdi.

Libya'daki siyasi bölünmüşlüğe son verilmesi amacıyla Ocak 2015'te Cenevre'de başlayan ve BM aracılığıyla 8 aydır yürütülen siyasi diyalog sürecinin 2 gün sürecek bu turunda, taraflardan "son bir hamle" yaparak önümüzdeki bir kaç hafta içinde nihai anlaşmaya varmaları bekleniyor.

Siyasi diyalog süreci boyunca tarafların önerileri doğrultusunda şekillendirilen "Libya Siyasi Anlaşması", 11 Temmuz 2015 tarihinde Trablus'taki yasama organı Genel Ulusal Kongre'nin (GUK) dışındaki tüm diyalog süreci, katılımcılarının Fas'ın Skhirat şehrinde bir araya geldiği toplantı sırasında paraflanmıştı.

Libya Siyasi Anlaşması, ülkedeki çatışmalara ve krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını, Trablus ve Tobruk yönetimlerinin konsensüsüne dayalı işleyecek bir siyasi çözüm sürecini öngörüyor. Ayrıca, geçiş sürecinde Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni yasama organı olarak kabul ederken, diğer yandan Trablus'taki parlamento üyelerinin ağırlıklı olarak temsil edileceği bir "Yüksek Devlet Konseyi" kurulmasını öngörüyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi, Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede son bir yıldır, biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

BM'ye göre Libya'da kriz baş gösterdiğinden beri 435 bin kişinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Ülkede yaklaşık 1 milyon 900 bin kişinin temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için acil yardıma ihtiyaç duyulurken, 1 milyon 200 bin kişi ise Bingazi'de ve doğusunda gıda yardımına muhtaç.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya'daki Siyasi Uzlaşı Arayışları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement