"Lüks Ürünler Dünya Pazarı Bahar 2013" araştırmasına göre küresel lüks ürün pazarı 200 milyar dolara ulaştı. 5 yılda rakamın 250 milyar dolara çıkacağı öngörülürken, tüketicilerin artık logosuz, en kaliteli malzemeden yapılan ve büyük zanaatkârlık isteyen lüks ürünlere ilgi gösterdiği ortaya çıktı.
16 Temmuz 2013; Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlık şirketlerinden Bain & Company tarafından yapılan "Lüks Ürünler Dünya Pazarı Bahar 2013" araştırması, küresel lüks ürün pazarının 200 milyar dolara ulaştığını ortaya çıkardı. 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10 artış gösteren lüks ürün pazarının, 5 yıl içerisinde 250 milyar dolara çıkması beklenirken, tüketicilerin tercihler de değişti. Lüks ürün tüketicileri artık logosuz, en kaliteli malzemeden yapılan ve büyük zanaatkârlık isteyen özel ürünlere ilgi gösteriyor. Türk tüketicilerinin lüks ürün harcamalarına bu yıl da devam edeceklerini belirten Bain & Company İstanbul ofisinin ortaklarından Serhan Nadir, " Türkiye'deki lüks harcamalardaki büyüme oranları Avrupa'dan çok, Orta Doğu'daki büyüme oranlarına benzeyecek" dedi.
Lüks ürünler yükselen orta sınıfı hedefliyor
Bain & Company'nin raporunda lüks tüketim alışkanlıklarındaki değişiklere de değiniliyor. Rapora göre artık Dubai, Güney Doğu Asya, Avustralya gibi bölgelere gitmeyi tercih eden zengin turistler harcamalarında daha bilinçli davranıyorlar.
Rapora göre her sene yüksek gelir grubunda yer alan, ancak en üst zenginler kategorisinde olmayan kesim giderek artan oranlarda lüks tüketim için potansiyel müşteri olmaya başlıyor. Bu durum sektörde rekabeti artırırken, lüks ürünler üreten şirketler yükselen üst orta sınıfı da hedeflemeye başlıyor. Sektörde alıcıların daha bilinçli hale gelmesi pazar dinamiklerini etkiliyor.
Logosuz yüksek kaliteli lüks ürünlere talep artıyor
"Lüks Ürünler Dünya Pazarı Bahar 2013" raporuna göre dikkat çeken lüks ürünler de değişim gösteriyor. Artık insanlar logosuz, en kaliteli malzemeden yapılan ve büyük zanaatkârlık isteyen özel lüks ürünlere ilgi gösteriyor. Tekstil kaybettiği ilgiyi geri kazanmaya çalışırken, deri ve aksesuarlar diğer kategorilerin üzerindeki üstünlüklerini koruyor.
Stok rakamları düştüğü ve Çin'deki satış rakamları azaldığı için lüks saate olan ilginin de düştüğü görülüyor. Kozmetik ürünleri ise gelişmekte olan pazarlarda paylarını arttırırken, gelişmiş pazarlarda düşüşe geçiyorlar.
Kriz Avrupa'daki lüks tüketimi de olumsuz etkiliyor
Rapora göre, ekonomik krizin pençesindeki Avrupa lüks tüketim endüstrisi için sorun olmaya devam ediyor. Turizmin yavaşlamasıyla birlikte daha az para harcamaya başlayan turistler nedeniyle, özellikle Güney Avrupa'daki lüks sektörde büyümenin en fazla %2 olacağı öngörülüyor.
Orta Doğu'da ise durum farklılık gösteriyor. Orta Doğu bölgesinin lüks sektörü Dubai ağırlık merkezi olmak üzere yükselirken Rus, Hintli ve Afrikalı müşterilerin lüks ürün taleplerinde artış yaşanıyor.
Bain & Company İstanbul ofisinin ortaklarından Serhan Nadir konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Türkiye'deki lüks pazarının bu sene içinde olumlu bir büyüme göstereceğini düşünüyoruz. Turizmdeki büyümenin belirsizliğini koruduğu bu dönemde, Türk tüketicilerinin lüks ürün harcamalarına devam edeceğini tahmin ediyoruz. Birçok lüks piyasasında birlikte çalıştığımız uluslararası markaların Türkiye'yi büyüme için hedef gösterdiklerini görüyoruz. Türkiye'deki büyüme oranları Avrupa'dan çok, Orta Doğu'daki büyüme oranlarına benzeyecektir."
ABD lüks sektörü artış trendinde
Avrupa'daki durgunluğa karşılık ABD'de lüks sektörü büyüme gösteriyor. Tüketicinin ekonomiye güveninin yüksek seyrettiği Amerikan kentlerinde yeni mağazalar açılmaya devam ediyor. Fiziksel ve dijital satın almanın başarıyla birleştirilmesi sonucunda ABD lüks sektöründe satışlar artış gösteriyor.
Orta ve Güney Amerika'da (Brezilya ve Meksika) satışlarda gerçekleşen %12'lik büyüme Amerika kıtasında yüzde 5 ila 7 arasında bir büyümeyi destekliyor.
Sektörün geleceğini üç eğilim belirleyecek
Bain & Company gelecekte üç alanda başarılı olacak şirketlerin lüks pazardaki rekabette öne geçeceklerini kaydediyor. Bunların başında müşterilerine özgün bir alışveriş deneyimi yaşatmak geliyor. Lüks pazarında hizmetten memnun kalan müşterilerin birbirlerine ilettikleri görüşler şirketlere önemli avantajlar sağlayacak. Mobil aygıtlar, internet ve mağazalarını tutarlı bir konsept içinde kullanarak müşterilerine özgün deneyimler yaşatan markalar başarılı olacaklar.
Başarının ikinci anahtarı ise perakende sürecinin iyi yönetilmesi olarak değerlendiriliyor. Müşteriler artık formel görünümlü mağazalarla değil davet eden ve kendileri ile etkileşime giren mağaza ve satış kanalları istiyor. Bunu başaran yöneticiler kendi markalarını öne geçirmiş olacaklar.
Bain & Company'e göre başarının üçüncü boyutunu ise müşterinin karşısında markayı temsil eden insan kaynaklarının kaliteli olması oluşturuyor. Mağazalarda ne kadar kaliteli çalışan ve yönetici kullanılırsa rekabet avantajı da o kadar artıyor.
Son Dakika › Güncel › Logosuz Lüks Ürünler Tercih Ediliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?